Gelakte spareribs met barbecuesaus, gepofte aardappel en knolseldersalade

Jeroen maakt een winterse versie van gelakte ribben met barbecuesaus. Hij serveert de ribben met een gepofte aardappel uit de oven en een knolseldersalade met appel en veenbessen.

Ingrediënten

  • 1.5 kg varkensrib
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 theelepel lookpoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 5 eetlepel bruine suiker
  • 3 dl appelsap
  • 2 eetlepel grof zout
  • een snuif grof zout
  • 4 frietaardappelen
  • een scheut olijfolie
  • 2 dl ketchup
  • 0.5 dl rode wijnazijn
  • 2 eetlepel Ketjap Manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 0.25 knolselder
  • 2 eetlepel yoghurt
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 citroen
  • een snuif peper
  • een snuif zout
  • 1 sjalot
  • 1 Jonagold appel
  • 50 g walnoten
  • 100 g veenbessen
  • 1 bussel waterkers

Benodigdheden

  • oven
  • ovenschaal
  • steelpan

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Verwijder het vlies van de ribben indien dit nog niet gebeurd is. Meng de kruiden met de bruine suiker in een kommetje en wrijf de ribben hiermee in. Leg de ribben in een diepe ovenschaal en schenk er het appelsap bij. Dek de ovenschaal af met folie en schuif de ribben 1,5 uur in de oven.

Spoel de aardappelen onder koud water. Doe een laag grof zout in een kleine ovenschaal en leg er de aardappelen op. Snijd de aardappelen kruiselings in, sprenkel er wat olijfolie over en schuif de aardappelen mee in de oven.

Doe voor de saus de ketchup met het appelsap, het appelazijn, de ketjap, de bruine suiker, de sojasaus en het gerookte paprikapoeder in een steelpan en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus goed inkoken.

Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de knolselder en snijd hem in dikke plakken van ongeveer 0,5 cm. Snijd de plakken vervolgens in repen en kook ze 5 minuten in het gezouten water.

Doe de yoghurt met de mayonaise, het sap van een citroen, de graanmosterd, peper en zout in een kom en meng alles onder elkaar.

Spoel de reepjes knolselder kort onder koud water en laat ze even uitlekken.

Pel de sjalot, snijd ze in halve ringen en voeg ze toe aan de ingedikte saus. Haal de folie van de ribben en giet wat van de barbecuesaus over de ribben. Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 °C en laat de ribben nog 15 minuten karamelliseren in de oven.

Snijd de appel in plakjes en doe ze in een kom, gevolgd door de knolselder. Voeg er de gedroogde veenbessen aan toe. Ga met een mes door de walnoten en voeg ze toe. Breng de salade op smaak met wat extra peper en zout.

Haal de gekaramelliseerde spareribs uit de oven, snijd ze in stukken en leg ze op een groot bord of een schaal. Leg er de gepofte aardappel bij en lepel er wat dressing over. Schep wat salade erbij en werk af met enkele pluksels waterkers.

Gelakte spareribs met barbecuesaus, gepofte aardappel en knolseldersalade