
De moeder van Jeroen maakte deze gratin tijdens de examenperiode of op woensdagen. Het is een eenvoudige en snelle ovenschotel op basis van tonijn uit blik, die je kan eten met bruine toast, aardappelpuree of pommes duchesse.
Ingrediënten
- boter
- 3 courgette
- 400 g tonijn op eigen nat
- 3 dl water
- peper
- zout
- 50 g boter
- 60 g bloem
- 4 dl melk
- 300 g gemalen kaas
- nootmuskaat
- citroen
- 1.5 kg aardappel
- 1.5 dl melk
- 2 eierdooier
- 200 g gemalen kaas
Benodigdheden
- een zeef
- een ovenschaal
- een pureestamper
Bereiding
Smelt een klontje boter in een grote pot.
Schil de courgettes. Snijd ze in de lengte in twee en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Stoof ze in de boter.
Doe de tonijn bij de courgettes. Voeg het water toe.
Giet het mengsel door een zeef en vang het vocht op. Gebruik het vocht voor de kaassaus.
Breng het courgette-tonijnmengsel op smaak met peper en zout.
De kaassaus
Smelt de boter in een steelpan. Doe er de bloem bij en roer om. Laat de bloem even mee bakken.
Giet het kookvocht van de tonijn en courgette bij de roux. Blijf roeren en laat wat indikken. Doe er dan de melk bij en laat verder inbinden.
Doe de gemalen kaas bij de saus en roer tot de kaas gesmolten is. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Breng de saus op smaak met enkele druppels citroensap.
De aardappelpuree
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
Giet de aardappelen af en plet ze met de melk en een klontje boter.
Doe er de eierdooiers bij en kruid met zout en nootmuskaat.
Afwerken en serveren
Verwarm de ovengrill.
Schep de kaassaus door het courgette-tonijnmengsel.
Doe het mengsel in een ovenschaal en strooi er de kaas over.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat gratineren tot er een mooi goudbruin korstje op het gerecht staat.
Serveer met de puree.