
Als kool een foodtrend is voor 2015, zoals Jeroen her en der leest, dan is deze soep een heel eigentijdse keuze.Met savooikool, witte kool en spitskool kookt Jeroen en voedzame wintersoep. Jeroen voorziet er twee garnituren biuj, waarze bijna een maatijdsoep wordt: reepjes kool met gebakken spek en schijfjes Poolse worst. Nu nog een heerlijke verse boterham en je kan er weer even tegen.
Ingrediënten
- 3 liter groente- of kippenbouillon
- 0.25 savooikool
- 0.5 witte kool
- 0.5 spitskool
- 2 aardappel
- 2 ui
- 2 teentje look
- 4 blaadje laurier
- 4 takje tijm
- 2 eetlepel scherpe mosterd
- peper
- zout
- 2 worst
- 150 g gerookt spek
- savooi
- 1 eetlepel maanzaad
- snuifje nootmuskaat
- snuifje bicarbonaat
- klontje boter
- peper
- zout
Benodigdheden
- een eindje keukentouw
- een staafmixer
Bereiding
De koolsoep
Ontdooi en verwarm een portie groente- of kippenbouillon. Je kan ook zelf een verse bouillon maken.
Pel de ui en de looktenen en snij ze in stukken.
Smelt een klont boter in een grote stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Stoof de stukken ui en knoflook.
Snij de witte kool in repen en stoof ze mee met de uien. Doe ondertussen hetzelfde met de spitskool.
Pluk de buitenste bladeren van de savooikool los. Die gebruik je niet.
Pluk nu de middelgrote bladeren los en bewaar ze op z’n geheel. Spoel ze zorgvuldig schoon. Snij eventueel het taaiste stukje van de bladstelen weg.
Gebruik (een deel van) het binnenste van de savooikool en snij ze in repen. Stoof ze in de grote pot.
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Doe ze in de soepketel, en schenk er de warme bouillon bij. Voeg tijm en laurier toe, liefst tot een tuiltje gebonden met keukentouw.
Laat de koolsoep minstens een uur pruttelen op een zacht vuur. Langer is geen probleem.
De garnituren
Breng een pot met water aan de kook en voeg een snuif bicarbonaat toe. Kook de koolbladeren een dikke 5 minuten, tot ze beetgaar zijn en toch hun groene kleur hebben behouden. Spoel ze meteen koud.
Snij het stukje gerookt spek in zeer kleine gelijke stukjes. (lardons) en bak ze groudbruin krokant in een klontje boter.
Snij de gepocheerde koolbladeren in repen van een halve centimeter breed roer ze door de gebakken spekjes. Laat de koolrepen kort meebakken, voeg naar smaak wat zout en peper toe, versgeraspte nootmuskaat en een lepeltje maanzaad.
Snij de Poolse worsten in identieke rondjes.