
Kip is een klassieker in onze keuken. Met een Belgische braadkip van degelijke kwaliteit kan je culinair alle kanten uit. Voor dit recept legt Jeroen de vogel samen met blokjes butternut-pompoen in een grote braadslee. Zo neemt de pompoen alle smaken van de kip op en dat proeft eens zo lekker als je hem later door de couscous mengt.Als saus maakt hij er zijn eigenwijze tzatziki bij. Die wordt klassiek bereid met komkommer en dille, maar ik doe er wortelen en veel specerijen bij zodat het lekker zuiders proeft. Kortom: ontdek het ideale recept voor wie creatief met kip wil zijn.
Ingrediënten
- 1 braadkip
- 1 butternut
- 3 teentje knoflook
- 1 citroen
- 2 takje rozemarijn
- 1 chilipeper
- kipkruiden
- snuifje komijnpoeder
- snuifje paprikapoeder
- snuifje currypoeder
- snuifje gemberpoeder
- olijfolie
- peper
- zout
- 250 g couscous
- 5 dl kippenbouillon
- 1 bussel lente-uitje
- 0.5 bussel koriander
- 0.5 bladpeterselie
- 50 g rozijn
- 50 g pecannoten
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
- 800 g wortel
- 500 g yoghurt
- 0.25 bussel koriander
- 0.25 bussel dragon
- 1 koffielepel ras el hanout
- snuifje kardemompoeder
- scheutje dragonazijn
- peper
- zout
Benodigdheden
- een grote braadslede
- een fijne groenterasp
- een vel aluminiumfolie
Bereiding
Voorbereiding
Haal de kip uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Ontdooi en verwarm een portie kippenbouillon. Je kan ook zelf lekkere verse bouillon maken.
De braadkip met pompoen
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Snijd de steelkant en de onderkant van de kleine pompoen. Halveer hem in de lengte en schraap er de pitjes uit met een lepel. Snijd de pompoen in grove stukken en schil ze met een scherp aardappelmesje.
Doe de stukken pompoen in een grote braadslee.
Pel de tenen knoflook en kneus ze. Doe ze bij de pompoen.
Maak het elastiek rond de kip los zodat je de buikholte kan openzetten (maar laat het elastiek wel zitten om de kip later weer dicht te maken).
Zet de kip in een niet te grote kom met de open buikholte naar boven.
Giet een scheut olijfolie in de buikholte. Pers er een halve citroen bij en stop de uitgeperste citroen in kip. Doe er de takjes rozemarijn bij. Snijd het chilipepertje overlangs in kwarten en prop ¼ van het pepertje in de kip. Voeg een flinke snuif zout toe en versgemalen peper.
Geef de kip extra smaak en strooi een mix van specerijen in de holte. Ga voor een snuif currypoeder, paprikapoeder, komijnpoeder en gemberpoeder.
Sluit de buikholte weer af met het elastiek. Leg de vogel in de ovenschaal, bovenop de stukken pompoen.
Wrijf de hele kip in met laagje olijfolie en kruid ze rondom rond met kipkruiden.
Zet de kip in de oven van 200°C.
Haal na 30 minuten de kip uit de oven. (Hou de oven op temperatuur.)
Druppel het braadvocht dat uit de kip komt over de pompoen.
Leg de kip op je snijplank en snijd de bouten van het karkas. Ze hebben extra garing nodig.
Leg de bouten terug in de schaal met pompoen en laat ze nog 30 minuten garen in de oven.
Verpak de rest van de kip (karkas met borsten en vleugels) in aluminiumfolie en houd warm.
Terwijl de kip gaart (in twee beurten) heb je voldoende tijd om tzatziki en couscous te bereiden.