dako logo

Populaire thema's

Zoeken op
Gentse waterzooi (thumbnail)Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

1u
20
100%
5.5K
Recepten

Gentse waterzooi

Zacht gegaarde stukken kip en aardappelen in een romige bouillon tjokvol fijngesneden groenten. Gentse waterzooi is een oerklassieker in de Vlaamse keuken en net daarom zo fantastisch om nog eens te maken!
Gentse waterzooi (thumbnail)Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

1u
20
100%
5.5K
Recepten

Gentse waterzooi

Zacht gegaarde stukken kip en aardappelen in een romige bouillon tjokvol fijngesneden groenten. Gentse waterzooi is een oerklassieker in de Vlaamse keuken en net daarom zo fantastisch om nog eens te maken!
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u
Ingrediënten20
Beoordeling100%
Aantal likes5.5K

Ingrediënten

4 personen
Water
2 l
Prei
2 stengel
Groene selder
4 stengel
Wortels
6
Kipvolledig
1
Look
4 teentjes
Ajuinen
2
Tijm
Rozemarijn
Laurier
Kruidnagels
4
Zout
Room
0,4 l
Aardappelenvastkokend
800 g
Zwarte peper
Eigelen
2
Krulpeterselie
0,5 bosjes
Bieslook
0,25 bosjes
Dragon
Kervel
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De kippenbouillon

2 l water
1
Breng het water aan de kook (met een waterkoker).
2 stengel prei, 4 stengel groene selder, 2 wortel
2
Spoel de selder, de wortelen en de prei. Snijd de bladeren en de uiteinden van de selder grof. Hou het middelste deel apart. Hak het groen van de prei ook grof. Hou het wit van de prei apart. Snijd de wortelen grof. Doe de groenten in een grote pot en giet het warme water erbij zodat alles onder staat.
1 volledige kip
3
Snijd de kip in grote stukken en leg ze samen met het karkas in de pot.
4 teentjes look, 2 ajuinen, tijm, rozemarijn, laurier, 4 kruidnagels, keukenzout
4
Pel de look en de ui, snijd ze grof en doe ze bij de groenten en de kip. Voeg de kruiden toe en breng de bouillon aan de kook. Laat de kip 30 minuten garen onder een deksel.

De waterzooi

5
Breng een pot gezouten water aan de kook.
4 wortelen
6
Snijd de rest van de prei en selder in fijne sliertjes. Schil de overige wortelen en snijd ze in fijne julienne. Verzamel alle groenten in koud water, spoel ze en laat uitlekken.
0,2 l room
7
Zet een tweede pot op het vuur en doe er alle julienne van groenten in. Schep de gare kip uit de bouillon en hou de stukken even apart. Giet de kippenbouillon door een zeef bij de groentereepjes. Voeg er een goede scheut room aan toe.
800 g aardappelen (vastkokend)
8
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen daarna af en leg ze in de waterzooi.
keukenzout, zwarte peper
9
Kruid de waterzooi met peper en zout en breng hem aan de kook. Leg de stukken kip erin.
2 eigelen, 0,2 l room
10
Meng de dooiers met de overige room in een kommetje. Voeg de liaison toe wanneer de waterzooi gekookt heeft. Roer en laat de soep daarna niet meer koken.
0,5 bosjes krulpeterselie, 0,25 bosjes bieslook, dragon, kervel
11
Schep wat groenten op een bord, leg er een gekookte aardappel bij en een stuk kip en werk af met de bouillon en wat fijngesnipperde groene kruiden.
1
Breng het water aan de kook (met een waterkoker).
2
Spoel de selder, de wortelen en de prei. Snijd de bladeren en de uiteinden van de selder grof. Hou het middelste deel apart. Hak het groen van de prei ook grof. Hou het wit van de prei apart. Snijd de wortelen grof. Doe de groenten in een grote pot en giet het warme water erbij zodat alles onder staat.

Instructies

De kippenbouillon

2 l water
1
Breng het water aan de kook (met een waterkoker).
2 stengel prei, 4 stengel groene selder, 2 wortel
2
Spoel de selder, de wortelen en de prei. Snijd de bladeren en de uiteinden van de selder grof. Hou het middelste deel apart. Hak het groen van de prei ook grof. Hou het wit van de prei apart. Snijd de wortelen grof. Doe de groenten in een grote pot en giet het warme water erbij zodat alles onder staat.
1 volledige kip
3
Snijd de kip in grote stukken en leg ze samen met het karkas in de pot.
4 teentjes look, 2 ajuinen, tijm, rozemarijn, laurier, 4 kruidnagels, keukenzout
4
Pel de look en de ui, snijd ze grof en doe ze bij de groenten en de kip. Voeg de kruiden toe en breng de bouillon aan de kook. Laat de kip 30 minuten garen onder een deksel.

De waterzooi

5
Breng een pot gezouten water aan de kook.
4 wortelen
6
Snijd de rest van de prei en selder in fijne sliertjes. Schil de overige wortelen en snijd ze in fijne julienne. Verzamel alle groenten in koud water, spoel ze en laat uitlekken.
0,2 l room
7
Zet een tweede pot op het vuur en doe er alle julienne van groenten in. Schep de gare kip uit de bouillon en hou de stukken even apart. Giet de kippenbouillon door een zeef bij de groentereepjes. Voeg er een goede scheut room aan toe.
800 g aardappelen (vastkokend)
8
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen daarna af en leg ze in de waterzooi.
keukenzout, zwarte peper
9
Kruid de waterzooi met peper en zout en breng hem aan de kook. Leg de stukken kip erin.
2 eigelen, 0,2 l room
10
Meng de dooiers met de overige room in een kommetje. Voeg de liaison toe wanneer de waterzooi gekookt heeft. Roer en laat de soep daarna niet meer koken.
0,5 bosjes krulpeterselie, 0,25 bosjes bieslook, dragon, kervel
11
Schep wat groenten op een bord, leg er een gekookte aardappel bij en een stuk kip en werk af met de bouillon en wat fijngesnipperde groene kruiden.
1
Breng het water aan de kook (met een waterkoker).
2
Spoel de selder, de wortelen en de prei. Snijd de bladeren en de uiteinden van de selder grof. Hou het middelste deel apart. Hak het groen van de prei ook grof. Hou het wit van de prei apart. Snijd de wortelen grof. Doe de groenten in een grote pot en giet het warme water erbij zodat alles onder staat.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Gentse waterzooi (thumbnail)Gentse waterzooi
4 personen
1u
Ingrediënten
Water
2 l
Prei
2 stengel
Groene selder
4 stengel
Wortels
6
Kipvolledig
1
Look
4 teentjes
Ajuinen
2
Tijm
Rozemarijn
Laurier
Kruidnagels
4
Zout
Room
0,4 l
Aardappelenvastkokend
800 g
Zwarte peper
Eigelen
2
Krulpeterselie
0,5 bosjes
Bieslook
0,25 bosjes
Dragon
Kervel

Gentse waterzooi

Zacht gegaarde stukken kip en aardappelen in een romige bouillon tjokvol fijngesneden groenten. Gentse waterzooi is een oerklassieker in de Vlaamse keuken en net daarom zo fantastisch om nog eens te maken!
Instructies

De kippenbouillon

2 l water
1
Breng het water aan de kook (met een waterkoker).
2 stengel prei, 4 stengel groene selder, 2 wortel
2
Spoel de selder, de wortelen en de prei. Snijd de bladeren en de uiteinden van de selder grof. Hou het middelste deel apart. Hak het groen van de prei ook grof. Hou het wit van de prei apart. Snijd de wortelen grof. Doe de groenten in een grote pot en giet het warme water erbij zodat alles onder staat.
1 volledige kip
3
Snijd de kip in grote stukken en leg ze samen met het karkas in de pot.
4 teentjes look, 2 ajuinen, tijm, rozemarijn, laurier, 4 kruidnagels, keukenzout
4
Pel de look en de ui, snijd ze grof en doe ze bij de groenten en de kip. Voeg de kruiden toe en breng de bouillon aan de kook. Laat de kip 30 minuten garen onder een deksel.

De waterzooi

5
Breng een pot gezouten water aan de kook.
4 wortelen
6
Snijd de rest van de prei en selder in fijne sliertjes. Schil de overige wortelen en snijd ze in fijne julienne. Verzamel alle groenten in koud water, spoel ze en laat uitlekken.
0,2 l room
7
Zet een tweede pot op het vuur en doe er alle julienne van groenten in. Schep de gare kip uit de bouillon en hou de stukken even apart. Giet de kippenbouillon door een zeef bij de groentereepjes. Voeg er een goede scheut room aan toe.
800 g aardappelen (vastkokend)
8
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen daarna af en leg ze in de waterzooi.
keukenzout, zwarte peper
9
Kruid de waterzooi met peper en zout en breng hem aan de kook. Leg de stukken kip erin.
2 eigelen, 0,2 l room
10
Meng de dooiers met de overige room in een kommetje. Voeg de liaison toe wanneer de waterzooi gekookt heeft. Roer en laat de soep daarna niet meer koken.
0,5 bosjes krulpeterselie, 0,25 bosjes bieslook, dragon, kervel
11
Schep wat groenten op een bord, leg er een gekookte aardappel bij en een stuk kip en werk af met de bouillon en wat fijngesnipperde groene kruiden.