
In dit gerecht met ovengegaarde kwartels zit een brede waaier aan smaken. Ook al heb je nog niet zo vaak met linzen gekookt, toch zal dit slaatje met ook verse wortel, koolrabi en een fruitig-frisse vinaigrette de meest kritische eters over de streep trekken.
Ingrediënten
- 4 kwartel
- 60 g boter
- olijfolie
- peper
- zout
- 200 g linzen
- 1 koolrabi
- 1 wortel
- 4 bloedsinaasappel
- 8 gedroogde dadel
- 40 g zure room
- xeresazijn
- sesamolie
- peper
- zout
- 2 dl kippenbouillon
- sojasaus
- honing
- 1 koffielepel mosterd
- Harissa
- 40 g veldsla
- 120 g geitenkaas
Benodigdheden
- een ruime ovenvaste kookpot met deksel
- een groenterasp
- een vel aluminiumfolie
- een staafmixer
Bereiding
Voorbereiding
Ontdooi wat kippenbouillon, of bereid een portie verse bouillon.
Laat de linzen vooraf weken. Controleer hiervoor de instructies op de verpakking.
De kwartels
De linzensalade
Doe de (geweekte) linzen in een kookpot en voeg 5 keer zoveel water toe. (Dus voor elke 100g linzen gebruik je 0,5 l water) Voeg een snuifje zout toe en breng de linzen aan de kook. Respecteer de gaartijd die aangegeven staat op de verpakking. Spoel de gekookte linzen nadien onder koud stromend water en laat ze uitlekken.
Verwijder het loof en schil de koolrabi. Schil ook de wortel. Rasp de groenten fijn in een ruime mengschaal.
Schil ¾ van de bloedsinaasappelen om er partjes uit te snijden. Snij de sinaasappelen ‘a vif’, zodat je er de perfecte stukjes vruchtvlees uithaalt, zonder taaie vliesjes. Doe de sinaasappelpartjes in de kom met geraspte groenten.
Pers de resten van de sinaasappelen (waaruit je partjes sneed) uit in een schaaltje. Voeg ook het sap van de overgebleven sinaasappel(en) toe en zet het fruitsap opzij voor de bereiding van de vinaigrette. (1dl sap per 4 personen)
Ontpit de gedroogde dadels en snij ze in kleine stukjes. Doe ze in de slakom.
Voeg de afgekoelde linzen toe en meng alle ingrediënten voor de salade voorzichtig.