Gentse waterzooi

Zacht gegaarde stukken kip en aardappelen in een romige bouillon tjokvol fijngesneden groenten. Gentse waterzooi is een oerklassieker in de Vlaamse keuken en net daarom zo fantastisch om nog eens te maken!

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 2 stengel prei
  • 4 stengel groene selder
  • 2 wortel
  • 1 kip
  • 4 teentjes look
  • 2 ajuin
  • enkele takken tijm
  • enkele takken rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • keukenzout
  • 4 wortel
  • 4 dl room
  • 800 g aardappel
  • keukenzout
  • zwarte peper
  • 2 eigeel
  • 0.5 bussel krulpeterselie
  • 0.25 bussel bieslook
  • enkele takjes dragon
  • enkele takjes kervel

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De kippenbouillon

Breng het water aan de kook (met een waterkoker).

Spoel de selder, de wortelen en de prei. Snijd de bladeren en de uiteinden van de selder grof. Hou het middelste deel apart. Hak het groen van de prei ook grof. Hou het wit van de prei apart. Snijd de wortelen grof. Doe de groenten in een grote pot en giet het warme water erbij zodat alles onder staat. 

Snijd de kip in grote stukken en leg ze samen met het karkas in de pot.

Pel de look en de ui, snijd ze grof en doe ze bij de groenten en de kip. Voeg de kruiden toe en breng de bouillon aan de kook. Laat de kip 30 minuten garen onder een deksel.

De waterzooi

Breng een pot gezouten water aan de kook.

Snijd de rest van de prei en selder in fijne sliertjes. Schil de overige wortelen en snijd ze in fijne julienne. Verzamel alle groenten in koud water, spoel ze en laat uitlekken. 

Zet een tweede pot op het vuur en doe er alle julienne van groenten in. Schep de gare kip uit de bouillon en hou de stukken even apart. Giet de kippenbouillon door een zeef bij de groentereepjes. Voeg er een goede scheut room aan toe.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen daarna af en leg ze in de waterzooi.

Kruid de waterzooi met peper en zout en breng hem aan de kook. Leg de stukken kip erin.

Meng de dooiers met de overige room in een kommetje. Voeg de liaison toe wanneer de waterzooi gekookt heeft. Roer en laat de soep daarna niet meer koken.

Schep wat groenten op een bord, leg er een gekookte aardappel bij en een stuk kip en werk af met de bouillon en wat fijngesnipperde groene kruiden.

Gentse waterzooi