
Hij staat intussen bekend als dé Belgische keizer van de tomaat. In de derde uitzending van Zomerkost maakt Julius Persoone gemarineerde makreel met guacamole en een frisse tomatensalade. De perfecte zomerkost!
Ingrediënten
- 1 makreel
- tomaten
- olijfolie
- key lime poeder
- handvol koriandersteeltje
- kaffir limoen
- sushi-azijn
- peper
- zout
- shiso
- ijzerkruid
- basilicum
- peper
- zout
- sushi-azijn
- olijfolie
- 1 avocado
- korianderblaadjes
- olijfolie
- key lime poeder
- peper
- zout
- korianderzaad
- kaffir limoen
- sushi-azijn
- bloedzuring
- Oost-Indische kers
- bergamot- en bernagiebloemetjes
- citrus afrikaan
Benodigdheden
Bereiding
De makreel en de jus
Maak een schuine inkeping net onder de vin van de makreel en fileer. Marineer de vis vervolgens met olijfolie en dan pas met de sushi-azijn.
Snijd de koriandersteeltjes fijn en strooi ze over de vis. Voeg peper en zout toe, en doe er ook het key lime poeder en de verse shisho bij.
Bereid de jus in een grote kom: meng wat olijfolie met fijngesneden verveine en basilicum. Voeg ook de sushi-azijn en wat peper en zout naar smaak toe.
De guacamole
Snijd de avocado’s overlangs in tweeën, trek de twee helften los en verwijder de pit.
Doe het vruchtvlees in een mengbeker en voeg de andere ingrediënten toe: olijfolie, een snuifje key lime poeder, peper en zout, het zaad en blad van koriander, kaffir limoen en sushi-azijn. Mix alles tot een smeuïge massa met de staafmixer.
Afwerken en serveren
Dresseer de makreel op een groot bord. Strijk er wat guacamole over.
Verzamel alle tomaten. Sommige tomaatjes laat je heel, andere snijd je overlangs in tweeën. De keuze is aan jou.
Giet de jus rijkelijk over de makreel en de tomaten.
Werk het gerecht af met de citrusafrikaan en de bergamot- en bernagiebloemetjes voor een extra frisse toets.