
We gaan de Indiase toer op met krokant gebakken kippendijen, knapperige zoetzure rode kool, verse sambal en bruine rijst. Niet slecht voor een simpele weekdag!
Ingrediënten
- 1 ajuin
- arachideolie
- 125 g rijst
- een takje tijm
- een blaadje laurier
- 4 dl rijstazijn
- 4 dl water
- 2 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 100 g kristalsuiker
- een blaadje laurier
- 0.25 rode kool
- 1 rode ui
- een scheutje arachideolie
- 1 ajuin
- 30 g gember
- 2 teentje look
- 0.5 chilipeper
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel Ketjap Manis
- 1 eetlepel tomatenpuree
- een snuif kippenkruiden
- arachideolie
- 150 g bloem
- 50 maïzena
- 600 g kippenbout
- 2 stengels lente-ui
- enkele takjes munt
- enkele takjes koriander
Benodigdheden
- blender
- mandoline
Bereiding
De bruine rijst
Pel de ui voor de rijst en snipper ze fijn. Laat een scheutje arachideolie heet worden in een pot en stoof de ui erin aan.
Voeg er de rijst aan toe en laat hem even stoven. Voeg er een takje tijm, een blaadje laurier, peper en zout aan toe.
Blus het geheel met het dubbele aan water, zet een deksel op de pot en breng de rijst aan de kook.
De knapperige zoetzure rode kool
Breng het water met de rijstazijn in een steelpan aan de kook en voeg er de steranijs, de kaneel, de suiker, een snuif zout, wat gemalen peper en de laurier aan toe.
Snijd de rode kool met een mandoline en doe ze in een kom.
Pel de rode ui, snijd ze in fijne halve maantjes en voeg ze toe aan de kool.
Giet de hete marinade over de rode kool, dek af met wat vershoudfolie en laat het geheel even afkoelen.
De sambal
Laat een scheutje arachideolie heet worden in een steelpannetje.
Pel de ui voor de sambal en snipper ze fijn. Doe ze vervolgens in de blender.
Pel de look en schil de gember. Snijd ze grof en voeg ze toe aan de ui. Snijd ook de chilipeper grof en voeg hem toe.
Maal de ui, de look, de gember en de chili fijn en stoof ze aan in de olie. Laat een deel van het vocht verdampen en voeg er een goede snuif zout aan toe.
Voeg vervolgens de tomatenpuree, de ketjap manis en de rijstazijn toe.
Laat het geheel even stoven en laat de sambal wat afkoelen.
De krokante kippendijen
Laat in een pan een goede scheut arachideolie heet worden. Kruid het kippenvlees met peper, zout en een flinke snuif kippenkruiden.
Meng de bloem met de maïzena in een kom. Haal de stukken kip door de bloem en de maïzena en bak ze krokant in de hete olie.
Laat de stukken gebakken kip even uitlekken op wat keukenpapier.
De afwerking
Snipper de lente-ui fijn en pluk de blaadjes van de munt en de koriander.
Schep wat bruine rijst op een bord en schik er wat zoetzure rode kool op. Schep er enkele stukken krokante kip bij en lepel er wat verse sambal over.
Werk af met fijngesneden lente-ui en koriander en munt.