Instructies
4 personen
1
Verwarm de friteuse tot 140 °C.
800 g frietaardappelen
2
Schil de aardappelen. Snijd ze in dunne frieten. Spoel ze in koud water en dep ze goed droog met een schone keukenhanddoek.
3
Bak de frietjes in kleine porties in de friteuse gedurende 4 minuten. Prik er eventueel in om te kijken of ze gaar zijn. Laat de gepocheerde frietjes uitlekken en afkoelen. Dat mag zelfs in de diepvriezer zodat ze goed koud zijn.
0,2 l bruine fond
4
Verwarm de bruine fond in een steelpan. Een recept om zelf bruine fond te maken vind je hier.
600 g gemengd gehakt, 50 g paneermeel, 2 eierdooiers, zout
5
Meng het gehakt met de eierdooiers en het paneermeel in de keukenmachine (of met je handen). Kruid met wat zout.
Ad door Lekker van bij ons

Wat goed is, hoeft niet van ver te komen... Vlees van bij ons is kwaliteitsvol, eerlijk en traceerbaar. Het reist geen duizenden kilometers, maar komt recht van bij onze boeren, die hun vak kennen en met zorg kweken. Door te kiezen voor lokaal vlees, kies je voor smaak, kwaliteit, de minste voedselkilometers én steun je onze landbouwers.
0,5 ajuinen, 0,5 bosjes peterselie
6
Pel en snipper de ui heel fijn. Snipper de peterselie. Meng ze door het gehakt.
7
Rol balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpongbal.
boter
8
Smelt een klont boter in een hoge pan. Bak de balletjes in de boter.
9
Giet wat vetstof uit de pan, maar laat de balletjes in de pan.
0,05 l cognac
10
Giet er de cognac bij en flambeer. Blus met de bruine fond.
0,2 l Room, steakpeper, tijm, laurier, zout
11
Doe er de room bij en laat wat inkoken. Kruid met steakpeper en leg de tijm en laurier in de pan. Breng eventueel op smaak met een snuif zout en laat wat inkoken met het deksel schuin op de pan.
12
Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180 °C.
4 stronken witloof, 2 el mayonaise, zout, peper, dragonazijn
13
Maak het witloof schoon en snipper het fijn. Meng met de mayonaise. Breng de witloofsalade op smaak met zout, peper en een scheutje dragonazijn.
14
Bak de frietjes een tweede keer in de friteuse tot ze mooi goudbruin zijn. Doe dat in meerdere porties en bak elke portie ongeveer 2 minuten. Laat de frieten uitlekken op keukenpapier. Strooi er wat zout over.
Waterkers
15