Loempia’s met champignons, pinda en komkommer

Een originele vegetarische loempia gevuld met gestoofde, Chinese kool, omelet en heerlijke champignons. Jeroen voorziet er twee sausjes bij: een onweerstaanbare pindadressing en een frisse komkommerdip. Rollen, dippen en smullen maar!

Tip voor je boodschappenlijstje: Jeroen gebruikt grote en kleinere loempiavellen. De kleine vellen dienen als extra versteviging. Eerst met je ogen ogen zien hoe dat gaat? Bekijk dan de video bij dit recept.

Ingrediënten

  • 2 dl kokosmelk
  • een scheut rijstazijn
  • een toefje sambal
  • 2 flinke eetlepel pindakaas
  • 0.5 komkommer
  • 1 sjalot
  • 0.5 chilipeper
  • 2 eetlepel kristalsuiker
  • 1 limoen
  • een scheut sojasaus
  • arachideolie
  • 0.25 Chinese kool
  • 200 g champignons
  • 30 g gember
  • 1 teentje look
  • een toefje sambal
  • een scheut sojasaus
  • 4 ei
  • een scheut sesamolie
  • keukenzout
  • 1 eigeel
  • 12 loempiavellen
  • 12 loempiavel
  • enkele takjes koriander

Benodigdheden

  • wokpan
  • friteuse
  • keukenpenseel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De pindasaus en de komkommersalade

Verwarm de kokosmelk, de pindakaas, de rijstazijn en de sambal in een steelpannetje. De saus hoeft niet te koken. Roer alles goed onder elkaar en laat de saus afkoelen. 

Snijd de komkommer in reepjes, verwijder de zaadlijsten en snijd de reepjes daarna in fijne blokjes (brunoise). 

Pel de sjalot, snipper fijn en meng onder de komkommer. Snipper ook de chilipeper heel fijn en voeg toe.

Breng het geheel op smaak met de suiker, het limoensap en de sojasaus. Laat even marineren.

tip Eet je vegetarisch of vegan? ‘Kokos aminos’ kan je ook gebruiken als smaakmaker. Dit is een zout sausje op basis van kokos en vergelijkbaar met sojasaus. Niet vegetariër? Dan kan je ook vissaus gebruiken.

De loempia's

Laat de friteuse voorverwarmen tot 180°C.

Verhit neutrale olie in een grote wokpan.

Kuis de champignons en snijd ze in vieren. Snipper de Chinese kool fijn. Doe de champignons als eerste in de hete wok.

Pel de look en de gember.

Voeg de fijngesnipperde kool toe. Breng op smaak met sambal en sojasaus. Laat vijf minuten stoven en zet het vuur daarna uit.

Zet een tweede pan op het vuur. Verhit er een scheut olie in.

Kluts de eieren los. Breng op smaak met de sesamolie, zout en wat sambal naar eigen smaak. Bak er verschillende kleine omeletjes of een grotere, dunne omelet die je in stukken kan snijden.

Meng het eigeel met een scheut water in een kommetje.

Leg een groot loempiavel in een ruit op je werkvlak. Leg een klein loempiavel in het midden. Dit dient ter versteviging.

Tijd om de loempia’s te vullen: begin met een stuk omelet en schep er een hoopje gewokte groenten bovenop. Vouw het stuk omelet eromheen.

Strijk met een keukenpenseel de randen van het loempiavel in met eigeel. 

Vouw de loempia eerst langs de zijkanten toe. Neem daarna de onderste hoek van het loempiavel vast en span het strak over het deels toegevouwen pakketje heen. Rol de loempia verder dicht. Rol op dezelfde manier alle andere loempia’s.

Vlak voor het serveren

Frituur de loempia’s enkele minuten op 180°C tot ze lichtbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.

tip Barst er een loempia open tijdens het frituren? Geen nood. Volgens Jeroen maakt het de loempia en een stukje van de vulling extra krokant. Let alleen op dat de loempia niet volledig openscheurt.

Serveer de warme loempia’s meteen met de pindasaus en de komkommersalade. Werk af met wat koriander.

Loempia’s met champignons, pinda en komkommer