Luikse balletjes met frietjes en sla

“Belgische” balletjes met een saus van Limburgse stroop en geserveerd met kraakverse dunne frietjes. Voor extra knapperige frietjes pocheer je ze even kort in het frietvet (niet frituren) en plaats je ze nadien kort even in de diepvries. Als je de frietjes daarna frituurt, worden ze extra knapperig!

Ingrediënten

  • 1.2 kg frietaardappelen
  • 800 g gemengd gehakt
  • 2 sjalot
  • 1 bussel krulpeterselie
  • 2 ei
  • 4 eetlepel paneermeel
  • 1 klont boter
  • 2 ajuin
  • 1 teentje look
  • enkele takjes tijm
  • 1 scheut balsamicoazijn
  • 3 eetlepel stroop
  • enkele blaadjes laurier
  • 2 dl kippenbouillon
  • peper
  • zout
  • dragonazijn
  • enkele blaadjes dragon
  • 1 krop ijsbergsla
  • slaolie
  • mayonaise

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de frituur voor op 145°C.

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne reepjes. 

Spoel de frietjes in koud water, laat ze kort uitlekken op een handdoek en dep ze droog.

Pocheer de frietjes ongeveer 4 minuten in de friteuse. Stop de frietjes daarna in de diepvries.

Stort het gehakt in de mengkom. Pel en versnipper 1 sjalot fijn en voeg toe aan het gehakt. Hak de peterselie fijn en doe bij het gehakt.

Scheid 2 eigelen af en voeg toe aan het gehakt. Doe er het paneermeel bij en kruid met peper en zout.

Laat een flinke klont boter smelten in een pan. Rol de balletjes en leg ze in de pan.

Pel en snijd de uien in halve ringen. Pel en plet de look. Haal de gekleurde balletjes uit de pan en leg er de uien en look in. Snijd enkele takjes tijm fijn en voeg toe aan de stovende groenten.

Deglaceer de groenten met een flinke scheut balsamicoazijn. Laat de azijn even inkoken.

Voeg de appelstroop toe aan de pan en roer de stroop onder de rest van de saus. Breng op smaak met een blaadje laurier, de kippenbouillon en kruid met peper en zout.

Doe de gehaktballen opnieuw in de pan en laat het geheel zacht inkoken.

Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 175°C.

Snijd intussen de sjalot in ringetjes en doe in een kom. Giet er een scheutje dragonazijn over. Hak de rest van de peterselie en enkele blaadjes dragon fijn en voeg toe aan de sjalot. Leg er de ijsbergsla op, giet er wat slaolie over en kruid met peper en zout.

Haal de frietjes uit de diepvries en frituur ze tot ze krokant zijn.

Schep wat sla op een bord. Leg er de balletjes naast. Giet er wat van de saus over en leg er wat frietjes naast. Werk af met wat mayonaise.

Luikse balletjes met frietjes en sla