Hamburger met curryketchup en frietjes

Stijn en Ruben zeggen vaarwel tegen hun professionele volleybalcarrière en hun ploeggenoten met een verrassing van formaat. Meer bepaald het formaat van een superdeluxe hamburger. Samen met Jeroen maken ze voor de hele ploeg verse hamburgers met alles erop en eraan: sla, tomaat, augurkjes, spek, kaas, knapperige frietjes én zelfgemaakte curryketchup.

De ingrediënten van dit recept zijn specifiek berekend voor een groep van 11 personen.

Ingrediënten

  • 100 g kristalsuiker
  • een scheut water
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 6 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 2 dl rode wijnazijn
  • 1 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • 1 koffielepel currypoeder
  • een snuifje cayennepeper
  • 80 g tomatenpuree
  • 1 koffielepel maïzena
  • 4 sjalot
  • 1.5 kg rundergehakt
  • 200 g collier
  • 3 ei
  • 150 g paneermeel
  • peper
  • zout
  • 3 kg frietaardappelen
  • 22 plakjes gerookt spek
  • 6 ajuin
  • een klontje boter
  • enkele takjes tijm
  • 1 Romeinse sla
  • 6 tomaten
  • 1 potje augurken
  • 11 pistolet
  • 22 plakjes cheddar
  • mayonaise

Benodigdheden

  • een friteuse
  • een zeef
  • een garde
  • een knijpflesje
  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een mandoline

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De curryketchup

Begin met de suikersiroop voor de ketchup. Doe de suiker met een beetje water in een steelpannetje en breng het geheel aan de kook.

Pel de ui en de look en snijd ze in grote stukken.

Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd de tomaten in grote stukken.

Snijd de paprika in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd in grote stukken.

Voeg de stukken ui, tomaat en paprika toe aan de kokende suiker en laat de groenten enkele minuten stoven. Blus met azijn en breng op smaak met de cayennepeper, het gerookt paprikapoeder en het currypoeder.

Voeg ook de tomatenpuree eraan toe en laat even pruttelen, tot alle groenten gaar en zacht zijn. Mix het ketchupmengsel daarna fijn in een blender en breng opnieuw aan de kook.

Los de maïzena op in wat water en voeg het toe aan de ketchup om even in te dikken. Laat de ketchup tenslotte afkoelen en doe hem in een knijpflesje.

De hamburgers en de frietjes

Pel de sjalotten en snipper ze fijn.

Doe het gehakt voor de burgers samen met de sjalot, de eitjes, het paneermeel en de gemalen collier in de kom van de keukenmachine, breng op smaak met peper en zout en laat de machine stevig draaien, tot je een homogene massa bekomt.

Vorm ballen van het gehakt en duw ze plat tot een burger. Laat ze even afkoelen in de koelkast.

Spoel de aardappelen onder koud water en snijd ze met de mandoline in dikke frieten. Pocheer ze 4 minuten in een friteuse van 150°C, laat ze uitlekken op wat keukenpapier en laat ze goed afkoelen.

Bak het spek op een hete plaat of in een pan.

Pel de uien en snijd ze in ringen. Laat een klontje boter smelten in een pan en bak de uien goudbruin in de hete vetstof. Snijd wat verse tijm fijn en voeg hem toe aan de bakkende uien en kruid ze met peper en zout.

Kuis en was de sla en snijd ze fijn.

Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd ze in dikke plakken. Snijd ook de augurken in plakken.

Snijd de pistolets in twee en bak ze even op de bakplaat of in een oven.

Laat een klontje boter smelten op een hete plaat of in een pan en bak de burgers goudbruin.

Bak de frieten krokant in een friteuse van 175°C.

De afwerking

Bedek de onderste helft van een pistolet met een laagje ketchup, gevolgd door wat sla, tomaat en een burger.

Leg er wat spek en wat kaas op, gevolgd door plakjes augurk.

Werk de burger af met wat extra ketchup en de bovenste helft van de pistolet. Serveer de frieten met een toef mayonaise erbij.

Hamburger met curryketchup en frietjes