dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla (thumbnail)Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla

Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla

50m
22
-
5.8K
Recepten

Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla

In dit nazomerse gerecht spelen tomaten de hoofdrol. Groenteboerin Cindy bracht een kist vol biologische tomaten van oude rassen langs, ook ‘heirloom tomaten’ genoemd. Ze hebben vaak een afwijkende vorm omdat ze nooit gekruist werden en bestaan in de meest fantastische kleuren.Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze geweldig smaken, zeker in een tomatensalade. Geef er gehaktballetjes bij met smeuïge Parmezaanpuree en frisse tomatensalsa. Je waant je meteen weer op vakantie in het zuiden.
Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla (thumbnail)Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla

Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla

50m
22
-
5.8K
Recepten

Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla

In dit nazomerse gerecht spelen tomaten de hoofdrol. Groenteboerin Cindy bracht een kist vol biologische tomaten van oude rassen langs, ook ‘heirloom tomaten’ genoemd. Ze hebben vaak een afwijkende vorm omdat ze nooit gekruist werden en bestaan in de meest fantastische kleuren.Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze geweldig smaken, zeker in een tomatensalade. Geef er gehaktballetjes bij met smeuïge Parmezaanpuree en frisse tomatensalsa. Je waant je meteen weer op vakantie in het zuiden.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd50m
Ingrediënten22
Beoordeling-
Aantal likes5.8K

Ingrediënten

4 personen
Olijvenontpit
2 el
Aardappelen
800 g
Parmezaanse kaas
250 g
Melk
1 scheutje
Boter
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Kippengehaktof gemengd gehakt
600 g
Paneermeel
30 g
Basilicum
0,5 bosjes
Peterselie
0,5 bosjes
Bieslook
1 bosje
Olijfolie
1 scheutje
Olijfolie
Olijfolie
3 el
Paprikapoedergerookt of mild
1 tl
Tomateneen mix van ras en kleur
800 g
Tomaten
3
Sjalotten
1
Azijn
2 scheutjes
Notenolie
3 el
Tomatenpuree
1 tl
Sambal
1 tl
Worcestershire saus
1 scheutje
Eieren
3

Benodigdheden

Blender, hakmolen, een hakmolen, een zeef, een pureestamper

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De Parmezaanpuree

800 g aardappelen, zout
1
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in lichtgezouten water.
250 g Parmezaanse kaas
2
Maal de Parmezaan in de hakmolen met S-vormig mes of rasp hem. Doe de geraspte kaas een kommetje en hou apart.

De gehaktballetjes

600 g kippengehakt, 30 g paneermeel, 1 ei
3
Meng het gehakt in een grote kom met het ei. Doe er het paneermeel bij en meng goed.
2 el olijven
4
Hak de olijven grof in de hakmolen en doe ze bij het gehakt.
0,5 bosjes basilicum, 0,5 bosjes peterselie, 0,5 bosjes Bieslook, 1 tl paprikapoeder, peper, zout
5
Snipper de tuinkruiden en meng ze met het gehakt. Breng op smaak met gerookt paprikapoeder, peper en zout.
TIPHeb je geen gerookt paprikapoeder in huis? Laat het achterwege of vervang het door klassiek mild paprikapoeder.

De tomatensla

800 g tomaten
6
Spoel de tomaten. Snijd het kroontje weg en snijd de tomaten in partjes. Doe ze in een grote kom.
TIPGebruik mooie, rijpe tomaten voor een tomatensalade. Schillen hoeft niet. Dompel rijpe tomaten niet onder in kokend water want dan worden ze melig. De pitjes mag je ook laten zitten.
1 Sjalotten, 0,5 bosjes Bieslook
7
Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Hak de bieslook fijn. Strooi ze over de tomaten.
zout, peper, 1 scheutje olijfolie, 1 scheutje azijn
8
Breng op smaak met zout, peper, een flinke scheut olijfolie en wat witte azijn. Schep alles voorzichtig en met liefde door elkaar met behulp van twee lepels.

Tomatenvinaigrette

3 tomaten
9
Spoel de tomaten, snijd ze in stukjes en doe ze in de blender. Mix op hoge snelheid.
10
Doe de gemixte tomaten in een fijne zeef en duw er met een pollepel op zodat de velletjes en pitjes eruit gezeefd worden.
1 tl Tomatenpuree, 1 scheutje azijn, 1 tl sambal, 3 el notenolie, olijfolie, 1 scheutje Worcestershire saus
11
Meng het tomatensap met de tomatenpuree, een scheutje azijn en de harissa of sambal naar smaak. Klop er met een garde de notenolie en de olijfolie door. Werk af met enkele druppels Worcestershiresaus.

Afwerken en serveren

12
Verwarm een scheut olijfolie met een klont boter in de pan.
13
Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje en bak ze mooi goudbruin in de vetstof. Draai ze regelmatig om.
1 klontje boter, 250 g Parmezaanse kaas, peper, zout, 1 scheutje melk, 2 eieren
14
Giet de aardappelen af en plet ze met de pureestamper. Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de puree met een scheutje melk, een klontje boter en de geraspte Parmezaan. Meng tot een gladde puree en breng op smaak met peper en zout.
TIPHet eiwit gebruik ik niet. Vries het in voor een toekomstige bereiding.
15
Schep wat puree op een groot bord. Leg er enkele balletjes bij en een flinke lepel tomatensalade. Werk af met de tomatenvinaigrette.
1
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in lichtgezouten water.
2
Maal de Parmezaan in de hakmolen met S-vormig mes of rasp hem. Doe de geraspte kaas een kommetje en hou apart.

Instructies

De Parmezaanpuree

800 g aardappelen, zout
1
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in lichtgezouten water.
250 g Parmezaanse kaas
2
Maal de Parmezaan in de hakmolen met S-vormig mes of rasp hem. Doe de geraspte kaas een kommetje en hou apart.

De gehaktballetjes

600 g kippengehakt, 30 g paneermeel, 1 ei
3
Meng het gehakt in een grote kom met het ei. Doe er het paneermeel bij en meng goed.
2 el olijven
4
Hak de olijven grof in de hakmolen en doe ze bij het gehakt.
0,5 bosjes basilicum, 0,5 bosjes peterselie, 0,5 bosjes Bieslook, 1 tl paprikapoeder, peper, zout
5
Snipper de tuinkruiden en meng ze met het gehakt. Breng op smaak met gerookt paprikapoeder, peper en zout.
TIPHeb je geen gerookt paprikapoeder in huis? Laat het achterwege of vervang het door klassiek mild paprikapoeder.

De tomatensla

800 g tomaten
6
Spoel de tomaten. Snijd het kroontje weg en snijd de tomaten in partjes. Doe ze in een grote kom.
TIPGebruik mooie, rijpe tomaten voor een tomatensalade. Schillen hoeft niet. Dompel rijpe tomaten niet onder in kokend water want dan worden ze melig. De pitjes mag je ook laten zitten.
1 Sjalotten, 0,5 bosjes Bieslook
7
Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Hak de bieslook fijn. Strooi ze over de tomaten.
zout, peper, 1 scheutje olijfolie, 1 scheutje azijn
8
Breng op smaak met zout, peper, een flinke scheut olijfolie en wat witte azijn. Schep alles voorzichtig en met liefde door elkaar met behulp van twee lepels.

Tomatenvinaigrette

3 tomaten
9
Spoel de tomaten, snijd ze in stukjes en doe ze in de blender. Mix op hoge snelheid.
10
Doe de gemixte tomaten in een fijne zeef en duw er met een pollepel op zodat de velletjes en pitjes eruit gezeefd worden.
1 tl Tomatenpuree, 1 scheutje azijn, 1 tl sambal, 3 el notenolie, olijfolie, 1 scheutje Worcestershire saus
11
Meng het tomatensap met de tomatenpuree, een scheutje azijn en de harissa of sambal naar smaak. Klop er met een garde de notenolie en de olijfolie door. Werk af met enkele druppels Worcestershiresaus.

Afwerken en serveren

12
Verwarm een scheut olijfolie met een klont boter in de pan.
13
Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje en bak ze mooi goudbruin in de vetstof. Draai ze regelmatig om.
1 klontje boter, 250 g Parmezaanse kaas, peper, zout, 1 scheutje melk, 2 eieren
14
Giet de aardappelen af en plet ze met de pureestamper. Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de puree met een scheutje melk, een klontje boter en de geraspte Parmezaan. Meng tot een gladde puree en breng op smaak met peper en zout.
TIPHet eiwit gebruik ik niet. Vries het in voor een toekomstige bereiding.
15
Schep wat puree op een groot bord. Leg er enkele balletjes bij en een flinke lepel tomatensalade. Werk af met de tomatenvinaigrette.
1
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in lichtgezouten water.
2
Maal de Parmezaan in de hakmolen met S-vormig mes of rasp hem. Doe de geraspte kaas een kommetje en hou apart.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla (thumbnail)Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla
4 personen
50m
Ingrediënten
Olijvenontpit
2 el
Aardappelen
800 g
Parmezaanse kaas
250 g
Melk
1 scheutje
Boter
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Kippengehaktof gemengd gehakt
600 g
Paneermeel
30 g
Basilicum
0,5 bosjes
Peterselie
0,5 bosjes
Bieslook
1 bosje
Olijfolie
1 scheutje
Olijfolie
Olijfolie
3 el
Paprikapoedergerookt of mild
1 tl
Tomateneen mix van ras en kleur
800 g
Tomaten
3
Sjalotten
1
Azijn
2 scheutjes
Notenolie
3 el
Tomatenpuree
1 tl
Sambal
1 tl
Worcestershire saus
1 scheutje
Eieren
3

Kippenballetjes met parmezaanpuree en tomatensla

In dit nazomerse gerecht spelen tomaten de hoofdrol. Groenteboerin Cindy bracht een kist vol biologische tomaten van oude rassen langs, ook ‘heirloom tomaten’ genoemd. Ze hebben vaak een afwijkende vorm omdat ze nooit gekruist werden en bestaan in de meest fantastische kleuren.Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze geweldig smaken, zeker in een tomatensalade. Geef er gehaktballetjes bij met smeuïge Parmezaanpuree en frisse tomatensalsa. Je waant je meteen weer op vakantie in het zuiden.
Instructies

De Parmezaanpuree

800 g aardappelen, zout
1
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in lichtgezouten water.
250 g Parmezaanse kaas
2
Maal de Parmezaan in de hakmolen met S-vormig mes of rasp hem. Doe de geraspte kaas een kommetje en hou apart.

De gehaktballetjes

600 g kippengehakt, 30 g paneermeel, 1 ei
3
Meng het gehakt in een grote kom met het ei. Doe er het paneermeel bij en meng goed.
2 el olijven
4
Hak de olijven grof in de hakmolen en doe ze bij het gehakt.
0,5 bosjes basilicum, 0,5 bosjes peterselie, 0,5 bosjes Bieslook, 1 tl paprikapoeder, peper, zout
5
Snipper de tuinkruiden en meng ze met het gehakt. Breng op smaak met gerookt paprikapoeder, peper en zout.
TIPHeb je geen gerookt paprikapoeder in huis? Laat het achterwege of vervang het door klassiek mild paprikapoeder.

De tomatensla

800 g tomaten
6
Spoel de tomaten. Snijd het kroontje weg en snijd de tomaten in partjes. Doe ze in een grote kom.
TIPGebruik mooie, rijpe tomaten voor een tomatensalade. Schillen hoeft niet. Dompel rijpe tomaten niet onder in kokend water want dan worden ze melig. De pitjes mag je ook laten zitten.
1 Sjalotten, 0,5 bosjes Bieslook
7
Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Hak de bieslook fijn. Strooi ze over de tomaten.
zout, peper, 1 scheutje olijfolie, 1 scheutje azijn
8
Breng op smaak met zout, peper, een flinke scheut olijfolie en wat witte azijn. Schep alles voorzichtig en met liefde door elkaar met behulp van twee lepels.

Tomatenvinaigrette

3 tomaten
9
Spoel de tomaten, snijd ze in stukjes en doe ze in de blender. Mix op hoge snelheid.
10
Doe de gemixte tomaten in een fijne zeef en duw er met een pollepel op zodat de velletjes en pitjes eruit gezeefd worden.
1 tl Tomatenpuree, 1 scheutje azijn, 1 tl sambal, 3 el notenolie, olijfolie, 1 scheutje Worcestershire saus
11
Meng het tomatensap met de tomatenpuree, een scheutje azijn en de harissa of sambal naar smaak. Klop er met een garde de notenolie en de olijfolie door. Werk af met enkele druppels Worcestershiresaus.

Afwerken en serveren

12
Verwarm een scheut olijfolie met een klont boter in de pan.
13
Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje en bak ze mooi goudbruin in de vetstof. Draai ze regelmatig om.
1 klontje boter, 250 g Parmezaanse kaas, peper, zout, 1 scheutje melk, 2 eieren
14
Giet de aardappelen af en plet ze met de pureestamper. Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de puree met een scheutje melk, een klontje boter en de geraspte Parmezaan. Meng tot een gladde puree en breng op smaak met peper en zout.
TIPHet eiwit gebruik ik niet. Vries het in voor een toekomstige bereiding.
15
Schep wat puree op een groot bord. Leg er enkele balletjes bij en een flinke lepel tomatensalade. Werk af met de tomatenvinaigrette.