dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons (thumbnail)Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons

Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons

3u 30m
17
-
2.5K
Recepten

Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons

Even een versnelling lager schakelen na de feesten en het jaar goed inzetten met een flinke portie vitamines. Dit kan niet beter dan met een grote kom lekkere soep. Erwtensoep of snert is een dikke soep die wordt bereid met gedroogde spliterwten. Net als andere peulvruchten en linzen worden de spliterwten eerst geweekt voor gebruik. Werk de soep af met krokant spek, varkensschenkel en krokante croutons van roggebrood als garnituur.
Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons (thumbnail)Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons

Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons

3u 30m
17
-
2.5K
Recepten

Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons

Even een versnelling lager schakelen na de feesten en het jaar goed inzetten met een flinke portie vitamines. Dit kan niet beter dan met een grote kom lekkere soep. Erwtensoep of snert is een dikke soep die wordt bereid met gedroogde spliterwten. Net als andere peulvruchten en linzen worden de spliterwten eerst geweekt voor gebruik. Werk de soep af met krokant spek, varkensschenkel en krokante croutons van roggebrood als garnituur.
Type gerechtSoep
Totale tijd3u 30m
Ingrediënten17
Beoordeling-
Aantal likes2.5K

Ingrediënten

4 personen
Spliterwten
250 g
Boter
1 klont
Boter
2 klontje
Ajuinen
2
Prei
2 stengel
Knolselders
0,5
Look
2 teentjes
Jeneverbessen
4
Kruidnagels
2
Aardappel
1
Varkensschenkel
1
Groentebouillon
3 l
Tijm
Laurierblaadjes
Zout
Witte peper
Roggebrood
4 sneetjes
Diepvrieserwten
500 g

Benodigdheden

Een ruime casserole of kookpot, een mixer, touw, een kookei

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De voorbereiding

250 g spliterwten
1
Week de spliterwten enkele uren op voorhand in water.

De verder bereiding

1 klont boter
2
Smelt een klont boter in een ruime casserole.
2 ajuinen
3
Snijd de uien grof en stoof ze aan in de hete vetstof.
2 stengel prei, 0,5 knolselders, 2 teentjes Look
4
Snijd ook de prei, de knolselder en de teentjes look grof. Laat de groenten meestoven in de casserole.
5
Giet de spliterwten af.
4 Jeneverbessen, 2 kruidnagels
6
Kneus de jeneverbessen en doe ze in een kookeitje, gevolgd door de kruidnagels.
7
Laat de spliterwten meestoven met de rest van de groenten.
1 aardappel
8
Schil de aardappel, snijd hem in stukken en voeg toe aan de casserole.
1 varkensschenkel, 3 l groentebouillon
9
Leg er ook de schenkel in en bevochtig het geheel vervolgens met de groentebouillon. Breng de soep aan de kook.
tijm, laurierblaadjes, zout, witte peper
10
Maak een bouquet garni van tijm en laurier en voeg toe aan de soep gevolgd door zout, witte peper en het kookeitje met de kruidnagels en jeneverbessen.
11
Laat de soep minstens 3 uur rustig pruttelen op een zacht vuur, tot het vlees van de schenkel valt.
1 klontje boter
12
Zet een pannetje op het vuur. Snijd het spek in reepjes en bak ze krokant in het pannetje.
4 sneetjes roggebrood
13
Snijd enkele sneetjes brood in blokjes.
14
Haal het spek uit de pan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
1 klontje boter
15
Haal de gebakken stukjes spek uit de pan en laat er een klontje boter in smelten. Snijd de sneetjes brood in blokjes en bak ze vervolgens goudbruin in de hete vetstof.
16
Haal de kruidentuil, het kookeitje of thee-ei en de schenkel uit de soep en mix ze fijn.
500 g diepvrieserwten
17
Doe er de diepvrieserwten bij en mix ze verder fijn.
18
Pluk het vlees van de schenkel en doe opnieuw bij de soep.
19
Werk de soep af met de krokante spekjes en de croutons.
1
Week de spliterwten enkele uren op voorhand in water.

Instructies

De voorbereiding

250 g spliterwten
1
Week de spliterwten enkele uren op voorhand in water.

De verder bereiding

1 klont boter
2
Smelt een klont boter in een ruime casserole.
2 ajuinen
3
Snijd de uien grof en stoof ze aan in de hete vetstof.
2 stengel prei, 0,5 knolselders, 2 teentjes Look
4
Snijd ook de prei, de knolselder en de teentjes look grof. Laat de groenten meestoven in de casserole.
5
Giet de spliterwten af.
4 Jeneverbessen, 2 kruidnagels
6
Kneus de jeneverbessen en doe ze in een kookeitje, gevolgd door de kruidnagels.
7
Laat de spliterwten meestoven met de rest van de groenten.
1 aardappel
8
Schil de aardappel, snijd hem in stukken en voeg toe aan de casserole.
1 varkensschenkel, 3 l groentebouillon
9
Leg er ook de schenkel in en bevochtig het geheel vervolgens met de groentebouillon. Breng de soep aan de kook.
tijm, laurierblaadjes, zout, witte peper
10
Maak een bouquet garni van tijm en laurier en voeg toe aan de soep gevolgd door zout, witte peper en het kookeitje met de kruidnagels en jeneverbessen.
11
Laat de soep minstens 3 uur rustig pruttelen op een zacht vuur, tot het vlees van de schenkel valt.
1 klontje boter
12
Zet een pannetje op het vuur. Snijd het spek in reepjes en bak ze krokant in het pannetje.
4 sneetjes roggebrood
13
Snijd enkele sneetjes brood in blokjes.
14
Haal het spek uit de pan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
1 klontje boter
15
Haal de gebakken stukjes spek uit de pan en laat er een klontje boter in smelten. Snijd de sneetjes brood in blokjes en bak ze vervolgens goudbruin in de hete vetstof.
16
Haal de kruidentuil, het kookeitje of thee-ei en de schenkel uit de soep en mix ze fijn.
500 g diepvrieserwten
17
Doe er de diepvrieserwten bij en mix ze verder fijn.
18
Pluk het vlees van de schenkel en doe opnieuw bij de soep.
19
Werk de soep af met de krokante spekjes en de croutons.
1
Week de spliterwten enkele uren op voorhand in water.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons (thumbnail)Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons
4 personen
3u 30m
Ingrediënten
Spliterwten
250 g
Boter
1 klont
Boter
2 klontje
Ajuinen
2
Prei
2 stengel
Knolselders
0,5
Look
2 teentjes
Jeneverbessen
4
Kruidnagels
2
Aardappel
1
Varkensschenkel
1
Groentebouillon
3 l
Tijm
Laurierblaadjes
Zout
Witte peper
Roggebrood
4 sneetjes
Diepvrieserwten
500 g

Dikke erwtensoep met varkensschenkel, spekjes en roggebroodcroutons

Even een versnelling lager schakelen na de feesten en het jaar goed inzetten met een flinke portie vitamines. Dit kan niet beter dan met een grote kom lekkere soep. Erwtensoep of snert is een dikke soep die wordt bereid met gedroogde spliterwten. Net als andere peulvruchten en linzen worden de spliterwten eerst geweekt voor gebruik. Werk de soep af met krokant spek, varkensschenkel en krokante croutons van roggebrood als garnituur.
Instructies

De voorbereiding

250 g spliterwten
1
Week de spliterwten enkele uren op voorhand in water.

De verder bereiding

1 klont boter
2
Smelt een klont boter in een ruime casserole.
2 ajuinen
3
Snijd de uien grof en stoof ze aan in de hete vetstof.
2 stengel prei, 0,5 knolselders, 2 teentjes Look
4
Snijd ook de prei, de knolselder en de teentjes look grof. Laat de groenten meestoven in de casserole.
5
Giet de spliterwten af.
4 Jeneverbessen, 2 kruidnagels
6
Kneus de jeneverbessen en doe ze in een kookeitje, gevolgd door de kruidnagels.
7
Laat de spliterwten meestoven met de rest van de groenten.
1 aardappel
8
Schil de aardappel, snijd hem in stukken en voeg toe aan de casserole.
1 varkensschenkel, 3 l groentebouillon
9
Leg er ook de schenkel in en bevochtig het geheel vervolgens met de groentebouillon. Breng de soep aan de kook.
tijm, laurierblaadjes, zout, witte peper
10
Maak een bouquet garni van tijm en laurier en voeg toe aan de soep gevolgd door zout, witte peper en het kookeitje met de kruidnagels en jeneverbessen.
11
Laat de soep minstens 3 uur rustig pruttelen op een zacht vuur, tot het vlees van de schenkel valt.
1 klontje boter
12
Zet een pannetje op het vuur. Snijd het spek in reepjes en bak ze krokant in het pannetje.
4 sneetjes roggebrood
13
Snijd enkele sneetjes brood in blokjes.
14
Haal het spek uit de pan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
1 klontje boter
15
Haal de gebakken stukjes spek uit de pan en laat er een klontje boter in smelten. Snijd de sneetjes brood in blokjes en bak ze vervolgens goudbruin in de hete vetstof.
16
Haal de kruidentuil, het kookeitje of thee-ei en de schenkel uit de soep en mix ze fijn.
500 g diepvrieserwten
17
Doe er de diepvrieserwten bij en mix ze verder fijn.
18
Pluk het vlees van de schenkel en doe opnieuw bij de soep.
19
Werk de soep af met de krokante spekjes en de croutons.