Instructies
4 personen
De voorbereiding
250 g spliterwten
1
Week de spliterwten enkele uren op voorhand in water.
De verder bereiding
1 klont boter
2
Smelt een klont boter in een ruime casserole.
2 ajuinen
3
Snijd de uien grof en stoof ze aan in de hete vetstof.
2 stengel prei, 0,5 knolselders, 2 teentjes Look
4
Snijd ook de prei, de knolselder en de teentjes look grof. Laat de groenten meestoven in de casserole.
5
Giet de spliterwten af.
4 Jeneverbessen, 2 kruidnagels
6
Kneus de jeneverbessen en doe ze in een kookeitje, gevolgd door de kruidnagels.
7
Laat de spliterwten meestoven met de rest van de groenten.
1 aardappel
8
Schil de aardappel, snijd hem in stukken en voeg toe aan de casserole.
1 varkensschenkel, 3 l groentebouillon
9
Leg er ook de schenkel in en bevochtig het geheel vervolgens met de groentebouillon. Breng de soep aan de kook.
tijm, laurierblaadjes, zout, witte peper
10
Maak een bouquet garni van tijm en laurier en voeg toe aan de soep gevolgd door zout, witte peper en het kookeitje met de kruidnagels en jeneverbessen.
11
Laat de soep minstens 3 uur rustig pruttelen op een zacht vuur, tot het vlees van de schenkel valt.
1 klontje boter
12
Zet een pannetje op het vuur. Snijd het spek in reepjes en bak ze krokant in het pannetje.
4 sneetjes roggebrood
13
Snijd enkele sneetjes brood in blokjes.
14
Haal het spek uit de pan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
1 klontje boter
15
Haal de gebakken stukjes spek uit de pan en laat er een klontje boter in smelten. Snijd de sneetjes brood in blokjes en bak ze vervolgens goudbruin in de hete vetstof.
16
Haal de kruidentuil, het kookeitje of thee-ei en de schenkel uit de soep en mix ze fijn.
500 g diepvrieserwten
17
Doe er de diepvrieserwten bij en mix ze verder fijn.
18
Pluk het vlees van de schenkel en doe opnieuw bij de soep.
19