dako logo

Populaire thema's

Zoeken op
Melanzane alla parmigiana (thumbnail)Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

35m
19
98%
6.5K
Recepten

Melanzane alla parmigiana

Om het einde van de week te vieren, maakt Jeroen een Italiaanse klassieker in de vorm van een fantastische ovenschotel: melanzana alla parmigiana oftewel smakelijke torentjes van schijfjes aubergine, mozzarella en tomaat afgewerkt met tomatensaus en parmezaan.
Melanzane alla parmigiana (thumbnail)Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

35m
19
98%
6.5K
Recepten

Melanzane alla parmigiana

Om het einde van de week te vieren, maakt Jeroen een Italiaanse klassieker in de vorm van een fantastische ovenschotel: melanzana alla parmigiana oftewel smakelijke torentjes van schijfjes aubergine, mozzarella en tomaat afgewerkt met tomatensaus en parmezaan.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd35m
Ingrediënten19
Beoordeling98%
Aantal likes6.5K

Ingrediënten

4 personen
Aubergine
1
Zout
Sjalotten
1
Look
2 teentjes
Olijfolie
Water
0,2 l
Gedroogde champignons
30 g
Tomaten
8
Chiliflakes
1 snuifje
Laurierblaadje
1
Tijm
Rozemarijn
Tomatenpuree
1 blikje
Witte wijn
0,1 l
Zwarte peper
Mozzarella
1 bol
Panko
50 g
Parmezaan
100 g
Basilicum
0,5 bosjes

Benodigdheden

Ovenschaal, zeef, keukenpapier

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Voorbereiding

1 aubergine, keukenzout
1
Snijd de aubergine in dikke plakken, schik ze op een ovenplaat en strooi er wat zout over. Laat het zout even zijn werk doen.

De tomatensaus

1 sjalot, 2 teentjes look, olijfolie
2
Laat een scheut olie heet worden in een grote pan. Pel de sjalotten en de look, snijd ze grof en stoof ze aan in de olie.
0,2 l kokend water, 30 g gedroogde champignons
3
Laat de gedroogde champignons weken in kokend water. Het kookvocht gebruik je straks als bouillon.
6 tomaten, 1 snuifje chiliflakes, 1 laurierblaadje, tijm, rozemarijn
4
Snijd de tomaten in blokjes en stoof ze mee aan. Voeg er de chiliflakes, de laurier, de tijm en de rozemarijn aan toe.
1 blikje tomatenpuree
5
Doe de tomatenpuree bij de sjalotten en laat even bakken.
0,1 l witte wijn
6
Schep de geweekte champignons bij de saus en bak mee. Giet de witte wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
7
Laat even inkoken en giet de bouillon van de gedroogde champignons bij de saus door een zeefje met een vel keukenpapier.
keukenzout
8
Voeg er een flinke snuif zout aan toe en laat de saus nog even inkoken.

De auberginetorentjes

9
Spoel het zout van de plakken aubergine, dep ze droog en leg ze op een handdoek.
keukenzout, zwarte peper
10
Bak de plakken aubergine in olie. Kruid met peper en zout.
2 tomaten, 1 bol mozzarella
11
Leg de plakjes aubergine terug op de ovenplaat. Snijd de overige tomaten en de mozzarella in plakken. Leg op elk plakje aubergine telkens een plakje mozzarella en een schijfje tomaat. Kruid met peper en zout.
12
Stapel telkens twee hoopjes op elkaar zodat je verschillende torentjes vormt.

Afwerking

13
Verwarm de grill van de oven voor.
14
Haal de tijm, laurier en rozemarijn uit de saus en mix de saus glad.
50 g panko, 100 g parmezaan, olijfolie
15
Rasp de parmezaan in een kom en meng er de panko en een flinke scheut olijfolie onder. Strooi een handje van de kaas-pankomengeling over de torentjes.
16
Schep enkele lepels tomatensaus in een ovenschaal en zet de groentetorentjes in de saus.
TIPZet de torentjes redelijk dicht bij elkaar zodat ze niet kunnen omvallen.
0,5 bosjes basilicum
17
Schuif de ovenschaal 10 minuten onder de hete grill. Serveer met verse basilicum.
1
Snijd de aubergine in dikke plakken, schik ze op een ovenplaat en strooi er wat zout over. Laat het zout even zijn werk doen.

Instructies

Voorbereiding

1 aubergine, keukenzout
1
Snijd de aubergine in dikke plakken, schik ze op een ovenplaat en strooi er wat zout over. Laat het zout even zijn werk doen.

De tomatensaus

1 sjalot, 2 teentjes look, olijfolie
2
Laat een scheut olie heet worden in een grote pan. Pel de sjalotten en de look, snijd ze grof en stoof ze aan in de olie.
0,2 l kokend water, 30 g gedroogde champignons
3
Laat de gedroogde champignons weken in kokend water. Het kookvocht gebruik je straks als bouillon.
6 tomaten, 1 snuifje chiliflakes, 1 laurierblaadje, tijm, rozemarijn
4
Snijd de tomaten in blokjes en stoof ze mee aan. Voeg er de chiliflakes, de laurier, de tijm en de rozemarijn aan toe.
1 blikje tomatenpuree
5
Doe de tomatenpuree bij de sjalotten en laat even bakken.
0,1 l witte wijn
6
Schep de geweekte champignons bij de saus en bak mee. Giet de witte wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
7
Laat even inkoken en giet de bouillon van de gedroogde champignons bij de saus door een zeefje met een vel keukenpapier.
keukenzout
8
Voeg er een flinke snuif zout aan toe en laat de saus nog even inkoken.

De auberginetorentjes

9
Spoel het zout van de plakken aubergine, dep ze droog en leg ze op een handdoek.
keukenzout, zwarte peper
10
Bak de plakken aubergine in olie. Kruid met peper en zout.
2 tomaten, 1 bol mozzarella
11
Leg de plakjes aubergine terug op de ovenplaat. Snijd de overige tomaten en de mozzarella in plakken. Leg op elk plakje aubergine telkens een plakje mozzarella en een schijfje tomaat. Kruid met peper en zout.
12
Stapel telkens twee hoopjes op elkaar zodat je verschillende torentjes vormt.

Afwerking

13
Verwarm de grill van de oven voor.
14
Haal de tijm, laurier en rozemarijn uit de saus en mix de saus glad.
50 g panko, 100 g parmezaan, olijfolie
15
Rasp de parmezaan in een kom en meng er de panko en een flinke scheut olijfolie onder. Strooi een handje van de kaas-pankomengeling over de torentjes.
16
Schep enkele lepels tomatensaus in een ovenschaal en zet de groentetorentjes in de saus.
TIPZet de torentjes redelijk dicht bij elkaar zodat ze niet kunnen omvallen.
0,5 bosjes basilicum
17
Schuif de ovenschaal 10 minuten onder de hete grill. Serveer met verse basilicum.
1
Snijd de aubergine in dikke plakken, schik ze op een ovenplaat en strooi er wat zout over. Laat het zout even zijn werk doen.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Melanzane alla parmigiana (thumbnail)Melanzane alla parmigiana
4 personen
35m
Ingrediënten
Aubergine
1
Zout
Sjalotten
1
Look
2 teentjes
Olijfolie
Water
0,2 l
Gedroogde champignons
30 g
Tomaten
8
Chiliflakes
1 snuifje
Laurierblaadje
1
Tijm
Rozemarijn
Tomatenpuree
1 blikje
Witte wijn
0,1 l
Zwarte peper
Mozzarella
1 bol
Panko
50 g
Parmezaan
100 g
Basilicum
0,5 bosjes

Melanzane alla parmigiana

Om het einde van de week te vieren, maakt Jeroen een Italiaanse klassieker in de vorm van een fantastische ovenschotel: melanzana alla parmigiana oftewel smakelijke torentjes van schijfjes aubergine, mozzarella en tomaat afgewerkt met tomatensaus en parmezaan.
Instructies

Voorbereiding

1 aubergine, keukenzout
1
Snijd de aubergine in dikke plakken, schik ze op een ovenplaat en strooi er wat zout over. Laat het zout even zijn werk doen.

De tomatensaus

1 sjalot, 2 teentjes look, olijfolie
2
Laat een scheut olie heet worden in een grote pan. Pel de sjalotten en de look, snijd ze grof en stoof ze aan in de olie.
0,2 l kokend water, 30 g gedroogde champignons
3
Laat de gedroogde champignons weken in kokend water. Het kookvocht gebruik je straks als bouillon.
6 tomaten, 1 snuifje chiliflakes, 1 laurierblaadje, tijm, rozemarijn
4
Snijd de tomaten in blokjes en stoof ze mee aan. Voeg er de chiliflakes, de laurier, de tijm en de rozemarijn aan toe.
1 blikje tomatenpuree
5
Doe de tomatenpuree bij de sjalotten en laat even bakken.
0,1 l witte wijn
6
Schep de geweekte champignons bij de saus en bak mee. Giet de witte wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
7
Laat even inkoken en giet de bouillon van de gedroogde champignons bij de saus door een zeefje met een vel keukenpapier.
keukenzout
8
Voeg er een flinke snuif zout aan toe en laat de saus nog even inkoken.

De auberginetorentjes

9
Spoel het zout van de plakken aubergine, dep ze droog en leg ze op een handdoek.
keukenzout, zwarte peper
10
Bak de plakken aubergine in olie. Kruid met peper en zout.
2 tomaten, 1 bol mozzarella
11
Leg de plakjes aubergine terug op de ovenplaat. Snijd de overige tomaten en de mozzarella in plakken. Leg op elk plakje aubergine telkens een plakje mozzarella en een schijfje tomaat. Kruid met peper en zout.
12
Stapel telkens twee hoopjes op elkaar zodat je verschillende torentjes vormt.

Afwerking

13
Verwarm de grill van de oven voor.
14
Haal de tijm, laurier en rozemarijn uit de saus en mix de saus glad.
50 g panko, 100 g parmezaan, olijfolie
15
Rasp de parmezaan in een kom en meng er de panko en een flinke scheut olijfolie onder. Strooi een handje van de kaas-pankomengeling over de torentjes.
16
Schep enkele lepels tomatensaus in een ovenschaal en zet de groentetorentjes in de saus.
TIPZet de torentjes redelijk dicht bij elkaar zodat ze niet kunnen omvallen.
0,5 bosjes basilicum
17
Schuif de ovenschaal 10 minuten onder de hete grill. Serveer met verse basilicum.