Gebakken schelvis met gestoofde prei, mosseljus met curry en pommes duchesse

Een magnifieke klassieker die ongetwijfeld naar meer smaakt! Het begint met een prachtig stukje gebakken schelvis en een fenomenale romige mosselsaus met een toets van curry. Daar komen nog zachte reepjes gestoofde prei en torentjes puree uit de oven bij. Wat een feestmaal!

Ingrediënten

  • 1 kg aardappel
  • 1 kg mosselen
  • 2 ajuin
  • 2 teentje look
  • 2 stengel selder
  • flinke snuif currypoeder
  • een snuifje kurkuma
  • enkele takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • flinke snuif zwarte peper
  • 1 steranijsje
  • keukenzout
  • 1 dl witte wijn
  • een scheutje pastis
  • 1 dl room
  • 3 eierdooier
  • een klont boter
  • 600 g schelvis
  • 2 stengel prei
  • een scheut water

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op de grillstand. 

Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Spoel de mosselen onder koud water en laat ze uitlekken.

Pel de ui en de look en snijd ze grof. Spoel de selder en snijd de stengels grof. Stoof de ui, de look en de selder aan in boter en voeg de tijm, laurier en steranijs aan toe, gevolgd door het currypoeder en de kurkuma toe.
 

Doe de mosselen erbij en giet de witte wijn en de pastis erover. Kruid met peper en zet een deksel op de pot. Schud de mosselen even op en laat ze garen.

tip De mosselen zijn gaar als de schelpen openstaan.

Giet de gare mosselen door een zeef en vang het kookvocht op in een pot.

Voeg de room toe en laat de mosseljus inkoken.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn. Draai ze door de passe-vite, voeg de dooiers eraan toe en meng alles goed. Breng op smaak met een snuif zout. 

Schep de puree in een spuitzak. Spuit toefjes puree op een met bakpapier beklede ovenplaat en schuif de pommes duchesse 10 minuten in de hete oven.

tip Spuit de toefjes wanneer de puree nog warm is.

Smelt een klont boter in een pan. Snijd de schelvis in vier gelijke stukken, kruid ze met peper en zout en bak ze op het vel. Draai het vuur lager en laat de vis enkele minuten rustig bakken. Draai de vis vervolgens om en zet het vuur uit.

Spoel de prei onder koud water en snijd hem in julienne. Stoof de prei aan in boter en voeg een scheutje water toe.

Pluk intussen de mosselen.

Voeg een klontje boter toe aan de mosseljus en mix de saus even zodat ze begint te schuimen. Laat de mosselen even opwarmen in de saus.

Schep wat gestoofde prei op een bord en leg er een stuk gebakken schelvis bij. Serveer met pommes duchesse en de mosselsaus.

Gebakken schelvis met gestoofde prei, mosseljus met curry en pommes duchesse