
Deze maaltijdsoep met linzen en restjes groenten wordt traditioneel klaargemaakt in de Hongaarse keuken om het nieuwe jaar sober in te zetten. Wie de soep liever vegetarisch houdt, laat de rookworst er gewoon uit.
Ingrediƫnten
- 3 liter groentebouillon
- 200 g linzen
- boter
- 3 ajuin
- 4 wortel
- 1 stengel prei
- 4 stengels selder
- 0.5 knolselder
- 1 blik zuurkool
- enkele takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- enkele blaadjes laurier
- peper
- zout
- gerookt paprikapoeder
- currypoeder
- peterselie
- 2 rookworst
- 1 eetlepel mosterd
Benodigdheden
- een dunschiller
- keukentouw
Bereiding
Bereiding
Ontdooi en verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel verse bouillon te maken vind je hier.
Doe de groene linzen in een kom met water en laat ze weken.
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot of soepketel.
Pel de uien en snijd ze in stukjes, niet te fijn en niet te grof. Stoof de ui in de gesmolten boter.
Schil de wortelen en snijd ze samen met de selderstengels in stukken. Was de prei grondig en snijd hem fijn. Stoof de groenten mee aan in de boter.
Schil de knolselder. Snijd de groente eerst in plakjes en dan in blokjes. Doe de knolselder in de stoofpot.
Voeg ook de geweekte linzen toe. Meng alle groenten onder elkaar.
Schenk de warme groentebouillon bij de gestoofde groenten met linzen. Schep er de zuurkool bij.
Maak een stevig bouquet garni van tijm, laurier en rozemarijn. Bind alle kruiden samen met keukentouw en doe de kruidentuil in de pot. Breng de soep verder op smaak met een snuif peper, zout, gerookt paprikapoeder en currypoeder.
Laat de soep 40 minuten pruttelen op een matig vuur.
Hak een portie verse peterselie fijn en snijd de rookworst in fijne plakjes voor het garnituur.
Werk de soep af met mosterd (naar smaak).
Vul een stevige kom soep voor iedereen. Strooi er wat peterselie over en laat enkele plakjes rookworst in de soep dobberen.