Cataplana de marisco
Cataplana de marisco
Waarom naar Portugal reizen als je de Portugese keuken naar jou kan brengen? Met dit typische gerecht boordevol verse vis waan je je meteen in hogere sferen.
Cataplana de marisco
Cataplana de marisco
Waarom naar Portugal reizen als je de Portugese keuken naar jou kan brengen? Met dit typische gerecht boordevol verse vis waan je je meteen in hogere sferen.
Ingrediënten
4 personen
Mosselen
200 g
Venusschelpen
200 g
Zout
Zout
1 snuifje
Olijfolie
4 scheutjes
Pijlinktvissen
200 g
Zeeduivel
200 g
Peper
Ajuin
1
Look
4 teentjes
Gamba's
12
Rode paprika
1
Tomaten
2
Chilipeper
0,33
Currypoeder
1 snuifje
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje
Tomatenpuree
40 g
Krielaardappelen
400 g
Oregano
Tijm
Witte wijn
0,4 l
Laurier
Platte peterselie
0,5 bosjes
Citroen
1
Stokbrood
1
Water
1 scheutje
Benodigdheden
Blender, een cataplana typische portugese koperen pan, een schuimspaan, een dunschiller, een blender
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
200 g mosselen, 200 g venusschelpen, zout
1
Was de mosselen en venusschelpen grondig in koud water met een snuifje zout. Laat nadien nog even weken in proper water.
1 scheutje olijfolie
2
Verhit een scheut olijfolie in de cataplana.
200 g pijlinktvissen, 200 g zeeduivel, zout, peper
3
Snijd de pijlinktvis in ringen en de zeeduivel in stukken. Kruid met peper en zout, en bak kort in de Portugese pan. Let op: bak de vis nog niet gaar.
TIPJe kan de zeeduivel vervangen door eender welke witte, vast vaste vis.
1 ajuin, 2 teentjes Look
4
Pel de ui en snijd hem in stukken. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn.
5
Haal de kort aangebakken zeeduivel en pijlinktvis voorzichtig uit de pan met een schuimspaan.
12 gamba's
6
Leg er de gamba’s in en bak ook kort aan. Haal ze uit de cataplana en hou even apart.
1 scheutje olijfolie
7
Voeg een nieuwe scheut olijfolie toe. Stoof de ui en look aan.
1 rode paprika
8
Schil de rode paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Stoof mee aan.
2 tomaten
9
Verwijder het kroontje van de tomaten, snijd ze in stukjes en laat alles meestoven in de cataplana.
0,33 chilipeper
10
Voeg er de fijngesneden chilipeper aan toe.
1 snuifje currypoeder, 1 snuifje gerookt paprikapoeder
11
Breng op smaak met currypoeder en gerookt paprikapoeder. Laat even meebakken.
40 g Tomatenpuree
12
Doe er de tomatenpuree bij en roer alles om.
400 g krielaardappelen
13
Snijd de krielaardappelen in stukjes en voeg toe.
oregano, tijm
14
Hak de tijm en de oregano fijn en meng de kruiden onder het stoofpotje.
0,4 l witte wijn
15
Bevochtig met de witte wijn.
laurier
16
Voeg nog enkele blaadjes laurier en een snuif zout toe. Zet het deksel erop en laat alles rustig garen.
De gremolata
2 teentjes Look, 0,5 bosjes platte peterselie
17
Kneus en pel de knoflook. Hak de platte peterselie fijn.
1 citroen, 1 scheutje olijfolie
18
Mix de knoflook en de peterselie in de blender met een scheut olijfolie en de zeste van citroen.
1 snuifje zout, peper
19
Breng de gremolata op smaak met peper en zout.
Afwerken en serveren
1 stokbrood, 1 scheutje olijfolie
20
Snijd het stokbrood in sneden en besprenkel met olijfolie.
21
Rooster het brood kort in de oven.
1 scheutje Water
22
Doe de mosselen, venusschelpen en de andere vis in de cataplana. Bevochtig met een scheutje water en laat nog even pruttelen onder het deksel.
23
Haal het geroosterde brood uit de oven en smeer er de zelfgemaakte gremolata op.
24
Serveer het Portugese stoofpotje met het brood.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!200 g mosselen, 200 g venusschelpen, zout
1
Was de mosselen en venusschelpen grondig in koud water met een snuifje zout. Laat nadien nog even weken in proper water.
1 scheutje olijfolie
2
Verhit een scheut olijfolie in de cataplana.
200 g pijlinktvissen, 200 g zeeduivel, zout, peper
3
Snijd de pijlinktvis in ringen en de zeeduivel in stukken. Kruid met peper en zout, en bak kort in de Portugese pan. Let op: bak de vis nog niet gaar.
TIPJe kan de zeeduivel vervangen door eender welke witte, vast vaste vis.
1 ajuin, 2 teentjes Look
4
Pel de ui en snijd hem in stukken. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn.
5
Haal de kort aangebakken zeeduivel en pijlinktvis voorzichtig uit de pan met een schuimspaan.
12 gamba's
6
Leg er de gamba’s in en bak ook kort aan. Haal ze uit de cataplana en hou even apart.
1 scheutje olijfolie
7
Voeg een nieuwe scheut olijfolie toe. Stoof de ui en look aan.
1 rode paprika
8
Schil de rode paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Stoof mee aan.
2 tomaten
9
Verwijder het kroontje van de tomaten, snijd ze in stukjes en laat alles meestoven in de cataplana.
0,33 chilipeper
10
Voeg er de fijngesneden chilipeper aan toe.
1 snuifje currypoeder, 1 snuifje gerookt paprikapoeder
11
Breng op smaak met currypoeder en gerookt paprikapoeder. Laat even meebakken.
40 g Tomatenpuree
12
Doe er de tomatenpuree bij en roer alles om.
400 g krielaardappelen
13
Snijd de krielaardappelen in stukjes en voeg toe.
oregano, tijm
14
Hak de tijm en de oregano fijn en meng de kruiden onder het stoofpotje.
0,4 l witte wijn
15
Bevochtig met de witte wijn.
laurier
16
Voeg nog enkele blaadjes laurier en een snuif zout toe. Zet het deksel erop en laat alles rustig garen.
De gremolata
2 teentjes Look, 0,5 bosjes platte peterselie
17
Kneus en pel de knoflook. Hak de platte peterselie fijn.
1 citroen, 1 scheutje olijfolie
18
Mix de knoflook en de peterselie in de blender met een scheut olijfolie en de zeste van citroen.
1 snuifje zout, peper
19
Breng de gremolata op smaak met peper en zout.
Afwerken en serveren
1 stokbrood, 1 scheutje olijfolie
20
Snijd het stokbrood in sneden en besprenkel met olijfolie.
21
Rooster het brood kort in de oven.
1 scheutje Water
22
Doe de mosselen, venusschelpen en de andere vis in de cataplana. Bevochtig met een scheutje water en laat nog even pruttelen onder het deksel.
23
Haal het geroosterde brood uit de oven en smeer er de zelfgemaakte gremolata op.
24
Serveer het Portugese stoofpotje met het brood.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Mosselen
200 g
Venusschelpen
200 g
Zout
Zout
1 snuifje
Olijfolie
4 scheutjes
Pijlinktvissen
200 g
Zeeduivel
200 g
Peper
Ajuin
1
Look
4 teentjes
Gamba's
12
Rode paprika
1
Tomaten
2
Chilipeper
0,33
Currypoeder
1 snuifje
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje
Tomatenpuree
40 g
Krielaardappelen
400 g
Oregano
Tijm
Witte wijn
0,4 l
Laurier
Platte peterselie
0,5 bosjes
Citroen
1
Stokbrood
1
Water
1 scheutje
Cataplana de marisco
Waarom naar Portugal reizen als je de Portugese keuken naar jou kan brengen? Met dit typische gerecht boordevol verse vis waan je je meteen in hogere sferen.Instructies
200 g mosselen, 200 g venusschelpen, zout
1
Was de mosselen en venusschelpen grondig in koud water met een snuifje zout. Laat nadien nog even weken in proper water.
1 scheutje olijfolie
2
Verhit een scheut olijfolie in de cataplana.
200 g pijlinktvissen, 200 g zeeduivel, zout, peper
3
Snijd de pijlinktvis in ringen en de zeeduivel in stukken. Kruid met peper en zout, en bak kort in de Portugese pan. Let op: bak de vis nog niet gaar.
TIPJe kan de zeeduivel vervangen door eender welke witte, vast vaste vis.
1 ajuin, 2 teentjes Look
4
Pel de ui en snijd hem in stukken. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn.
5
Haal de kort aangebakken zeeduivel en pijlinktvis voorzichtig uit de pan met een schuimspaan.
12 gamba's
6
Leg er de gamba’s in en bak ook kort aan. Haal ze uit de cataplana en hou even apart.
1 scheutje olijfolie
7
Voeg een nieuwe scheut olijfolie toe. Stoof de ui en look aan.
1 rode paprika
8
Schil de rode paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Stoof mee aan.
2 tomaten
9
Verwijder het kroontje van de tomaten, snijd ze in stukjes en laat alles meestoven in de cataplana.
0,33 chilipeper
10
Voeg er de fijngesneden chilipeper aan toe.
1 snuifje currypoeder, 1 snuifje gerookt paprikapoeder
11
Breng op smaak met currypoeder en gerookt paprikapoeder. Laat even meebakken.
40 g Tomatenpuree
12
Doe er de tomatenpuree bij en roer alles om.
400 g krielaardappelen
13
Snijd de krielaardappelen in stukjes en voeg toe.
oregano, tijm
14
Hak de tijm en de oregano fijn en meng de kruiden onder het stoofpotje.
0,4 l witte wijn
15
Bevochtig met de witte wijn.
laurier
16
Voeg nog enkele blaadjes laurier en een snuif zout toe. Zet het deksel erop en laat alles rustig garen.
De gremolata
2 teentjes Look, 0,5 bosjes platte peterselie
17
Kneus en pel de knoflook. Hak de platte peterselie fijn.
1 citroen, 1 scheutje olijfolie
18
Mix de knoflook en de peterselie in de blender met een scheut olijfolie en de zeste van citroen.
1 snuifje zout, peper
19
Breng de gremolata op smaak met peper en zout.
Afwerken en serveren
1 stokbrood, 1 scheutje olijfolie
20
Snijd het stokbrood in sneden en besprenkel met olijfolie.
21
Rooster het brood kort in de oven.
1 scheutje Water
22
Doe de mosselen, venusschelpen en de andere vis in de cataplana. Bevochtig met een scheutje water en laat nog even pruttelen onder het deksel.
23
Haal het geroosterde brood uit de oven en smeer er de zelfgemaakte gremolata op.
24
Serveer het Portugese stoofpotje met het brood.