Er is wat werk aan die kleine artisjokken, maar ze zitten boordevol smaak en zijn overdreven lekker. Precies daarom maakt Jeroen er een verse pesto van om te serveren met pasta, gebakken artisjok en een zelfgemaakte rollade met kip en ham.
Ingrediënten
- 4 kipfilet
- 4 eetlepel ricotta
- flinke snuif kippenkruiden
- keukenzout
- zwarte peper
- enkele takjes dragon
- enkele takjes salie
- 8 plakken serranoham
- 60 g parmezaan
- 40 g pijnboompitten
- 1 potje artisjok
- een scheut artisjok
- 1 teentje look
- 1 bussel basilicum
- 0.5 citroen
- 1 citroen
- 2 eetlepel bloem
- 6 artisjok
- 1 sjalot
- 400 g tagliatelle
- een klont boter
- 1 bussel rucola
- enkele druppels olijfolie
Benodigdheden
- vershoudfolie
- blender
Bereiding
Rollades
Breng een pot gezouten water aan de kook.
Snijd een derde van de kip in grote stukken en doe ze in de pot van de blender. Leg de rest van de kip op je plank en snijd ze horizontaal in plakken.
Schep de ricotta bij de kip in de blender en breng op smaak met de kippenkruiden, zout en wat peper.
Snijd de dragon en de salie fijn en voeg ze toe. Mix het vlees met de kruiden en de ricotta fijn.
Bedek je plank met een vel vershoudfolie en leg de dunne plakken kip dakpansgewijs over elkaar. Leg er een tweede vel folie over en klop met een deegrol de kip plat, tot je een kippenlap XL hebt. Haal de bovenste folie eraf.
Drapeer de plakken ham over de kip en kruid ze met peper en zout. Zorg ervoor dat de kip volledig bedekt is met ham.
Schep de vulling in het midden van de ham en rol de kip met de ham en de vulling in de folie tot een stevige, langwerpige worst.
Snijd de worst in twee en wikkel de twee stukken in een nieuw vel folie. Draai de uiteinden van de folie strak aan en leg er een knoopje in.
Leg de kiprollades een tiental minuten in het gezouten water voor de pasta.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Pesto
Snijd de parmezaan in blokjes, doe ze in de pot van de blender en mix al eens kort.
Voeg daarna de pijnboompitten, artisjokken, olie, look, basilicum en het citroensap toe. Mix alles tot een gladde pesto.
Breng de pesto op smaak met peper en zout.
Garnituren
Neem een kom met water, pers de citroen er in uit en doe de bloem erbij. Roer even.
Kuis de kleine artisjokken, snijd de bladeren er af en bewaar ze in het citroenwater.
Pel de sjalot en snijd ze in repen. Snijd de kleine artisjokken in dunne repen. Bak ze samen in een diepe pan met olie en kruid met peper en zout.
Afwerking
Haal de kiprollades uit het water en laat ze even uitlekken. Verwijder de folie van de kip. Kook de pasta gaar in hetzelfde water.
Smelt een klont boter in een ovenvaste pan op een zacht vuur. Bak de kiprollades aan alle kanten goudbruin. Zet ze daarna nog een tiental minuten in de voorverwarmde oven op 180 °C.
Schep wat pastawater bij de artisjokken in de pan en schep er de gare pasta bij. Meng de pesto onder de pasta en kruid met peper en zout.
Schep wat pasta op een bord en serveer met een paar stukken van de kiprollade. Werk af met wat rucola en enkele druppels van je beste olijfolie.