Gevulde aardappel kibbeh met spinazie en feta en Muhammara

Een heerlijke snack uit het Midden-Oosten op basis van bulgur en aardappel met een smeuïge vulling van spinazie en feta. De muhammara is een aperitiefdip met geroosterde paprika en walnoot als belangrijkste ingrediënten. Superlekker en ongelooflijk interessant om eens te maken! 

Ingrediënten

  • 2 rode paprika
  • 1 scheutje olijfolie
  • 100 g walnoten
  • 40 g panko
  • 2 eetlepel granaatappelsiroop
  • een snuif keukenzout
  • een snuif peper
  • flinke snuif sumac
  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 1 ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 bussel koriander
  • 100 g bulgur
  • 80 g bloem
  • een snuif komijn
  • een snuif keukenzout
  • een snuif cayennepeper
  • een klontje boter
  • 200 g spinazie
  • 80 g zonnebloempitten
  • een snuif peper
  • een scheut arachideolie
  • 100 g feta

Benodigdheden

  • keukenmixer
  • keukenrobot met platte menghaak

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Muhammara

Laat de oven voorverwarmen tot 190°C.

Snijd de paprika’s in twee en leg ze in een ovenschaal. Sprenkel er een flinke scheut olijfolie over en schuif de ovenschaal 30 minuten in de oven. 

Haal de paprika’s uit de oven en haal de schil eraf.

Doe de paprika’s met de walnoten, de panko,  een scheutje olijfolie en een scheut granaatappelsiroop in de pot van de blender en mix alles fijn. 

Kruid de Muhammara met een snuif zout, sumac en peper.

 

Kibbeh

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af wanneer ze helemaal gaar zijn, plet ze kort met een vork en laat ze een uur afkoelen in de koelkast. 

Pel de ui, snijd grof en doe in de blender. Pel de look, snijd de koriander grof en voeg ook toe. Mix het geheel. 

Kook de bulgur gaar, spoel onder koud water en laat even uitlekken.

Snijd de aardappelen in stukjes en doe ze in de kom van de keukenmachine.

Voeg de bulgur toe aan de ui, de look en de koriander en mix nog eens.

Voeg de bloem bij de aardappelen, gevolgd door de gemixte bulgur. Kruid met komijn, cayennepeper en zout. Meng alles goed onder elkaar met een platte menghaak.

Zet een grote pan op het vuur en laat er een klontje boter in smelten.

Kuis en was de spinazie en laat uitlekken.

Ga met je mes door de zonnebloempitjes en rooster ze in de boter. Voeg de spinazie eraan toe en laat het meeste vocht verdampen. Pel vervolgens een teentje look en rasp hem bij de spinazie. Kruid met peper, zout en een snuif komijn.

Laat een goede bodem arachideolie heet worden in een pannetje (of laat de friteuse voorverwarmen tot 170°C).

Hak de spinazie en de nootjes fijn, en meng er de feta onder.

Rol een balletje van het beslag en duw het plat in de palm van je hand.

tip Gebruik een beetje bloem zodat het beslag niet kleeft.

Neem een beetje vulling en leg in het midden van het deeg. Plooi de randen naar binnen toe en rol het geheel tot een klein rugbyballetje.

Bak de kibbeh goudbruin in de olie.

Afwerking

Schep de Muhammara in een kommetje.

Laat de kibbeh uitlekken op wat keukenpapier en serveer ze bij de Muhammara.

Gevulde aardappel kibbeh met spinazie en feta en Muhammara