Aardappelcurry met raita

Stevige stoofpotjes zijn meer dan welkom nu de koude temperaturen komen aanzetten. Deze winterse aardappelcurry is alvast een goede aanzet. Jeroen serveert er een frisse raita bij met een knapperige naan. Raita is vergelijkbaar met een tzatziki, maar krijgt een Oosterse toets dankzij de kruiding. Ideaal om te serveren bij een curry.

Ingrediënten

  • een scheut arachideolie
  • 1 rode ui
  • 4 teentje look
  • 0.25 spitskool
  • 1 duim gember
  • 1 flinke snuif garam masala
  • 1 flinke snuif koriander
  • 1 flinke snuif kurkuma
  • 1 snuifje venkelzaad
  • 1 snuifje kruidnagel
  • 0.25 pompoen
  • een flinke eetlepel currypasta
  • 1 blik kokosmelk
  • 800 g aardappel
  • 0.5 komkommer
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 snuif sumak
  • 1 snuif komijn
  • 4 eetlepel Griekse yoghurt
  • enkele takjes krulpeterselie
  • peper
  • zout
  • 0.25 citroen
  • 2 naanbrood
  • zout
  • garam masala
  • een handvol krokante uitjes
  • enkele blaadjes koriander

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De aardappelcurry

Zet een casserole op het vuur met een scheut arachideolie.

Pel de rode ui en snijd ze grof. Pel en plet de teentjes look.

Stoof de ui en de look aan in de hete olie.

Snijd de spitskool grof en stoof ze mee met de groenten in de casserole.

Schil de gember en rasp hem bij de stovende groenten.

Breng de groenten op smaak met de garam masala, de koriander, de kurkuma, het venkelzaad en de kruidnagel. Meng alles onder elkaar en laat even meebakken.

Schil de pompoen en snijd hem in stukken. Laat de stukken meestoven in de casserole.

Breng de stoofpot verder op smaak met de rode currypasta en blus met de kokosmelk. Vul het blik met wat water en voeg ook het water eraan toe.

Spoel de aardappelen en snijd ze in grote stukken boven de casserole.

Bevochtig de stoofpot met een extra scheutje water. Breng de curry aan de kook en laat het geheel een half uurtje pruttelen, tot de aardappelen gaar zijn.

De raita

Rasp de komkommer, de sjalot en het teentje look met een grove rasp, doe alles in een handdoek en wring er het meeste vocht uit. Doe de groenten in een mengkom.

Voeg er sumak, de komijn, de Griekse yoghurt en de fijngesneden peterselie aan toe en meng het geheel onder elkaar.

Breng op smaak met peper, zout en het citroensap. 

De afwerking

Warm de naan op in de oven.

Kruid de curry bij met zout en garam masala.

Schep de curry op een bord met de raita, wat krokante uitjes, enkele blaadjes verse koriander en de krokante naan. 

Aardappelcurry met raita