
Een hartige taart, gecombineerd met een frisse groentesla is het ideale alternatief voor de lunch. Jeroen gebruikt voor zijn Griekse taart met kaas en kruiden een vers kruimeldeeg. Wie extra-snel wil werken kan ook een kant-en-klaar vel deeg in huis halen. Geef het deeg vooraf een bakbeurt, beleg ze rijkelijk en schuif ze nog een laatste keer in de oven. Kleine taartpunten kan je ook serveren als warm hapje bij het aperitief.
Ingrediënten
- 175 g boter
- 35 g amandelpoeder
- 35 g bloemsuiker
- 260 g bloem
- snuifje zeezout
- 3 ei
- 200 g feta
- 250 g ricotta
- 3 takje tijm
- 3 takje oregano
- scheutje olijfolie
- snuifje cayennepeper
- peper
- zeezout
- 1 komkommer
- 1 ui
- 3 takje peterselie
- 3 takje munt
- 2 eetlepel olijven
- scheutje olijfolie
- scheutje azijn
- peper
- zout
Benodigdheden
- een keukenweegschaal
- een zeef
- een vel vershoudfolie
- een deegrol
- een taartring of ronde taartvorm (28-30 cm diameter)
- bakpapier of 2 bakmatjes
Bereiding
Voorbereiding
Het deeg voor de taartbodem
Doe de eieren in de mengpot en weeg de juiste hoeveelheid bloem. Zeef de bloem zodat er geen klontertjes in zitten en voeg ze lepel per lepel toe aan het mengsel in de machine.
De taartbodem bakken
Het beleg van de taart
Hak tijdens het voorbakken de feta in blokjes en plet de harde kaas met een vork.
Voeg de Italiaanse ricotta toe en roer tot je een glad kaasmengsel hebt.
Scheid het ei. Voeg enkel de dooier toe en een likje fijne olijfolie. Meng opnieuw, proef, en voeg naar smaak gemalen zwarte peper, een voorzichtig beetje cayennepeper en wat grof zeezout toe.
Spoel de tijm en oregano, rits de blaadjes los en hak ze fijn.
Roer de kruiden door de kaasmix.
TIP: Heb je citroentijm in de tuin, vervang de traditionele tijm dan door dit kruid.
De taart afwerken en salade maken
Smeer een royale laag kaasmengsel over de warme voorgebakken deegbodem. Hou de oven warm op 200°C.
Bak de hartige taart nog 10 minuten in de hete oven van 200°C. Bereid intussen de salade met komkommer.
Spoel de komkommer en snij hem ongeschild in kleine stukjes. Snipper de rode ui in flinterdunne halve ringen. Meng alles met wat peper, zout, een scheut azijn en fijne olijfolie. Voeg kleine ontpitte zwarte olijven toe.
Spoel de platte peterselie en de munt. Pluk de blaadjes los en werk er de sla mee af, kort voor het serveren.
Serveer de taart lauw-warm, en leg er een flinke stapel van de kruidensla met komkommer bovenop.