
Eieren zijn niet duur en kun je bij heel veel bereidingen gebruiken. Scharreleieren komen van kippen die los lopen in een stal. Eieren van vrije uitloop komen van kippen die buiten mogen rondlopen. Je mag een ei tot vier weken nadat het gelegd is gebruiken.Eggs Benedict is een typisch Amerikaans ontbijt van toast met een gepocheerd ei, Hollandaisesaus en krokant spek.
Ingrediënten
- 220 g boter
- 2 eierdopje witte wijn
- 2 eierdopje water
- 1 koffielepel mosterd
- 1 citroen
- cayennepeper
- zout
- 4 ei
- 5 liter water
- 1 liter azijn
- 8 spek
- 4 sneetje toastbrood
- 1 pakje gemengde sla
- azijn
- olijfolie
- peper
- zout
Benodigdheden
- een garde
- een broodrooster
- een siliconen mat of bakpapier
Bereiding
Voorbereiding
Hollandaisesaus
Smelt de boter in een steelpan. Klaar de boter door er het schuim af te scheppen en alleen het doorzichtige deel over te houden.
Splits de eieren en doe de eierdooiers in een tweede steelpan. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
Klop de eierdooiers los met witte wijn en water. Zet de pot op het vuur en klop met een garde schuimig zoals sabayon. Haal de pot van het vuur voor de eieren stollen.
Klop de geklaarde boter bij de saus.
Breng de Hollandaise op smaak met een snuif zout, cayennepeper, scherpe mosterd en het sap van een kwartje citroen.
De gepocheerde eieren
Maak met een garde een draaikolk in de grote pot water en azijn.
Breek elk ei in een apart kommetje en laat ze een voor een in het water glijden.
Pocheer de eieren ongeveer 3 minuten. Schep de eieren uit het water met een schuimspaan.
Laat uitlekken op een schone keukenhanddoek.