dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Driekoningentaart (thumbnail)Driekoningentaart

Driekoningentaart

1u 10m
12
100%
6.1K
Recepten

Driekoningentaart

Op 6 januari, de dag van driekoningen, mag de traditionele taart met verborgen boon niet ontbreken. De driekoningentaart met een soort franchipanevulling werd voor het eerst gebakken in het Franse Pithivier. De traditie waaide over naar België en zet zich tot op de dag van vandaag nog steeds in heel wat huiskamers verder. Wie mag zich dit jaar kronen tot koning of koningin?
Driekoningentaart (thumbnail)Driekoningentaart

Driekoningentaart

1u 10m
12
100%
6.1K
Recepten

Driekoningentaart

Op 6 januari, de dag van driekoningen, mag de traditionele taart met verborgen boon niet ontbreken. De driekoningentaart met een soort franchipanevulling werd voor het eerst gebakken in het Franse Pithivier. De traditie waaide over naar België en zet zich tot op de dag van vandaag nog steeds in heel wat huiskamers verder. Wie mag zich dit jaar kronen tot koning of koningin?
Type gerechtDessert
Totale tijd1u 10m
Ingrediënten12
Beoordeling100%
Aantal likes6.1K

Ingrediënten

4 personen
Boter
Boter
200 g
Bloem
Bloem
180 g
Bladerdeeg
2 vel
Eieren
2
Kristalsuiker
125 g
Bloemsuiker
130 g
Amandelpoeder
130 g
Amandelextract
1 dopje
Zout
1 snuifje
Melk
125 ml
Melk
1 scheutje
Vanillestokje
1
Eierdooiers
2
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

1
Verwarm de oven voor op 175°C.
boter, bloem
2
Vet de taartvorm in met boter en verdeel er vervolgens een beetje bloem over. Zorg dat er voldoende bloem blijft kleven en schud er het overtollige bloem uit.
1 vel bladerdeeg
3
Snijd het bladerdeeg op maat en plaats het vel in de vorm. Druk het deeg zorgvuldig aan. Schuif de beklede bakvorm even aan de kant.

Het beslag

2 eieren, 125 g kristalsuiker
4
Breek de eieren en klop ze los met de suiker.
200 g boter
5
Meng er de malse boter in klontjes onder.
130 g bloemsuiker, 130 g amandelpoeder, 1 dopje amandelextract, 1 snuifje zout, 180 g bloem
6
Meng de bloemsuiker met het amandelpoeder, het amandelextract, een snuifje zout en de bloem onder elkaar in een aparte mengkom.
125 ml melk
7
Giet de melk bij het mengsel van de eieren en boter.
1 vanillestokje
8
Doe de droge ingrediënten lepel per lepel bij het mengsel. Voeg er eventueel de zaadjes van een vanillestokje aan toe. Klop het geheel goed onder elkaar.
9
Stort het beslag uit op de bodem van bladerdeeg en verberg vervolgens de boon in het beslag.
1 vel bladerdeeg
10
Rol het tweede stuk bladerdeeg uit en leg het bovenop het beslag.
11
Maak in het midden een gaatje, zodat de stoom uit de taart kan ontsnappen.
2 eierdooiers, 1 scheutje melk
12
Meng de eierdooiers met een beetje melk.
13
Maak enkele inkepingen met een mes in de taart en bestrijk de bovenkant van de taart rijkelijk met het mengsel van ei en melk.
14
Schuif de taart gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven.
15
Haal de taart uit de oven en laat ze even afkoelen alvorens te serveren.
1
Verwarm de oven voor op 175°C.
2
Vet de taartvorm in met boter en verdeel er vervolgens een beetje bloem over. Zorg dat er voldoende bloem blijft kleven en schud er het overtollige bloem uit.

Instructies

1
Verwarm de oven voor op 175°C.
boter, bloem
2
Vet de taartvorm in met boter en verdeel er vervolgens een beetje bloem over. Zorg dat er voldoende bloem blijft kleven en schud er het overtollige bloem uit.
1 vel bladerdeeg
3
Snijd het bladerdeeg op maat en plaats het vel in de vorm. Druk het deeg zorgvuldig aan. Schuif de beklede bakvorm even aan de kant.

Het beslag

2 eieren, 125 g kristalsuiker
4
Breek de eieren en klop ze los met de suiker.
200 g boter
5
Meng er de malse boter in klontjes onder.
130 g bloemsuiker, 130 g amandelpoeder, 1 dopje amandelextract, 1 snuifje zout, 180 g bloem
6
Meng de bloemsuiker met het amandelpoeder, het amandelextract, een snuifje zout en de bloem onder elkaar in een aparte mengkom.
125 ml melk
7
Giet de melk bij het mengsel van de eieren en boter.
1 vanillestokje
8
Doe de droge ingrediënten lepel per lepel bij het mengsel. Voeg er eventueel de zaadjes van een vanillestokje aan toe. Klop het geheel goed onder elkaar.
9
Stort het beslag uit op de bodem van bladerdeeg en verberg vervolgens de boon in het beslag.
1 vel bladerdeeg
10
Rol het tweede stuk bladerdeeg uit en leg het bovenop het beslag.
11
Maak in het midden een gaatje, zodat de stoom uit de taart kan ontsnappen.
2 eierdooiers, 1 scheutje melk
12
Meng de eierdooiers met een beetje melk.
13
Maak enkele inkepingen met een mes in de taart en bestrijk de bovenkant van de taart rijkelijk met het mengsel van ei en melk.
14
Schuif de taart gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven.
15
Haal de taart uit de oven en laat ze even afkoelen alvorens te serveren.
1
Verwarm de oven voor op 175°C.
2
Vet de taartvorm in met boter en verdeel er vervolgens een beetje bloem over. Zorg dat er voldoende bloem blijft kleven en schud er het overtollige bloem uit.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Driekoningentaart (thumbnail)Driekoningentaart
4 personen
1u 10m
Ingrediënten
Boter
Boter
200 g
Bloem
Bloem
180 g
Bladerdeeg
2 vel
Eieren
2
Kristalsuiker
125 g
Bloemsuiker
130 g
Amandelpoeder
130 g
Amandelextract
1 dopje
Zout
1 snuifje
Melk
125 ml
Melk
1 scheutje
Vanillestokje
1
Eierdooiers
2

Driekoningentaart

Op 6 januari, de dag van driekoningen, mag de traditionele taart met verborgen boon niet ontbreken. De driekoningentaart met een soort franchipanevulling werd voor het eerst gebakken in het Franse Pithivier. De traditie waaide over naar België en zet zich tot op de dag van vandaag nog steeds in heel wat huiskamers verder. Wie mag zich dit jaar kronen tot koning of koningin?
Instructies
1
Verwarm de oven voor op 175°C.
boter, bloem
2
Vet de taartvorm in met boter en verdeel er vervolgens een beetje bloem over. Zorg dat er voldoende bloem blijft kleven en schud er het overtollige bloem uit.
1 vel bladerdeeg
3
Snijd het bladerdeeg op maat en plaats het vel in de vorm. Druk het deeg zorgvuldig aan. Schuif de beklede bakvorm even aan de kant.

Het beslag

2 eieren, 125 g kristalsuiker
4
Breek de eieren en klop ze los met de suiker.
200 g boter
5
Meng er de malse boter in klontjes onder.
130 g bloemsuiker, 130 g amandelpoeder, 1 dopje amandelextract, 1 snuifje zout, 180 g bloem
6
Meng de bloemsuiker met het amandelpoeder, het amandelextract, een snuifje zout en de bloem onder elkaar in een aparte mengkom.
125 ml melk
7
Giet de melk bij het mengsel van de eieren en boter.
1 vanillestokje
8
Doe de droge ingrediënten lepel per lepel bij het mengsel. Voeg er eventueel de zaadjes van een vanillestokje aan toe. Klop het geheel goed onder elkaar.
9
Stort het beslag uit op de bodem van bladerdeeg en verberg vervolgens de boon in het beslag.
1 vel bladerdeeg
10
Rol het tweede stuk bladerdeeg uit en leg het bovenop het beslag.
11
Maak in het midden een gaatje, zodat de stoom uit de taart kan ontsnappen.
2 eierdooiers, 1 scheutje melk
12
Meng de eierdooiers met een beetje melk.
13
Maak enkele inkepingen met een mes in de taart en bestrijk de bovenkant van de taart rijkelijk met het mengsel van ei en melk.
14
Schuif de taart gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven.
15
Haal de taart uit de oven en laat ze even afkoelen alvorens te serveren.