
Lelijke – of liever: gekke – groenten smaken minstens even goed als hun perfecte broers en zussen, maar halen helaas vaak de winkelrekken niet. Kijk eens naar de prachtige groentetaart die Jeroen bakt met paprika’s, aubergines en courgettes die er weliswaar wat vreemd uitzien, maar daarom niet minder lekker zijn.
Ingrediënten
- 2 aubergine
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 courgette
- 300 g kruidenkaas
- 1 vel kruimeldeeg
- 1 eetlepel bloem
- boter
- kruidenolie
- peper
- zout
- 6 ei
- 2 tomaat
- 0.5 komkommer
- 0.5 ui
- kruidenolie
- sherryazijn
- peper
- zout
Benodigdheden
- een taartvorm met een diameter van 25 cm en 4 tot 5 cm hoog
- Een mandoline of rasp
- een elektrische staafmixer
Bereiding
De groentetaart
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Beboter een taartvorm en bestuif met bloem.
Leg het kruimeldeeg in de taartvorm. Druk de randen goed aan. De rand bovenaan mag een beetje boven de vorm uitsteken.
Spoel de groenten met koud water.
Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in brede repen met een rasp of mandoline. Snijd de courgette en aubergine ook in brede repen met de rasp of mandoline.
Zet de groenten rechtop in een spiraal in de taartvorm. Begin aan de buitenkant en werk naar het midden toe. Wissel af tussen aubergine, courgette en paprika.
Bestrijk de groenten met wat kruidenolie. Je kan ook zelf verse kruidenolie maken.
Mix de eieren met de kruidenkaas met een staafmixer. Kruid met peper en zout.
Giet het eiermengsel over de groenten. Plooi het deeg dat over de rand steekt wat naar binnen.
Bak de taart ongeveer 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven.
De salade
Snijd de tomaten en de komkommer in blokjes.
Pel en halveer de ui. Snijd hem in fijne halve ringen.
Doe tomaten, komkommer en ui in een grote kom.
Giet een scheutje kruidenolie en azijn bij de salade. Kruid met peper en zout. Schep alles goed door elkaar.
Afwerken en serveren
Haal de taart uit de oven en laat ze een beetje afkoelen.
Neem de taart uit de vorm en serveer ze met de salade.