Broodpudding met rozijnenbrood en peer, veenbessencoulis en vanille-ijs

We houden de kerstsfeer erin met deze royale broodpudding op basis van rozijnenbrood met gember, kaneel en gebakken peer. Jeroen maakt het kerstfeestje compleet door dit gebak af te werken met een coulis van veenbessen en een simpel bolletje vanille-ijs.

 

Tip: Jeroen gebruikt een klein rozijnenbrood van ongeveer 400g voor vier personen.

Ingrediënten

  • 1 rozijnenbrood
  • 100 g walnoten
  • 100 g veenbes
  • 3 dl melk
  • 70 g bruine suiker
  • 3 ei
  • 40 g gember
  • een snuif kaneelpoeder
  • een snuif zout
  • 1 citroen
  • een klont boter
  • 2 peer
  • 120 g witte suiker
  • 70 g parelsuiker
  • 300 g veenbessen
  • 1 dl water
  • vanille ijs

Benodigdheden

  • oven
  • ovenschaal
  • keukenmachine
  • maatbeker
  • staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Breek het brood in grote stukken in de kom van de keukenmachine. Hak de walnoten grof en voeg ze samen met de veenbessen toe. Voeg de melk, de bruine suiker en de eieren toe.

Schil de gember en rasp hem erbij. Voeg een snuif kaneelpoeder en een snuif zout toe. Rasp er de zestes van de citroen bij. Meng alles goed onder elkaar en stort het beslag in een ingevette en bebloemde ovenschaal.

Laat een klontje boter smelten in een pan. Schil de peren, snijd ze in blokjes en bak het in de boter. Strooi de suiker over de peren en laat ze karameliseren.

Schep de gebakken blokjes peer over de broodpudding en strooi er wat parelsuiker over. Zet de broodpudding in de oven voor 45 minuten.

Doe de veenbessen met de suiker en een scheutje water in een steelpan en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.

Doe de veenbessen in een maatbeker en mix ze glad. Duw de coulis door een zeef en laat hem afkoelen.

Haal de broodpudding uit de oven en laat hem even afkoelen. Haal hem uit de vorm en snijd hem in stukjes. Serveer lauw met een bolletje vanilleijs en een lepeltje veenbessencoulis.

Broodpudding met rozijnenbrood en peer, veenbessencoulis en vanille-ijs