Lamskroon met peterseliekorst, aubergine, portosaus en pommes noisettes

Omdat Dagelijkse kost geen Dagelijkse kost zou zijn zonder klassieke bereidingen haalt Jeroen vandaag nog eens alles uit de kast! Perfect gebakken lamsvlees met een korst van peterselie, kaviaar van aubergines en een dieprode portsaus. En dat alles met gebakken aardappelballetjes en een kruidensalade met veldsla.

Ingrediënten

  • 2 aubergine
  • enkele takjes rozemarijn
  • 3 teentje knoflook
  • een scheutje olijfolie
  • 0.5 bussel krulpeterselie
  • 1 eetlepel mosterd
  • 50 g boter
  • 50 g panko
  • 4 lamskroon
  • 2 sjalot
  • 2 laurierblaadje
  • 3 dl porto
  • een scheut balsamico
  • 5 dl bruine fond
  • enkele takjes dragon
  • enkele takjes kervel
  • 100 g veldsla
  • een scheut rode wijnazijn
  • 800 g Pommes noisettes

Benodigdheden

  • hakmolen
  • friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de oven voorverwarmen tot 180°C en de friteuse tot 170°C.

Snijd de aubergines in twee en leg ze in een ovenschaal. Maak met je mes kruisgewijs insnijdingen in het vruchtvlees. 

Pel de look, snijd de teentjes in plakjes en steek de plakjes in de inkepingen. Steek er hier en daar een takje rozemarijn in. Kruid de aubergines met peper en zout en sprenkel er wat olijfolie over. Schuif vervolgens de ovenschaal 35 minuten in de hete oven.

Spoel de peterselie en laat even uitlekken. Snijd grof en doe in de pot van de hakmolen met een flinke lepel mosterd en de boter. Mix het geheel al eens. Voeg er vervolgens de panko aan toe en mix nog eens.

Pel een teentje look en rasp bij de mengeling. Kruid met peper en zout, en meng alles goed onder elkaar.

Zet een pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten.

Kuis de lamskroontjes op door het vlies te verwijderen en kruid het vlees met peper en zout. Kleur de lamskronen en de restjes van het vlees in de hete boter.

Pel de sjalotten en snijd ze in ringen.

Schep de lamskronen uit de pan en houd ze even apart in een ovenschaaltje.

Stoof de sjalotten in dezelfde pan aan met enkele laurierblaadjes. Blus de sjalotten met de porto en laat het geheel goed inkoken.

Verdeel de persillade over de lamskronen.

Schuif de ovenschaal met het vlees 5 minuten in de oven.

Haal de aubergines uit de oven en haal de takjes rozemarijn eruit. Schraap het vruchtvlees van de aubergines met een lepel van het vel. Stoof vervolgens de aubergine nog even aan in een pannetje en kruid met peper, zout en een scheutje balsamico. 

Giet de bruine fond bij de portosaus en laat de saus voor de helft inkoken. Kruid met peper en zout. 

Kuis en was de veldsla en laat even uitlekken. Doe de sla in een kom en voeg er wat kervel en enkele takjes dragon aan toe. Breng de salade op smaak met olijfolie, azijn, peper en zout en meng onder elkaar.

Haal het vlees uit de oven, dek het af met folie en laat even rusten. Zet vervolgens de grillstand van de oven aan.

Bak de pommes noisettes in de friteuse.

Schuif het vlees nog 3 minuten onder de hete grill.

Schep een lepel aubergine pulp op een bord en schik er wat van de salade bij.

Snijd de lamskroon in stukken en leg op het bord. Serveer er de gebakken aardappeltjes bij en werk af met een lepel portosaus.

Lamskroon met peterseliekorst, aubergine, portosaus en pommes noisettes