Gebakken makreel met zuurkool en mosterdpuree

Dagelijkse kost pur sang! Zo kan je deze gebakken makreelfilet met mosterdpuree en licht gepimpte zuurkool het best omschrijven. 

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • een klontje boter
  • een flinke klont boter
  • 2 ajuin
  • 1 Boskoop appel
  • 5 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 2 dl witte wijn
  • 200 g gezouten spek
  • enkele takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 blik zuurkool
  • 600 g makreelfilet
  • peper
  • keukenzout
  • 1 eierdooier
  • een scheut melk
  • 2 koffielepel mosterd
  • 2 koffielepel graanmosterd

Benodigdheden

  • rasp
  • pureestamper

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Laat een klontje boter smelten in een grote pot. Pel de ui, snipper ze fijn en stoof ze aan in de boter. Schil de appel en rasp hem bij de ui. Voeg er de kruidnagels en gekneusde jeneverbessen aan toe. Laat de zuurkool even meestoven. Voeg er vervolgens de witte wijn aan toe.

Snijd het spek in blokjes en laat meestoven. Voeg de tijm en laurier toe. Zet een deksel op de pot en laat de zuurkool een half uur zachtjes stoven.

Ontvlies intussen de filets van de makreel. Snijd de graten uit de makreel en kruid de vis met peper en zout. Laat een klontje boter smelten in een pan en bak de vis op het vel in de boter. Draai de vis om en bak kort aan de andere kant

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg er een dooier, een goede klont boter, een scheut melk en de mosterd aan toe. Ga met een pureestamper door de aardappelen en breng de puree op smaak met peper en zout.

Schep een flinke lepel mosterdpuree op een bord en schep er een lepel zuurkool met spekjes bij. Werk af met een stuk gebakken makreel en serveer

Gebakken makreel met zuurkool en mosterdpuree