
Misschien hoor je het in Keulen donderen als Jeroen plots met ‘bulgur’ aan komt draven. Bulgur is gemaakt van tarwe en het is een originele variant voor couscous of pasta. Jeroen maakt er een vegetarisch gerecht mee en lepelt er wat pit over in de vorm van een aioli. Dat knoflooksausje heeft dan weer veel gemeen met een lichte en lopende mayonaise. Kortom, dit is een maaltijd voor ontdekkers.
Ingrediënten
- 400 g bulgur
- 2 liter groentebouillon
- 2 sjalot
- 1 teentje look
- 4 wortel
- 4 tomaat
- 4 selderstengel
- 2 prei
- 1 rode paprika
- peterselie
- koriander
- 1 scheutje olijfolie
- zout
- 1 sneetje wit brood
- 2 teentje look
- 3 yoghurt
- 0.5 dl melk
- 2 dl arachideolie
- 0.5 limoen
- 1 eetlepel mosterd
- 2 saffraanpoeder
- peper
- zout
- 3 dooier
Benodigdheden
- een dunschiller
- een staafmixer
Bereiding
Voor de groentebulgur
Ontdooi of bereid verse groentebouillon. Opmerking: Je kunt ook licht gezouten water gebruiken, maar dan moet je later iets meer kruiding toevoegen.
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er de bulgur en de bouillon (of water) in. Gebruik voor elk deel bulgur drie delen vocht. Bijvoorbeeld: 100g bulgur + 3dl bouillon. Hou de rest van de bouillon warm.
Zet het deksel op de pot en laat de bulgur een kwartiertje zacht koken. De bulgur zal het vocht opslorpen. Hou de gare bulgur nadien warm onder een deksel.
Spoel alle groenten schoon en snij de sjalotten grof.
Plet de gepelde look tot pulp.
Verhit een tweede pot en schenk er een scheutje olijfolie in.
Stoof de stukjes sjalot en de look in de hete olie.
Snij de prei in vrij grove stukjes. Schil de wortel en snij de groente in schijfjes. Laat de groenten meestoven. Roer regelmatig even in de pot.
Snij de rode paprika in kwarten en verwijder het steeltje en de zaadlijsten. Schil de paprika met een dunschiller en snij de groente in grove stukken. Laat deze ook meestoven.
Snij de tomaten in partjes en doe ze in de stoofpot.
Schenk de rest van de bouillon bij de gestoofde groenten. Je kunt eventueel ook wat tijm en laurier toevoegen.
Zet het deksel op de pot en laat de groenteschotel pruttelen op een zacht vuur. Reken hiervoor een kwartier.
Schenk nog een beetje olijfolie en strooi een snuifje zout bij de bulgur en meng alles.
Voor de saffraanaioli
Neem een hoge mengbeker en doe er de dooiers van de eieren in. Het eiwit gebruiken we niet.