
Dit is een luxueuze croque monsieur met lekkere Belgische kaas en rauwe ham. Daar komt een relish bij: een zoetzure koude saus met kleine stukjes.
Ingrediënten
- 1 rode paprika
- 4 zoete augurk
- een halve chilipeper
- boter
- 1 ajuin
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 2 koffielepels kappertjes
- 1 eetlepel bloem
- 1 dl water
- 1 dl dragonazijn
- 1 eetlepel bloemsuiker
- één vierde bussel krulpeterselie
- 8 sneetjes brood
- 4 sneetjes rauwe ham
- 200 g Belgische kaas
- olijfolie
- azijn
- peper
- zout
Benodigdheden
- eventueel een croque-monsieur machine
Bereiding
De relish van augurk
Schil de paprika. Verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd hem in fijne blokjes (brunoise).
Snijd de augurken in brunoise.
Snipper de chilipeper fijn.
Smelt een klont boter in een pan.
Pel en snipper de ui.
Stoof de ui in de boter. Voeg er het mosterdzaad en de kappertjes aan toe.
Strooi bloem over de ui (‘saingeren’). Roer om en laat even meestoven zodat de bloemsmaak verdwijnt.
Blus met water en azijn. Roer om en laat binden.
Roer er de bloemsuiker door.
Doe de augurken, paprika’s en chili bij de bereiding.
Snipper de peterselie fijn en roer hem door de relish.
Laat de relish volledig afkoelen in de koelkast.
De croque
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Snijd dikke sneden brood.
Beleg de sneden brood met ham en plakken kaas.
Smelt een klontje boter in een pan.
Bak de croques aan beide kanten.
Leg de croques in een ovenschaal en laat 5 minuten verder garen in de oven tot de kaas gesmolten is.
Afwerken en serveren
Meng de salade met een likje olijfolie en wat azijn. Kruid met peper en zout.
Serveer de croques met het slaatje en de augurkenrelish.