Instructies

4 personen
200 g mosselen, 200 g venusschelpen, zout
1

Was de mosselen en venusschelpen grondig in koud water met een snuifje zout. Laat nadien nog even weken in proper water.

1 scheutje olijfolie
2

Verhit een scheut olijfolie in de cataplana.

200 g pijlinktvissen, 200 g zeeduivel, zout, peper
3

Snijd de pijlinktvis in ringen en de zeeduivel in stukken. Kruid met peper en zout, en bak kort in de Portugese pan. Let op: bak de vis nog niet gaar.

TIPJe kan de zeeduivel vervangen door eender welke witte, vast vaste vis.
1 ajuin, 2 teentjes Look
4

Pel de ui en snijd hem in stukken. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn.

5

Haal de kort aangebakken zeeduivel en pijlinktvis voorzichtig uit de pan met een schuimspaan.

12 gamba's
6

Leg er de gamba’s in en bak ook kort aan. Haal ze uit de cataplana en hou even apart.

1 scheutje olijfolie
7

Voeg een nieuwe scheut olijfolie toe. Stoof de ui en look aan.

1 rode paprika
8

Schil de rode paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Stoof mee aan.

2 tomaten
9

Verwijder het kroontje van de tomaten, snijd ze in stukjes en laat alles meestoven in de cataplana.

0,33 chilipeper
10

Voeg er de fijngesneden chilipeper aan toe.

1 snuifje currypoeder, 1 snuifje gerookt paprikapoeder
11

Breng op smaak met currypoeder en gerookt paprikapoeder. Laat even meebakken.

40 g Tomatenpuree
12

Doe er de tomatenpuree bij en roer alles om.

400 g krielaardappelen
13

Snijd de krielaardappelen in stukjes en voeg toe.

oregano, tijm
14

Hak de tijm en de oregano fijn en meng de kruiden onder het stoofpotje.

0,4 l witte wijn
15

Bevochtig met de witte wijn.

laurier
16

Voeg nog enkele blaadjes laurier en een snuif zout toe. Zet het deksel erop en laat alles rustig garen.

De gremolata

2 teentjes Look, 0,5 bosjes platte peterselie
17

Kneus en pel de knoflook. Hak de platte peterselie fijn.

1 citroen, 1 scheutje olijfolie
18

Mix de knoflook en de peterselie in de blender met een scheut olijfolie en de zeste van citroen.

1 snuifje zout, peper
19

Breng de gremolata op smaak met peper en zout.

Afwerken en serveren

1 stokbrood, 1 scheutje olijfolie
20

Snijd het stokbrood in sneden en besprenkel met olijfolie.

21

Rooster het brood kort in de oven.

1 scheutje Water
22

Doe de mosselen, venusschelpen en de andere vis in de cataplana. Bevochtig met een scheutje water en laat nog even pruttelen onder het deksel.

23

Haal het geroosterde brood uit de oven en smeer er de zelfgemaakte gremolata op.

24

Serveer het Portugese stoofpotje met het brood.