Konijn met pruimen en witloofsla

Jeroen haalt nog eens een rasechte klassieker uit het rijke repertoire van Dagelijkse kost van stal door konijn met pruimen klaar te maken. Een gerecht dat hem onlosmakelijk aan zijn grootmoeder doet denken.

Ingrediënten

  • 4 konijnenbout
  • een snuif zout
  • een snuif peper
  • 4 ajuin
  • een klont boter
  • 2 eetlepel bloem
  • 200 g gedroogde pruim
  • 75 cl bruin bier
  • 2 eetlepel graanmosterd
  • 4 takjes tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 eetlepel pruimenconfituur
  • een scheut natuurazijn
  • 6 stronkjes grondwitloof
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 1 zak diepvrieskroketten

Benodigdheden

  • stoofpot
  • friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Kruid de konijnenbouten aan beide kanten met peper en zout.

Pel de ajuinen en snijd ze in halve ringen.

Smelt een klont boter in een grote pot en kleur er de stukken konijn in aan.

Schep het vlees uit de pot. Voeg een nieuw klontje boter toe en stoof er de ajuinen in aan. Strooi de bloem erover en laat even stoven.

Snijd de pruimen in grote stukken en voeg ze toe.

Voeg het konijn opnieuw toe en blus met het bier. Doe er de mosterd bij en breng de saus aan de kook.

Maak een kruidentuil met de tijm en de laurier en voeg toe, samen met de confituur en de azijn. Kruid af met peper en zout. Roer goed, zet een deksel op de pot en laat het vlees een uurtje sudderen.

Verwarm de friteuse voor tot 175 °C.

Verwijder de bittere kern van het witloof, snipper fijn en meng met de mayonaise. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje azijn.

Bak de kroketten goudbruin en serveer met de malse konijnenbouten en de witloofsalade.

Konijn met pruimen en witloofsla