Instructies
4 personen
800 g aardappelen
1
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
1 een klontje boter, 2 ajuinen, 1 Boskoop appel, 5 Jeneverbessen, 3 kruidnagels, 2 dl witte wijn
2
Laat een klontje boter smelten in een grote pot. Pel de ui, snipper ze fijn en stoof ze aan in de boter. Schil de appel en rasp hem bij de ui. Voeg er de kruidnagels en gekneusde jeneverbessen aan toe. Laat de zuurkool even meestoven. Voeg er vervolgens de witte wijn aan toe.
200 g Gezouten spek, tijm, 3 blaadjes laurier, 1 blik Zuurkool
3
Snijd het spek in blokjes en laat meestoven. Voeg de tijm en laurier toe. Zet een deksel op de pot en laat de zuurkool een half uur zachtjes stoven.
600 g makreelfilets, peper, zout
4
Ontvlies intussen de filets van de makreel. Snijd de graten uit de makreel en kruid de vis met peper en zout. Laat een klontje boter smelten in een pan en bak de vis op het vel in de boter. Draai de vis om en bak kort aan de andere kant
1 eierdooier, 1 scheutje melk, 1 een flinke klont boter, 2 tl mosterd, 2 tl graanmosterd
5
Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg er een dooier, een goede klont boter, een scheut melk en de mosterd aan toe. Ga met een pureestamper door de aardappelen en breng de puree op smaak met peper en zout.
6