Instructies

4 personen

De Parmezaanpuree

800 g aardappelen, zout
1

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in lichtgezouten water.

250 g Parmezaanse kaas
2

Maal de Parmezaan in de hakmolen met S-vormig mes of rasp hem. Doe de geraspte kaas een kommetje en hou apart.

De gehaktballetjes

600 g kippengehakt, 30 g paneermeel, 1 ei
3

Meng het gehakt in een grote kom met het ei. Doe er het paneermeel bij en meng goed.

2 el olijven
4

Hak de olijven grof in de hakmolen en doe ze bij het gehakt.

0,5 bosjes basilicum, 0,5 bosjes peterselie, 0,5 bosjes Bieslook, 1 tl paprikapoeder, peper, zout
5

Snipper de tuinkruiden en meng ze met het gehakt. Breng op smaak met gerookt paprikapoeder, peper en zout.

TIPHeb je geen gerookt paprikapoeder in huis? Laat het achterwege of vervang het door klassiek mild paprikapoeder.

De tomatensla

800 g tomaten
6

Spoel de tomaten. Snijd het kroontje weg en snijd de tomaten in partjes. Doe ze in een grote kom.

TIPGebruik mooie, rijpe tomaten voor een tomatensalade. Schillen hoeft niet. Dompel rijpe tomaten niet onder in kokend water want dan worden ze melig. De pitjes mag je ook laten zitten.
1 Sjalotten, 0,5 bosjes Bieslook
7

Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Hak de bieslook fijn. Strooi ze over de tomaten.

zout, peper, 1 scheutje olijfolie, 1 scheutje azijn
8

Breng op smaak met zout, peper, een flinke scheut olijfolie en wat witte azijn. Schep alles voorzichtig en met liefde door elkaar met behulp van twee lepels.

Tomatenvinaigrette

3 tomaten
9

Spoel de tomaten, snijd ze in stukjes en doe ze in de blender. Mix op hoge snelheid.

10

Doe de gemixte tomaten in een fijne zeef en duw er met een pollepel op zodat de velletjes en pitjes eruit gezeefd worden.

1 tl Tomatenpuree, 1 scheutje azijn, 1 tl sambal, 3 el notenolie, olijfolie, 1 scheutje Worcestershire saus
11

Meng het tomatensap met de tomatenpuree, een scheutje azijn en de harissa of sambal naar smaak. Klop er met een garde de notenolie en de olijfolie door. Werk af met enkele druppels Worcestershiresaus.

Afwerken en serveren

12

Verwarm een scheut olijfolie met een klont boter in de pan.

13

Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje en bak ze mooi goudbruin in de vetstof. Draai ze regelmatig om.

1 klontje boter, 250 g Parmezaanse kaas, peper, zout, 1 scheutje melk, 2 eieren
14

Giet de aardappelen af en plet ze met de pureestamper. Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de puree met een scheutje melk, een klontje boter en de geraspte Parmezaan. Meng tot een gladde puree en breng op smaak met peper en zout.

TIPHet eiwit gebruik ik niet. Vries het in voor een toekomstige bereiding.
15

Schep wat puree op een groot bord. Leg er enkele balletjes bij en een flinke lepel tomatensalade. Werk af met de tomatenvinaigrette.