
Dromen van de Italiaanse zon doe je met dit overheerlijke voorgerecht van verse ansjovis, gegrilde groenten, olijventapenade en traditioneel brood uit Ligurië, het noorden van Italië. Maak je de focaccia liever zelf, haal er dan dit recept bij.
Ingrediënten
- 8 ansjovisfilets
- peper
- grof zout
- olijfolie
- 0.5 citroen
- 1 teen knoflook
- 0.25 bussel platte peterselie
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- Provençaalse kruiden
- 1 focaccia
- 2 eetlepel zwarte olijven
- 0.25 bussel platte peterselie
- 0.25 citroen
- olijfolie
- cayennepeper
- olijfolie
- balsamicoazijn
- 1 bol mozzarella
- enkele blaadjes basilicum
Benodigdheden
- 2 ovenschalen
- een dunschiller
- een mandoline
- een blender
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Verwarm de barbecue.
Schik de verse ansjovisfilets naast elkaar in een ovenschaal. Besprenkel de visjes met citroensap en olijfolie van topkwaliteit. Kruid met peper en grof zout.
Kneus en pel de look. Rasp de teen bij de ansjovis.
Hak de peterselie fijn. Strooi de snippers over de ansjovis. Laat de filets even marineren.
Schil de paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd de groente in grove stukken.
Snijd de courgette met behulp van een mandoline in fijne lange plakjes. Meng de groenten onder elkaar in een tweede ovenschaal en voeg er een flinke scheut olijfolie aan toe. Breng verder op smaak met Provençaalse kruiden, peper en zout.
Gril de gemarineerde groenten op de hete BBQ en laat ze nadien een beetje lauw worden.
Snijd de focaccia in stukken. Bak op ongeveer 5 minuten krokant in de voorverwarmde oven.
De olijventapenade
Doe de olijven met de peterselie en het citroensap in de blender. Besprenkel met olijfolie en kruid met cayennepeper.
Mix tot tapenade.
Afwerken en serveren
Haal de gegrilde groenten erbij en besprenkel ze met wat extra olijfolie en balsamicoazijn.
Smeer de geroosterde stukken focaccia in met de olijventapenade. Leg er een flinke laag gegrilde groenten bovenop.
Verdeel de gemarineerde ansjovisfilets over de groenten. Breek de mozzarella in stukken en verdeel ze over de stukken toast.
Werk het geheel af met enkele blaadjes basilicum.