Hondshaai uit de oven met kruidige orzo

De oven is een eenvoudige en snelle maar ook zeer smakelijke manier om vis klaar te maken. Jeroen bereidt hondshaai in een zomerse ovenschotel tjokvol groenten zoals venkel en paprika. De Griekse pasta met verse tuinkruiden maakt van dit gerecht een echt smaakbommetje.

Ingrediënten

  • 600 g hondshaai
  • zwarte peper
  • keukenzout
  • een flinke scheut olijfolie
  • 2 ajuin
  • 0.5 venkel
  • 2 teentje knoflook
  • 0.5 chilipeper
  • 1 rode paprika
  • 400 g tomaten
  • 3 eetlepel kappertjes
  • 3 eetlepel olijven
  • een flinke scheut sherryazijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 dl witte wijn
  • 2 dl visfumet
  • enkele takjes oregano
  • 250 g orzo
  • een klontje boter
  • 0.25 bussel peterselie
  • 0.25 bussel dragon
  • enkele takjes kervel

Benodigdheden

  • stoofpot

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Hondshaai

Verwarm de oven op 180 °C.

Snijd de hondshaai in stukken en kruid de vis met peper en zout.

tip De staartstukken snijd je er best af en hoef je niet te gebruiken.

Verhit olijfolie in een grote pan. Kruid de stukken vis met peper en zout en bak ze aan beide kanten. Schep de vis uit de pan en hou apart.

Stoofpot

Pel de uien, snijd ze in ringen en stoof ze in de olie. Snijd de venkel in grove stukken en laat ze meebakken.

Pel en plet de look. Snijd de chilipeper fijn. Voeg ze toe aan de pan.

Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukken. Stoof de paprika mee aan.

Snijd de tomaten in stukken en voeg ze toe. Schep er de kappertjes en de olijven bij. Voeg de sherry-azijn en de tomatenpuree toe en laat het geheel even bakken.

Voeg er de witte wijn en de visfumet aan toe en laat de saus inkoken. Breng het geheel op smaak met een snuif zout en wat verse oregano. Leg de stukken vis in de saus.

Afwerking

Zet een deksel op de pan en schuif de pan 20 minuten in de hete oven op 180 °C.

Kook ondertussen de Griekse pasta gaar in gezouten water. Giet de pasta af wanneer hij gaar is en voeg er een klontje boter aan toe.

Snipper de peterselie en de dragon fijn. Meng de groene kruiden onder de pasta.

Haal de pot uit de oven en roer de stoofpot even door. Schep wat van de vis en groenten in een diep bord en werk af met een takje kervel. Serveer de orzo er apart bij.

Hondshaai uit de oven met kruidige orzo