Cacciucco alla livornese

De vraag van deze week brengt ons in Toscane, in de kuststad Livorno om precies te zijn. Jeroen maakt zijn eigen versie van de lokale vissoep 'cacciucco alla livornese'. Anders gezegd: een heerlijke Toscaanse vissoep tjokvol - hoe kan het ook anders - verse vis!

Ingrediënten

  • 20 scampi's
  • 1 kg mosselen
  • enkele takjes tijm
  • 3 dl witte wijn
  • zwarte peper
  • olijfolie
  • 300 g rode mul
  • 2 ajuin
  • 3 wortel
  • 2 teentjes look
  • 4 stengels selder
  • 2 steranijs
  • enkele laurierblaadje
  • een snuif chiliflakes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • een scheut xeresazijn
  • 2 liter water
  • keukenzout
  • 4 teentjes look
  • 8 sneden zuurdesembrood
  • olijfolie
  • 300 g pijlinktvis
  • 300 g zeeduivel
  • boter
  • keukenzout
  • zwarte peper
  • enkele takjes bladpeterselie

Benodigdheden

  • zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Vissoep

Pel de scampi’s en houd de pantsers apart. Spoel de mosselen en laat ze uitlekken.

Laat de olie heet worden in een pot en doe de mosselen erbij. Kruid ze met peper, voeg er de tijm aan toe en giet de witte wijn erbij. Zet een deksel op de pot en laat de mosselen garen.

tip Zet het vuur onder de mosselen uit zodra de mosselen opengaan.

Pluk de mosselen en houd ze apart voor de afwerking.

Spoel de graten van de rode mul onder stromend water.

Verhit olijfolie in een grote pot en bak de pantsers van de scampi’s en de graten en de koppen van de vis.

Pel de uien en de look, snijd ze grof en voeg ze toe. Spoel de wortelen, snijd ze grof en voeg ze toe.

Spoel de selder, snijd hem in grote stukken en voeg hem toe. Laat alles even bakken en voeg er de tijm, de laurier, de steranijs en wat chiliflakes aan toe.

Schep de tomatenpuree erbij, laat even meebakken en blus met de tomatenblokjes en het water.

Giet de jus van de mosselen door een zeef bij de pantsers en graten, en breng de soep aan de kook.

Voeg azijn, water en een snuif zout toe.

Mix de soep in de blender en zeef ze.

Lookbroodjes en afwerking

Zet de oven op grillstand.
 

Snijd het brood in plakken, sprenkel er wat olijfolie over, wrijf de plakken in met verse look en rooster het brood in de oven.

Snijd de zeeduivel en de inktvis in kleinere stukken. Verwijder graatjes waar nodig. Bak de zeeduivel en de inktvis in een ruime pan met olijfolie en boter.
 

Verhit olie en boter in een grote pan. Bak de zeeduivel en de inktvis in de vetstof.

Laat als laatste de stukken rode mul kort meebakken en kruid alles met peper en zout.

Leg een plak geroosterd brood in een diep bord en schep er wat mosselen en wat gebakken vis bij. Giet er een flinke lepel vissoep over en werk af met enkele blaadjes peterselie en een scheutje fijne olijfolie.

Cacciucco alla livornese