
Zelf blinde vinken maken is niet zo moeilijk. Het komt erop aan goede rosbief en lekker gehakt te kiezen. Vergeet ook niet om een lapje vet aan de slager te vragen om op de blinde vink te binden.
Ingrediënten
- 800 g aardappel
- 50 g paneermeel
- peper
- zout
- 4 dun plakje rosbief
- 600 g gemengd gehakt
- 4 vet
- boter
- 500 g champignon
- 1 ajuin
- 1 teen knoflook
- 2 dl witte wijn
- 3 blaadjes laurier
- 4 takjes tijm
- 4 dl room
- 4 koffielepel mosterd
- 1 kropsla
- 1 sjalot
- 0.5 bussel dragon
- dragonazijn
- slaolie
Benodigdheden
- een keukenmachine met kneedhaak
- een vleeshamer
- katoengaren
- een ovenschaal
Bereiding
De aardappelen (deel 1)
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water (of gebruik een restje aardappelen).
De blinde vinken
Doe het ei en het paneermeel bij het gehakt. Kruid met peper en zout. Kneed het met behulp van de keukenmachine.
Leg de plakjes rosbief op het werkblad. Sla ze eventueel wat platter met een vleeshamer.
Leg wat gehakt op de rosbief. Rol toe tot een korte, dikke worst. Leg een plakje vet op de blinde vink en bind toe met katoengaren.
Smelt een klont boter in een pan.
Kruid de blinde vinken met peper en zout. Bak ze eerst op de vetkant in de boter. Korst ze daarna rondom aan.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Leg de blinde vinken in een ovenschaal en laat ze 15 tot 20 minuten verder garen in de oven.
De champignon-mosterdsaus
Smelt een klont boter in de pan van het vlees.
Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Bak ze in de boter.
Pel en snipper de ui. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet hem fijn met een mes. Doe de ui en de knoflook bij de champignons.
Blus met de witte wijn.
Doe laurier bij de saus. Rits de blaadjes van tijm en hak ze wat fijner. Doe de tijm bij de saus en kruid met peper en zout.
Laat de wijn volledig inkoken.
Doe de room en de mosterd bij de saus en verwarm op een matig vuur.
De aardappelen (deel 2)
Giet de aardappelen af en laat ze wat uitdampen.
Smelt een klont boter in een pan. Laat ze bruin worden.
Bak de aardappelen goudbruin in de boter.
De salade
Haal de bladeren van de kropsla en was ze. Laat uitlekken.
Pel en halveer de sjalot. Snijd in halve ringen.
Snipper de dragon.
Meng de salade met de sjalot en de gesnipperde dragon. Breng op smaak met een flinke scheut dragonazijn en neutrale slaolie.
Serveren
Serveer de blinde vinken met champignon-mosterdsaus, gebakken aardappelen en kropsla.