Gehaktballen in uiensaus met frietjes
Gehaktballen in uiensaus met frietjes
Gehaktballen in uiensaus met frietjes
Gehaktballen in uiensaus met frietjes
Ingrediënten
4 personen
Gemengd gehakt
800 g
Gezouten ontbijtspekdun gesneden
200 g
Eierdooier
1
Paneermeel
50 g
Krulpeterselie
1 bosje
Frietaardappelen
1.000 g
Uien
6
Look
2 teentjes
Tijm
1 takje
Laurier
3
Bloem
1 el
Mosterd
3 el
Loonse stroop
2 el
Tafelbier
0,2 l
Kropsla
1
Sjalotten
2
Bieslook
1 bosje
Dragonazijn
1 scheutje
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
1
Laat de friteuse opwarmen tot 140 °C.
1.000 g frietaardappelen
2
Schil de aardappelen, snijd ze in frieten en bak de frieten een eerste keer in het frietvet. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en laat ze daarna afkoelen in de koelkast.
3
Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180 °C.
2 Sjalotten, 1 scheutje dragonazijn
4
Pel de sjalotten, snijd ze in ringen en doe ze met een scheut azijn in een kom. Laat even marineren.
200 g gezouten ontbijtspek (dun gesneden)
5
Smelt een klontje boter in een pan. Snijd het spek in kleine stukjes en bak ze krokant in de boter. Laat de spekjes uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Laat ze daarna afkoelen.
800 g gemengd gehakt, 1 eierdooier, 50 g paneermeel
6
Doe het gehakt met de dooier, het paneermeel en peper en zout in een kom.
1 bosje krulpeterselie
7
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe, gevolgd door de stukjes spek. Meng het gehakt.
8
Smelt een nieuw klontje boter smelten in de pan van de spekjes, rol ballen van het gehakt en bak ze in de boter. Haal ze daarna uit de pan en hou ze even apart.
6 uien
9
Pel de uien en snijd ze in slierten. Laat opnieuw wat boter smelten in de pan en bak de uien in de boter.
2 teentjes Look
10
Pel de look en rasp hem bij de uien. Laat de uien lichtjes kleuren.
1 takje tijm, 1 el bloem
11
Rits de blaadjes van de tijm en voeg ze toe. Strooi de bloem over de uien en laat even bakken.
3 el mosterd, 2 el Loonse stroop, 0,2 l tafelbier, 3 laurier
12
Voeg er de mosterd en de stroop aan toe. Giet het bier erbij en voeg er de laurier aan toe. Breng de saus aan de kook en leg de gehaktballen terug in de pan. Zet een deksel op de pan.
1 kropsla
13
Kuis en was de kropsla, laat even uitlekken, scheur in stukken en leg de sla bovenop de gemarineerde sjalot.
1 bosje Bieslook
14
Snipper de bieslook in staafjes en doe ze erbij, gevolgd door een scheut olijfolie, peper en zout. Meng de salade.
15
Bak de frietjes een tweede keer tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken.
16
Schep de gehaktballen met de uiensaus op een bord en serveer ze met wat kropsla en de verse frieten.
1
Laat de friteuse opwarmen tot 140 °C.
1.000 g frietaardappelen
2
Schil de aardappelen, snijd ze in frieten en bak de frieten een eerste keer in het frietvet. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en laat ze daarna afkoelen in de koelkast.
3
Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180 °C.
2 Sjalotten, 1 scheutje dragonazijn
4
Pel de sjalotten, snijd ze in ringen en doe ze met een scheut azijn in een kom. Laat even marineren.
200 g gezouten ontbijtspek (dun gesneden)
5
Smelt een klontje boter in een pan. Snijd het spek in kleine stukjes en bak ze krokant in de boter. Laat de spekjes uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Laat ze daarna afkoelen.
800 g gemengd gehakt, 1 eierdooier, 50 g paneermeel
6
Doe het gehakt met de dooier, het paneermeel en peper en zout in een kom.
1 bosje krulpeterselie
7
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe, gevolgd door de stukjes spek. Meng het gehakt.
8
Smelt een nieuw klontje boter smelten in de pan van de spekjes, rol ballen van het gehakt en bak ze in de boter. Haal ze daarna uit de pan en hou ze even apart.
6 uien
9
Pel de uien en snijd ze in slierten. Laat opnieuw wat boter smelten in de pan en bak de uien in de boter.
2 teentjes Look
10
Pel de look en rasp hem bij de uien. Laat de uien lichtjes kleuren.
1 takje tijm, 1 el bloem
11
Rits de blaadjes van de tijm en voeg ze toe. Strooi de bloem over de uien en laat even bakken.
3 el mosterd, 2 el Loonse stroop, 0,2 l tafelbier, 3 laurier
12
Voeg er de mosterd en de stroop aan toe. Giet het bier erbij en voeg er de laurier aan toe. Breng de saus aan de kook en leg de gehaktballen terug in de pan. Zet een deksel op de pan.
1 kropsla
13
Kuis en was de kropsla, laat even uitlekken, scheur in stukken en leg de sla bovenop de gemarineerde sjalot.
1 bosje Bieslook
14
Snipper de bieslook in staafjes en doe ze erbij, gevolgd door een scheut olijfolie, peper en zout. Meng de salade.
15
Bak de frietjes een tweede keer tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken.
16
Schep de gehaktballen met de uiensaus op een bord en serveer ze met wat kropsla en de verse frieten.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Gemengd gehakt
800 g
Gezouten ontbijtspekdun gesneden
200 g
Eierdooier
1
Paneermeel
50 g
Krulpeterselie
1 bosje
Frietaardappelen
1.000 g
Uien
6
Look
2 teentjes
Tijm
1 takje
Laurier
3
Bloem
1 el
Mosterd
3 el
Loonse stroop
2 el
Tafelbier
0,2 l
Kropsla
1
Sjalotten
2
Bieslook
1 bosje
Dragonazijn
1 scheutje
Gehaktballen in uiensaus met frietjes
Balletjes met krokant spek in een variant van Luikse saus, geserveerd met knapperige frietjes en kropsla.Instructies
1
Laat de friteuse opwarmen tot 140 °C.
1.000 g frietaardappelen
2
Schil de aardappelen, snijd ze in frieten en bak de frieten een eerste keer in het frietvet. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en laat ze daarna afkoelen in de koelkast.
3
Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180 °C.
2 Sjalotten, 1 scheutje dragonazijn
4
Pel de sjalotten, snijd ze in ringen en doe ze met een scheut azijn in een kom. Laat even marineren.
200 g gezouten ontbijtspek (dun gesneden)
5
Smelt een klontje boter in een pan. Snijd het spek in kleine stukjes en bak ze krokant in de boter. Laat de spekjes uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Laat ze daarna afkoelen.
800 g gemengd gehakt, 1 eierdooier, 50 g paneermeel
6
Doe het gehakt met de dooier, het paneermeel en peper en zout in een kom.
1 bosje krulpeterselie
7
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe, gevolgd door de stukjes spek. Meng het gehakt.
8
Smelt een nieuw klontje boter smelten in de pan van de spekjes, rol ballen van het gehakt en bak ze in de boter. Haal ze daarna uit de pan en hou ze even apart.
6 uien
9
Pel de uien en snijd ze in slierten. Laat opnieuw wat boter smelten in de pan en bak de uien in de boter.
2 teentjes Look
10
Pel de look en rasp hem bij de uien. Laat de uien lichtjes kleuren.
1 takje tijm, 1 el bloem
11
Rits de blaadjes van de tijm en voeg ze toe. Strooi de bloem over de uien en laat even bakken.
3 el mosterd, 2 el Loonse stroop, 0,2 l tafelbier, 3 laurier
12
Voeg er de mosterd en de stroop aan toe. Giet het bier erbij en voeg er de laurier aan toe. Breng de saus aan de kook en leg de gehaktballen terug in de pan. Zet een deksel op de pan.
1 kropsla
13
Kuis en was de kropsla, laat even uitlekken, scheur in stukken en leg de sla bovenop de gemarineerde sjalot.
1 bosje Bieslook
14
Snipper de bieslook in staafjes en doe ze erbij, gevolgd door een scheut olijfolie, peper en zout. Meng de salade.
15
Bak de frietjes een tweede keer tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken.
16
Schep de gehaktballen met de uiensaus op een bord en serveer ze met wat kropsla en de verse frieten.