dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Hutsepotsoep met rookworst (thumbnail)Hutsepotsoep met rookworst

Hutsepotsoep met rookworst

1u 40m
18
-
3.2K
Recepten

Hutsepotsoep met rookworst

Op een koude dag smaakt er weinig beter dan een stevige hutsepot met wintergroenten zoals spruiten, wortel, prei, rapen en kool. Het is bovendien de perfecte manier om de groentela van je koelkast leeg te maken. Hutsepot is een traditioneel gerecht dat ooit ontstond als bewaarmethode. Het vlees van het geslachte varken werd in emmers gedaan en bestrooid met zout. Met de gepekelde poten, oren en de snuit werd een stoofpot gemaakt met groenten en veel aardappelen. Door met de pot te ‘hutsen’ of schudden, kwam het zetmeel van de aardappelen los en zorgde het voor binding.Jeroen gebruikt extra bouillon en maakt er een vullende maaltijdsoep met spek en rookworst van. Gebruik in elk geval loskokende aardappelen die je kunt plat duwen met je lepel wanneer je de soep eet.
Hutsepotsoep met rookworst (thumbnail)Hutsepotsoep met rookworst

Hutsepotsoep met rookworst

1u 40m
18
-
3.2K
Recepten

Hutsepotsoep met rookworst

Op een koude dag smaakt er weinig beter dan een stevige hutsepot met wintergroenten zoals spruiten, wortel, prei, rapen en kool. Het is bovendien de perfecte manier om de groentela van je koelkast leeg te maken. Hutsepot is een traditioneel gerecht dat ooit ontstond als bewaarmethode. Het vlees van het geslachte varken werd in emmers gedaan en bestrooid met zout. Met de gepekelde poten, oren en de snuit werd een stoofpot gemaakt met groenten en veel aardappelen. Door met de pot te ‘hutsen’ of schudden, kwam het zetmeel van de aardappelen los en zorgde het voor binding.Jeroen gebruikt extra bouillon en maakt er een vullende maaltijdsoep met spek en rookworst van. Gebruik in elk geval loskokende aardappelen die je kunt plat duwen met je lepel wanneer je de soep eet.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u 40m
Ingrediënten18
Beoordeling-
Aantal likes3.2K

Ingrediënten

4 personen
Rookworsten
2
Spek
150 g
Prei
1 stam
Bloemkolen
0,5
Wortel
1
Rapen
3
Spruiten
200 g
Aardappelen
500 g
Uien
3
Look
2 teentjes
Kippenbouillon
0,6 l
Boter
Laurier
4 blaadje
Tijm
4 takjes
Kruidnagels
2
Peterselie
0,25 bosjes
Peper
Zout
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Voorbereiding

1
Ontdooi en verwarm 6 dl kippenbouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

De hutsepot

2 rookworsten, 150 g spek, 1 stam prei, 0,5 bloemkolen, 1 Wortel, 3 rapen, 200 g spruiten, 500 g aardappelen, 3 uien, 2 teentjes Look, 0,6 l Kippenbouillon, boter, 4 blaadje laurier, 4 takjes tijm, 2 kruidnagels, 0,25 bosjes peterselie, peper, zout
2
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes.
3
Spoel de prei en snijd het wit in stukken. Schil de wortel en de rapen en snijd ze in stukken.
4
Verdeel de bloemkool in roosjes. Maak de spruiten schoon en halveer ze.
5
Smelt een klont boter in een hoge soepketel. Stoof de uien.
6
Snijd het spek in reepjes en bak het even mee. Doe er dan de prei, knoflook, bloemkool, wortel, rapen en spruiten bij.
7
Giet er warme bouillon bij tot de groenten onder staan. Voeg eventueel wat water toe. Kruid met laurier, tijm, kruidnagel, peper en zout.
8
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe ze bij de groenten en zet een deksel op de ketel. Laat een uur op een laag vuur sudderen.
9
Snipper de peterselie en snijd de rookworst in stukken.
10
Serveer de hutsepotsoep met stukjes worst en werk af met gesnipperde peterselie.
1
Ontdooi en verwarm 6 dl kippenbouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

Instructies

Voorbereiding

1
Ontdooi en verwarm 6 dl kippenbouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

De hutsepot

2 rookworsten, 150 g spek, 1 stam prei, 0,5 bloemkolen, 1 Wortel, 3 rapen, 200 g spruiten, 500 g aardappelen, 3 uien, 2 teentjes Look, 0,6 l Kippenbouillon, boter, 4 blaadje laurier, 4 takjes tijm, 2 kruidnagels, 0,25 bosjes peterselie, peper, zout
2
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes.
3
Spoel de prei en snijd het wit in stukken. Schil de wortel en de rapen en snijd ze in stukken.
4
Verdeel de bloemkool in roosjes. Maak de spruiten schoon en halveer ze.
5
Smelt een klont boter in een hoge soepketel. Stoof de uien.
6
Snijd het spek in reepjes en bak het even mee. Doe er dan de prei, knoflook, bloemkool, wortel, rapen en spruiten bij.
7
Giet er warme bouillon bij tot de groenten onder staan. Voeg eventueel wat water toe. Kruid met laurier, tijm, kruidnagel, peper en zout.
8
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe ze bij de groenten en zet een deksel op de ketel. Laat een uur op een laag vuur sudderen.
9
Snipper de peterselie en snijd de rookworst in stukken.
10
Serveer de hutsepotsoep met stukjes worst en werk af met gesnipperde peterselie.
1
Ontdooi en verwarm 6 dl kippenbouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Hutsepotsoep met rookworst (thumbnail)Hutsepotsoep met rookworst
4 personen
1u 40m
Ingrediënten
Rookworsten
2
Spek
150 g
Prei
1 stam
Bloemkolen
0,5
Wortel
1
Rapen
3
Spruiten
200 g
Aardappelen
500 g
Uien
3
Look
2 teentjes
Kippenbouillon
0,6 l
Boter
Laurier
4 blaadje
Tijm
4 takjes
Kruidnagels
2
Peterselie
0,25 bosjes
Peper
Zout

Hutsepotsoep met rookworst

Op een koude dag smaakt er weinig beter dan een stevige hutsepot met wintergroenten zoals spruiten, wortel, prei, rapen en kool. Het is bovendien de perfecte manier om de groentela van je koelkast leeg te maken. Hutsepot is een traditioneel gerecht dat ooit ontstond als bewaarmethode. Het vlees van het geslachte varken werd in emmers gedaan en bestrooid met zout. Met de gepekelde poten, oren en de snuit werd een stoofpot gemaakt met groenten en veel aardappelen. Door met de pot te ‘hutsen’ of schudden, kwam het zetmeel van de aardappelen los en zorgde het voor binding.Jeroen gebruikt extra bouillon en maakt er een vullende maaltijdsoep met spek en rookworst van. Gebruik in elk geval loskokende aardappelen die je kunt plat duwen met je lepel wanneer je de soep eet.
Instructies

Voorbereiding

1
Ontdooi en verwarm 6 dl kippenbouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

De hutsepot

2 rookworsten, 150 g spek, 1 stam prei, 0,5 bloemkolen, 1 Wortel, 3 rapen, 200 g spruiten, 500 g aardappelen, 3 uien, 2 teentjes Look, 0,6 l Kippenbouillon, boter, 4 blaadje laurier, 4 takjes tijm, 2 kruidnagels, 0,25 bosjes peterselie, peper, zout
2
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes.
3
Spoel de prei en snijd het wit in stukken. Schil de wortel en de rapen en snijd ze in stukken.
4
Verdeel de bloemkool in roosjes. Maak de spruiten schoon en halveer ze.
5
Smelt een klont boter in een hoge soepketel. Stoof de uien.
6
Snijd het spek in reepjes en bak het even mee. Doe er dan de prei, knoflook, bloemkool, wortel, rapen en spruiten bij.
7
Giet er warme bouillon bij tot de groenten onder staan. Voeg eventueel wat water toe. Kruid met laurier, tijm, kruidnagel, peper en zout.
8
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe ze bij de groenten en zet een deksel op de ketel. Laat een uur op een laag vuur sudderen.
9
Snipper de peterselie en snijd de rookworst in stukken.
10
Serveer de hutsepotsoep met stukjes worst en werk af met gesnipperde peterselie.