Gebakken kalfslever met spruitjesstoemp

Jeroen maakt al eens graag klassieke, Vlaamse kost. In dit geval gaat hij aan de slag met kalfslever, spruitjes en een saus met gebakken spekjes. De liefhebbers van degelijke Dagelijkse kost zullen dit zeker weten te smaken!

Ingrediƫnten

  • 600 g zachtkokende aardappel
  • een snuif zout
  • 600 g spruitjes
  • een klont boter
  • 600 g kalfslever
  • een snuif peper
  • 5 eetlepel bloem
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 200 g gezouten spek
  • enkele takjes tijm
  • een takje rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kruidnagel
  • 1 eetlepel mosterd
  • enkele druppels umamisaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • een scheut azijn
  • 1 dl room
  • 1 dooier
  • een scheut melk
  • een snuif nootmuskaat

Benodigdheden

  • pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideoā€™s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in een pot gezouten water.

Spoel de spruitjes, snijd ze grof en laat ze meekoken met de aardappelen.

Zet een grote pan op het vuur en laat er een flinke klont boter in smelten.

Kruid de lever met peper en zout, haal ze door de bloem en bak aan beide kanten goudbruin.

Pel de sjalot en de look. Snijd de sjalot fijn en plet de look.

Haal de gebakken lever uit de pan en hou ze even apart.

Snijd het spek in reepjes en bak ze krokant in dezelfde pan. Voeg er de sjalot en de look aan toe. Strooi er de bloem over en laat even bakken.

Voeg de tijm, de rozemarijn en de laurier toe, gevolgd door de kruidnagel. Voeg de mosterd en het water eraan toe en breng op smaak met umamisaus. 

tip Je kan ook een half blokje vleesbouillon gebruiken ter vervanging van de umamisaus.

Breng de saus aan de kook en voeg er de bruine suiker, de azijn en de room aan toe. Laat de saus nog even op een zacht vuur pruttelen.

Giet de aardappelen en de spruitjes af en stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg er de boter, de dooier en een scheut melk aan toe en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Leg de gebakken lever nog even in de hete saus en serveer.

Gebakken kalfslever met spruitjesstoemp