Kapsalon met gegrild lamsvlees

Jeroen maakt van de ultieme midnight snack een originele maaltijd met gegrild lamsvlees en een halfpikante yoghurt-sambalsaus. Verder is dit 'patatje kapsalon' opgebouwd volgens de regels van de snackkunst: frieten, vlees en kaas onder de grill, geserveerd met frisse groentjes.

Ingrediënten

  • 4 frietaardappelen
  • een snuif grof zout
  • een takje rozemarijn
  • 2 teentjes look
  • een snuif chiliflakes
  • olijfolie
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 limoen
  • 800 g lamsbout
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 4 eetlepel yoghurt
  • 3 eetlepel andalouse
  • 0.5 koffielepel sambal
  • 0.5 teentje look
  • 0.5 rode ui
  • 1 krop Romeinse sla
  • 2 wortelen
  • 200 g witte kool
  • 150 g geraspte kaas
  • enkele peper

Benodigdheden

  • vijzel
  • grillpan
  • friteuse
  • mandoline

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De verse frieten

Verwarm de friteuse voor tot 140 °C.

Spoel de aardappelen. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd ze in gelijke schijven op de mandoline. Snijd ze daarna in fijne frieten. Spoel de frieten onder koud water. Dep ze droog op een schone handdoek.

Bak de frieten voor op 140°C. Bak niet alles in één keer, maar doe het in twee of drie keer. Laat de frieten na de eerste bakbeurt uitlekken op een vel keukenpapier en laat ze afkoelen.

tip Zet de voorgebakken frieten in de diepvriezer. Zo koelen ze sneller af en bakken ze straks extra krokant.

Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180°C.

De marinade en het lamsvlees

Doe grof zout in een vijzel. Hak de verse rozemarijn en de look grof en voeg toe. Voeg ook de chiliflakes toe en maal fijn.

Giet een flinke scheut olijfolie bij de kruiden. Voeg de komijn en het paprikapoeder toe.

Pers de limoen uit over de kruidenmengeling. Meng alles onder elkaar en giet de marinade in een grote kom.

Snijd het lamsvlees in grove stukken en leg ze in de marinade. Meng goed onder elkaar en laat even staan.

De halfpikante saus en de salade

Doe de mayonaise, de yoghurt, de andalouse en de sambal in een kom. Rasp de look en de limoenzeste erbij. Roer alles onder elkaar.

Snijd de rode ui in fijne, halve ringen. Snipper de romeinse sla fijn. Rasp de witte kool en de wortelen fijn. Doe alle groenten samen in een kom.

Afwerken en serveren

Zet de oven op grillstand en laat opwarmen.

Zet een droge grillpan op een hoog vuur. Grill de gemarineerde stukken lamsvlees in de hete pan.

Bak de afgekoelde frieten een tweede keer op 180°C tot ze goudgeel en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier en breng op smaak met een snuif zout.

Serveer de frieten op een bord of grote schaal. Leg het gegrilde lamsvlees erbovenop. Strooi er de geraspte kaas rijkelijk over en zet kort onder de grill. Werk je ‘kapsalon’ af met de salade van rauwe groenten, een flinke lepel halfpikante saus en een ingelegd pepertje voor de liefhebbers. 

Kapsalon met gegrild lamsvlees