Balletjes in peperroom met frietjes en witloof
Balletjes in peperroom met frietjes en witloof
Een echt Belgisch gerecht: gehaktballetjes in peperroomsaus en perfect gebakken frietjes. De frieten worden eerst gepocheerd op lage temperatuur. Je laat ze helemaal afkoelen en bakt ze dan op hoge temperatuur voor perfect krokante frieten.
Balletjes in peperroom met frietjes en witloof
Balletjes in peperroom met frietjes en witloof
Een echt Belgisch gerecht: gehaktballetjes in peperroomsaus en perfect gebakken frietjes. De frieten worden eerst gepocheerd op lage temperatuur. Je laat ze helemaal afkoelen en bakt ze dan op hoge temperatuur voor perfect krokante frieten.
Ingrediënten
4 personen
Frietaardappelen
800 g
Bruine fond
0,2 l
Gemengd gehakt
600 g
Paneermeel
50 g
Eierdooiers
2
Zout
Ajuinen
0,5
Peterselie
0,5 bosjes
Boter
Cognac
0,05 l
Room
0,2 l
Steakpeper
Tijm
Laurier
Witloof
4 stronken
Mayonaise
2 el
Peper
Dragonazijn
Waterkers
Benodigdheden
Een friteuse, een keukenhanddoek, een keukenmachine met k vormig hulpstuk
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
1
Verwarm de friteuse tot 140 °C.
800 g frietaardappelen
2
Schil de aardappelen. Snijd ze in dunne frieten. Spoel ze in koud water en dep ze goed droog met een schone keukenhanddoek.
3
Bak de frietjes in kleine porties in de friteuse gedurende 4 minuten. Prik er eventueel in om te kijken of ze gaar zijn. Laat de gepocheerde frietjes uitlekken en afkoelen. Dat mag zelfs in de diepvriezer zodat ze goed koud zijn.
0,2 l bruine fond
4
Verwarm de bruine fond in een steelpan. Een recept om zelf bruine fond te maken vind je hier.
600 g gemengd gehakt, 50 g paneermeel, 2 eierdooiers, zout
5
Meng het gehakt met de eierdooiers en het paneermeel in de keukenmachine (of met je handen). Kruid met wat zout.
0,5 ajuinen, 0,5 bosjes peterselie
6
Pel en snipper de ui heel fijn. Snipper de peterselie. Meng ze door het gehakt.
7
Rol balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpongbal.
boter
8
Smelt een klont boter in een hoge pan. Bak de balletjes in de boter.
9
Giet wat vetstof uit de pan, maar laat de balletjes in de pan.
0,05 l cognac
10
Giet er de cognac bij en flambeer. Blus met de bruine fond.
0,2 l Room, steakpeper, tijm, laurier, zout
11
Doe er de room bij en laat wat inkoken. Kruid met steakpeper en leg de tijm en laurier in de pan. Breng eventueel op smaak met een snuif zout en laat wat inkoken met het deksel schuin op de pan.
12
Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180 °C.
4 stronken witloof, 2 el mayonaise, zout, peper, dragonazijn
13
Maak het witloof schoon en snipper het fijn. Meng met de mayonaise. Breng de witloofsalade op smaak met zout, peper en een scheutje dragonazijn.
14
Bak de frietjes een tweede keer in de friteuse tot ze mooi goudbruin zijn. Doe dat in meerdere porties en bak elke portie ongeveer 2 minuten. Laat de frieten uitlekken op keukenpapier. Strooi er wat zout over.
Waterkers
15
Serveer de balletjes met saus, frieten en witloofsalade. Geef er eventueel wat waterkers bij.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!1
Verwarm de friteuse tot 140 °C.
800 g frietaardappelen
2
Schil de aardappelen. Snijd ze in dunne frieten. Spoel ze in koud water en dep ze goed droog met een schone keukenhanddoek.
3
Bak de frietjes in kleine porties in de friteuse gedurende 4 minuten. Prik er eventueel in om te kijken of ze gaar zijn. Laat de gepocheerde frietjes uitlekken en afkoelen. Dat mag zelfs in de diepvriezer zodat ze goed koud zijn.
0,2 l bruine fond
4
Verwarm de bruine fond in een steelpan. Een recept om zelf bruine fond te maken vind je hier.
600 g gemengd gehakt, 50 g paneermeel, 2 eierdooiers, zout
5
Meng het gehakt met de eierdooiers en het paneermeel in de keukenmachine (of met je handen). Kruid met wat zout.
0,5 ajuinen, 0,5 bosjes peterselie
6
Pel en snipper de ui heel fijn. Snipper de peterselie. Meng ze door het gehakt.
7
Rol balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpongbal.
boter
8
Smelt een klont boter in een hoge pan. Bak de balletjes in de boter.
9
Giet wat vetstof uit de pan, maar laat de balletjes in de pan.
0,05 l cognac
10
Giet er de cognac bij en flambeer. Blus met de bruine fond.
0,2 l Room, steakpeper, tijm, laurier, zout
11
Doe er de room bij en laat wat inkoken. Kruid met steakpeper en leg de tijm en laurier in de pan. Breng eventueel op smaak met een snuif zout en laat wat inkoken met het deksel schuin op de pan.
12
Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180 °C.
4 stronken witloof, 2 el mayonaise, zout, peper, dragonazijn
13
Maak het witloof schoon en snipper het fijn. Meng met de mayonaise. Breng de witloofsalade op smaak met zout, peper en een scheutje dragonazijn.
14
Bak de frietjes een tweede keer in de friteuse tot ze mooi goudbruin zijn. Doe dat in meerdere porties en bak elke portie ongeveer 2 minuten. Laat de frieten uitlekken op keukenpapier. Strooi er wat zout over.
Waterkers
15
Serveer de balletjes met saus, frieten en witloofsalade. Geef er eventueel wat waterkers bij.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Frietaardappelen
800 g
Bruine fond
0,2 l
Gemengd gehakt
600 g
Paneermeel
50 g
Eierdooiers
2
Zout
Ajuinen
0,5
Peterselie
0,5 bosjes
Boter
Cognac
0,05 l
Room
0,2 l
Steakpeper
Tijm
Laurier
Witloof
4 stronken
Mayonaise
2 el
Peper
Dragonazijn
Waterkers
Balletjes in peperroom met frietjes en witloof
Een echt Belgisch gerecht: gehaktballetjes in peperroomsaus en perfect gebakken frietjes. De frieten worden eerst gepocheerd op lage temperatuur. Je laat ze helemaal afkoelen en bakt ze dan op hoge temperatuur voor perfect krokante frieten.Instructies
1
Verwarm de friteuse tot 140 °C.
800 g frietaardappelen
2
Schil de aardappelen. Snijd ze in dunne frieten. Spoel ze in koud water en dep ze goed droog met een schone keukenhanddoek.
3
Bak de frietjes in kleine porties in de friteuse gedurende 4 minuten. Prik er eventueel in om te kijken of ze gaar zijn. Laat de gepocheerde frietjes uitlekken en afkoelen. Dat mag zelfs in de diepvriezer zodat ze goed koud zijn.
0,2 l bruine fond
4
Verwarm de bruine fond in een steelpan. Een recept om zelf bruine fond te maken vind je hier.
600 g gemengd gehakt, 50 g paneermeel, 2 eierdooiers, zout
5
Meng het gehakt met de eierdooiers en het paneermeel in de keukenmachine (of met je handen). Kruid met wat zout.
0,5 ajuinen, 0,5 bosjes peterselie
6
Pel en snipper de ui heel fijn. Snipper de peterselie. Meng ze door het gehakt.
7
Rol balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpongbal.
boter
8
Smelt een klont boter in een hoge pan. Bak de balletjes in de boter.
9
Giet wat vetstof uit de pan, maar laat de balletjes in de pan.
0,05 l cognac
10
Giet er de cognac bij en flambeer. Blus met de bruine fond.
0,2 l Room, steakpeper, tijm, laurier, zout
11
Doe er de room bij en laat wat inkoken. Kruid met steakpeper en leg de tijm en laurier in de pan. Breng eventueel op smaak met een snuif zout en laat wat inkoken met het deksel schuin op de pan.
12
Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180 °C.
4 stronken witloof, 2 el mayonaise, zout, peper, dragonazijn
13
Maak het witloof schoon en snipper het fijn. Meng met de mayonaise. Breng de witloofsalade op smaak met zout, peper en een scheutje dragonazijn.
14
Bak de frietjes een tweede keer in de friteuse tot ze mooi goudbruin zijn. Doe dat in meerdere porties en bak elke portie ongeveer 2 minuten. Laat de frieten uitlekken op keukenpapier. Strooi er wat zout over.
Waterkers
15
Serveer de balletjes met saus, frieten en witloofsalade. Geef er eventueel wat waterkers bij.