Geroosterde wortel-tomatensoep

De zachte soep van wortel en tomaat met de heerlijke smaken van geroosterde wortel en tofu met hazelnoot, vormen een snelle maaltijd op een doordeweekse avond.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • een likje olijfolie
  • 2 kg wortel
  • peper
  • zout
  • enkele takjes tijm
  • 2 flinke snuif tandoori-kruiden
  • 2 flinke snuif komijn
  • 2 flinke snuif gerookt paprikapoeder
  • 3 ajuin
  • 2 teentje look
  • 0.5 rode chilipeper
  • 4 stengel selder
  • 1 duim gember
  • 1 kg tomaat
  • 2 koffielepel tomatenpuree
  • 3 liter groentebouillon
  • enkele laurierblaadje
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 pakje tofu
  • enkele korianderblaadjes

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Warm de oven voor op 220°C

Giet een flinke scheut olijfolie in een ruime ovenschaal. 

Was de gekleurde wortelen en snijd ze in grote stukken. Leg de stukken in de ovenschaal. 

Breng de wortelen op smaak met peper, zout, enkele takjes tijm, tandoori, komijn en gerookt paprikapoeder.  

Schuif de ovenschaal de oven in gedurende 30 minuten ongeveer. 

Laat een flinke scheut olijfolie warm worden in een ruime casserole. 

Pel en snijd de uien grof en laat ze stoven in de hete olijfolie. 

Pel de teentjes look en voeg ze in hun geheel toe aan de stovende uien, gevolgd door de grofgesneden rode chilipeper en enkele grofgesneden stengels selder. 

Spoel de wortelen grondig onder water en snijd ook deze in grove stukken. Laat ze meestoven met de andere groenten. 

Schil de duim gember en rasp hem boven de stovende groenten.

Verwijder tenslotte de kroontjes uit de tomaten en snijd ook deze grof. Voeg toe aan de casserole. 

Breng de groenten op smaak met de tomatenpuree, komijn, gerookt paprikapoeder en tandoori. Laat het geheel even verder stoven. 

Blus het geheel met de groentebouillon en kruid bij met peper en zout. Maak een kruidentuil van laurierblaadjes, tijm en rozemarijn en voeg ook deze toe aan de soep. Laat de soep ongeveer 20 minuten inkoken onder een deksel.

Haal de geroosterde wortelen uit de oven als ze zacht en gaar zijn. 

Haal de kruidentuil uit de soep en mix ze fijn. 

Zet een pan met een scheut olijfolie op het vuur. Snijd de tofu in blokjes en bak ze goudbruin in de hete olie. Laat ze vervolgens uitlekken op een vel keukenpapier. 

Neem een diep bord en leg er enkele stukken geroosterde wortel in.

Giet er een flinke lepel soep bij, leg er enkele blokjes gebakken tofu in en werk af met enkele plukjes koriander en een likje olijfolie. 

Geroosterde wortel-tomatensoep