
Deze romige aardappelsoep met hamblokjes is een traktatie voor de hele familie. Maak dus net als Jeroen een grote pot soep van zo'n 7 liter klaar. Dat kost niet meer tijd dan een beetje soep en je kunt het teveel gemakkelijk invriezen. Dan heb je meteen een maaltijd klaar op de dagen dat je weinig tijd (of zin) hebt om te koken.
Ingrediënten
- 5 liter bouillon
- 4 ajuin
- 4 tenen knoflook
- 1 selder
- 2 stronken prei
- 8 aardappel
- boter
- enkele takken rozemarijn
- enkele takken tijm
- 6 blaadje laurier
- 2 doosje smeerkaas
- peper
- zout
- 400 g gekookte ham
- enkele takjes kervel
Benodigdheden
- wat keukentouw
- een elektrische staafmixer
Bereiding
De voorbereiding
De aardappelsoep
Pel de uien en de knoflook. Snijd ze in stukken.
Spoel de selder en snijd de stengels in stukken. Maak de prei schoon en snijd de stronken in grote stukken.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Smelt een klont boter in een hoge soepketel. Stoof de uien met de knoflook. Laat ze niet kleuren.
Doe de selder en de prei bij de uien. Laat de groenten een paar minuten stoven. Voeg er de aardappelen aan toe.
Bind de rozemarijn, tijm en laurier met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het bij de groenten.
Giet de warme bouillon bij de groenten.
Zet een deksel op de soeppot en laat 30 tot 45 minuten garen op een zacht vuur.
Haal het bouquet garni uit de soep.
Mix de soep met een staafmixer.
Doe de smeerkaas bij de soep en mix.
Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Snijd de ham in blokjes.
Doe de ham bij de soep en werk eventueel af met plukjes kervel.