Gentse waterzooi

De Gentse waterzooi is een heerlijke Vlaamse klassieker. Een rijke bouillon met fijngesneden groentjes en kwaliteitskip die gebonden wordt met een romige liaison. 

Ingrediënten

  • 5 teentje look
  • 1 ajuin
  • 4 stengel prei
  • 1 bussel groene selder
  • 7 wortel
  • 2 liter water
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 steranijs
  • 1 snuifje peper
  • 2 kruidnagel
  • 1 flinke snuif zout
  • 1 kip
  • 600 g vastkookaardappel
  • 2 ei
  • 6 dl room
  • 0.5 bussel krulpeterselie
  • enkele dragonblaadje
  • enkele sprieten bieslook
  • een handvol kervelpluksels

Benodigdheden

  • Een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de teentjes look en doe ze in hun geheel in een ruime kookpot.

Pel de ajuinen en snijd ze in vier stukken. Doe ze in de kookpot met de teentjes look.

Spoel de preistengels, de wortelen en de bladeren van de selder grondig onder water. Snijd het groene deel van de preistengels, de blaadjes van de selder en de ongeschilde wortelen grof en voeg ze toe aan de kookpot.

 

 ​​​​​​Zet de groenten onder water. (heet water)

Breng de bouillon op smaak met enkele takjes tijm, enkele laurierblaadjes, 1 steranijs, een snuifje gekneusde peper, de kruidnagels en een flinke snuif zout. 

Laat de bouillon met de groenten op een zacht vuurtje koken.

Snijd de kip in stukken: de bouten en de filets. Leg de stukken kip in de hete bouillon en laat ze garen. Spoel het karkas van de kip en leg ook dat in de bouillon voor extra smaak.

Laat de kip een half uurtje garen in de hete bouillon.

Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in stukken en leg ze in een pannetje gevuld met water. Kook de aardappelen gaar.

Schil de wortelen en snijd ze in fijne, lange schijven met de mandoline. Snijd ze vervolgens in fijne julienne.

Snijd ook de rest van de bussel selder en het witte deel van de prei in fijne julienne.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. 

Scheid de eiwitten van de eierdooiers. Giet de room bij de eierdooiers en roer het geheel los.

Zet een nieuwe kookpot op het vuur en leg er de julienne van de groenten in. 

Neem een zeef en een soeplepel. Giet de bouillon door de zeef over de groentereepjes in de andere kookpot. Vis er de stukken kip uit en leg ook deze bij de groentereepjes.

Giet er de room bij, gevolgd door de stukken aardappel. Breng het geheel opnieuw aan de kook tot de groenten gaar zijn.

Snijd intussen de peterselie, de dragon, de kervel en de bieslook fijn voor de garnituur later.

Draai het vuur uit en meng de liaison van room en eierdooiers onder de warme bouillon. Zorg ervoor dat de bouillon niet meer kookt, om te vermijden dat de eierdooiers zouden garen.

Gentse waterzooi