Koude erwtensoep met karnemelk en gerookte paling
Koude erwtensoep met karnemelk en gerookte paling
Een gazpacho op Vlaamse wijze met karnemelk als hoofdrolspeler. Karnemelk is heel goed voor de gezondheid en geeft deze gazpacho van erwten een speciale, pure toets. Lekker met de gerookte paling als garnituur.
Koude erwtensoep met karnemelk en gerookte paling
Koude erwtensoep met karnemelk en gerookte paling
Een gazpacho op Vlaamse wijze met karnemelk als hoofdrolspeler. Karnemelk is heel goed voor de gezondheid en geeft deze gazpacho van erwten een speciale, pure toets. Lekker met de gerookte paling als garnituur.
Ingrediënten
4 personen
Venkel
1
Olijfolie
2 scheutjes
Look
2 teentjes
Ajuin
1
Tijm
Ijsblokjes
handvol
Diepvrieserwten
600 g
Groentebouillon
3 l
Karnemelk
0,5 l
Zout
2 snuifjes
Peper
2 snuifjes
Appelazijn
1 scheutje
Gerookte paling
200 g
Munt
Gemengde zaden
25 g
Benodigdheden
Blender, een mandoline optioneel, een blender, een zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
0,5 venkels
1
Snijd de venkel in twee en snijd één helft in stukken.
1 scheutje olijfolie
2
Zet een pannetje met olijfolie op het vuur en stoof er de stukken venkel in aan.
2 teentjes Look, 1 ajuin
3
Pel de look en de ajuin. Snijd ze grof en voeg ze toe aan de stovende venkel.
tijm
4
Breng de groenten op smaak met enkele takjes tijm.
5
Voeg er een scheutje water aan toe en dek de groenten af met een deksel. Gaar de groenten plat.
handvol ijsblokjes
6
Neem een grote kom. Doe er ijsblokjes in en vul verder met water.
0,5 venkels
7
Snijd de harde kern uit de andere helft van de venkel en snijd ze in dunne plakjes met behulp van een mandoline. Leg de plakjes op ijswater.
600 g diepvrieserwten
8
Breng water met bicarbonaat aan de kook in een kookpot. Gaar er de erwtjes in. Schep er na enkele minuten al ongeveer 100 g van de erwtjes uit en houd ze apart op ijswater. Zij zullen dienst doen als garnituur later.
3 l groentebouillon
9
Giet de koude bouillon over de gare groenten tot ze onder staan om ze sneller af te koelen.
10
Giet de rest van de erwtjes af en spoel ze onder koud water om af te koelen. Giet de erwtjes in de beker van de blender.
11
Doe er ook de gare groenten in met de koude bouillon en mix het geheel fijn.
12
Zeef de soep om de erwtenpulp eruit te halen.
0,5 l karnemelk, 1 snuifje zout, 1 snuifje peper, 1 scheutje appelazijn
13
Giet de soep opnieuw in de blender met de karnemelk. Breng de soep op smaak met zout, peper en een scheutje appelazijn. Mix opnieuw fijn.
1 snuifje peper, 1 snuifje zout, 1 scheutje olijfolie
14
Laat de groenten op ijswater uitlekken. Breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.
15
Serveer de koude soep in een kommetje en leg er wat van de groentjes bij.
200 g gerookte paling, Munt, 25 g gemengde zaden
16
Snijd de gerookte paling in stukjes en werk er het kommetje soep mee af samen met enkele blaadjes munt en wat gemengde zaadjes.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!0,5 venkels
1
Snijd de venkel in twee en snijd één helft in stukken.
1 scheutje olijfolie
2
Zet een pannetje met olijfolie op het vuur en stoof er de stukken venkel in aan.
2 teentjes Look, 1 ajuin
3
Pel de look en de ajuin. Snijd ze grof en voeg ze toe aan de stovende venkel.
tijm
4
Breng de groenten op smaak met enkele takjes tijm.
5
Voeg er een scheutje water aan toe en dek de groenten af met een deksel. Gaar de groenten plat.
handvol ijsblokjes
6
Neem een grote kom. Doe er ijsblokjes in en vul verder met water.
0,5 venkels
7
Snijd de harde kern uit de andere helft van de venkel en snijd ze in dunne plakjes met behulp van een mandoline. Leg de plakjes op ijswater.
600 g diepvrieserwten
8
Breng water met bicarbonaat aan de kook in een kookpot. Gaar er de erwtjes in. Schep er na enkele minuten al ongeveer 100 g van de erwtjes uit en houd ze apart op ijswater. Zij zullen dienst doen als garnituur later.
3 l groentebouillon
9
Giet de koude bouillon over de gare groenten tot ze onder staan om ze sneller af te koelen.
10
Giet de rest van de erwtjes af en spoel ze onder koud water om af te koelen. Giet de erwtjes in de beker van de blender.
11
Doe er ook de gare groenten in met de koude bouillon en mix het geheel fijn.
12
Zeef de soep om de erwtenpulp eruit te halen.
0,5 l karnemelk, 1 snuifje zout, 1 snuifje peper, 1 scheutje appelazijn
13
Giet de soep opnieuw in de blender met de karnemelk. Breng de soep op smaak met zout, peper en een scheutje appelazijn. Mix opnieuw fijn.
1 snuifje peper, 1 snuifje zout, 1 scheutje olijfolie
14
Laat de groenten op ijswater uitlekken. Breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.
15
Serveer de koude soep in een kommetje en leg er wat van de groentjes bij.
200 g gerookte paling, Munt, 25 g gemengde zaden
16
Snijd de gerookte paling in stukjes en werk er het kommetje soep mee af samen met enkele blaadjes munt en wat gemengde zaadjes.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Venkel
1
Olijfolie
2 scheutjes
Look
2 teentjes
Ajuin
1
Tijm
Ijsblokjes
handvol
Diepvrieserwten
600 g
Groentebouillon
3 l
Karnemelk
0,5 l
Zout
2 snuifjes
Peper
2 snuifjes
Appelazijn
1 scheutje
Gerookte paling
200 g
Munt
Gemengde zaden
25 g
Koude erwtensoep met karnemelk en gerookte paling
Een gazpacho op Vlaamse wijze met karnemelk als hoofdrolspeler. Karnemelk is heel goed voor de gezondheid en geeft deze gazpacho van erwten een speciale, pure toets. Lekker met de gerookte paling als garnituur.Instructies
0,5 venkels
1
Snijd de venkel in twee en snijd één helft in stukken.
1 scheutje olijfolie
2
Zet een pannetje met olijfolie op het vuur en stoof er de stukken venkel in aan.
2 teentjes Look, 1 ajuin
3
Pel de look en de ajuin. Snijd ze grof en voeg ze toe aan de stovende venkel.
tijm
4
Breng de groenten op smaak met enkele takjes tijm.
5
Voeg er een scheutje water aan toe en dek de groenten af met een deksel. Gaar de groenten plat.
handvol ijsblokjes
6
Neem een grote kom. Doe er ijsblokjes in en vul verder met water.
0,5 venkels
7
Snijd de harde kern uit de andere helft van de venkel en snijd ze in dunne plakjes met behulp van een mandoline. Leg de plakjes op ijswater.
600 g diepvrieserwten
8
Breng water met bicarbonaat aan de kook in een kookpot. Gaar er de erwtjes in. Schep er na enkele minuten al ongeveer 100 g van de erwtjes uit en houd ze apart op ijswater. Zij zullen dienst doen als garnituur later.
3 l groentebouillon
9
Giet de koude bouillon over de gare groenten tot ze onder staan om ze sneller af te koelen.
10
Giet de rest van de erwtjes af en spoel ze onder koud water om af te koelen. Giet de erwtjes in de beker van de blender.
11
Doe er ook de gare groenten in met de koude bouillon en mix het geheel fijn.
12
Zeef de soep om de erwtenpulp eruit te halen.
0,5 l karnemelk, 1 snuifje zout, 1 snuifje peper, 1 scheutje appelazijn
13
Giet de soep opnieuw in de blender met de karnemelk. Breng de soep op smaak met zout, peper en een scheutje appelazijn. Mix opnieuw fijn.
1 snuifje peper, 1 snuifje zout, 1 scheutje olijfolie
14
Laat de groenten op ijswater uitlekken. Breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.
15
Serveer de koude soep in een kommetje en leg er wat van de groentjes bij.
200 g gerookte paling, Munt, 25 g gemengde zaden
16
Snijd de gerookte paling in stukjes en werk er het kommetje soep mee af samen met enkele blaadjes munt en wat gemengde zaadjes.