Varkensschenkel op Luikse wijze
Varkensschenkel op Luikse wijze
Varkensschenkel op Luikse wijze
Varkensschenkel op Luikse wijze
Ingrediënten
4 personen
Boter
Varkensschenkels
8
Peper
Zout
Ajuinen
3
Look
1 teentje
Bloem
2 el
Rode wijnazijn
0,2 l
Tafelbier
0,5 l
Scherpe mosterd
1 el
Tijm
Laurier
Rozemarijn
1 takje
Bruine suiker
2 el
Luikse stroop
4 el
Aardappelen
800 g
Eierdooiers
2
Melk
1 scheutje
Nootmuskaat
Sjalotten
1
Sherry-azijn
1 scheutje
Mosterdsla
Arachideolie
Benodigdheden
Keukentouw
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De varkensschenkels
1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
boter
2
Smelt een klont boter in een grote kookpot (cocotte).
8 varkensschenkels, peper, zout
3
Kruid het vlees aan beide kanten met peper en zout.
4
Schroei het vlees aan beide kanten dicht in de boter.
3 ajuinen, 1 teentje Look
5
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.
6
Haal het vlees uit de kookpot. Stoof de uien en de knoflookpulp in dezelfde vetstof.
2 el bloem
7
Strooi er de bloem over (singeren). Laat even mee bakken.
0,2 l Rode wijnazijn, 0,5 l tafelbier, 1 el scherpe mosterd
8
Deglaceer met de rode wijnazijn. Schraap de aanbaksels los met een houten lepel. Doe er het tafelbier en de mosterd bij. Breng aan de kook.
tijm, laurier, 1 takje rozemarijn
9
Bind de tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de kookpot.
2 el bruine suiker, 4 el Luikse stroop
10
Voeg er de Luikse siroop en de bruine suiker aan toe. Meng goed.
11
Leg het vlees in de saus. Zet de kookpot in de voorverwarmde oven en laat 2 uur garen.
TIPJe kunt de schenkels ook gewoon op het vuur laten garen. In de oven heb je wel minder kans dat het gerecht aanbakt.
De aardappelpuree
800 g aardappelen
12
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
13
Giet de aardappelen af.
2 eierdooiers, 1 scheutje melk, boter, nootmuskaat, zout
14
Plet tot puree met de eierdooiers, een klontje boter en een scheutje melk. Kruid met zout en nootmuskaat
De salade
1 Sjalotten, 1 scheutje sherry-azijn
15
Pel de sjalot en snijd hem in halve ringen. Giet er een scheut sherryazijn over en laat garen.
mosterdsla, arachideolie, zout
16
Meng de sjalotten met de mosterdsla. Breng op smaak met een scheutje olie en een snuif zout.
Afwerken en serveren
17
Serveer de varkensschenkels met de aardappelpuree en de salade.
De varkensschenkels
1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
boter
2
Smelt een klont boter in een grote kookpot (cocotte).
8 varkensschenkels, peper, zout
3
Kruid het vlees aan beide kanten met peper en zout.
4
Schroei het vlees aan beide kanten dicht in de boter.
3 ajuinen, 1 teentje Look
5
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.
6
Haal het vlees uit de kookpot. Stoof de uien en de knoflookpulp in dezelfde vetstof.
2 el bloem
7
Strooi er de bloem over (singeren). Laat even mee bakken.
0,2 l Rode wijnazijn, 0,5 l tafelbier, 1 el scherpe mosterd
8
Deglaceer met de rode wijnazijn. Schraap de aanbaksels los met een houten lepel. Doe er het tafelbier en de mosterd bij. Breng aan de kook.
tijm, laurier, 1 takje rozemarijn
9
Bind de tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de kookpot.
2 el bruine suiker, 4 el Luikse stroop
10
Voeg er de Luikse siroop en de bruine suiker aan toe. Meng goed.
11
Leg het vlees in de saus. Zet de kookpot in de voorverwarmde oven en laat 2 uur garen.
TIPJe kunt de schenkels ook gewoon op het vuur laten garen. In de oven heb je wel minder kans dat het gerecht aanbakt.
De aardappelpuree
800 g aardappelen
12
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
13
Giet de aardappelen af.
2 eierdooiers, 1 scheutje melk, boter, nootmuskaat, zout
14
Plet tot puree met de eierdooiers, een klontje boter en een scheutje melk. Kruid met zout en nootmuskaat
De salade
1 Sjalotten, 1 scheutje sherry-azijn
15
Pel de sjalot en snijd hem in halve ringen. Giet er een scheut sherryazijn over en laat garen.
mosterdsla, arachideolie, zout
16
Meng de sjalotten met de mosterdsla. Breng op smaak met een scheutje olie en een snuif zout.
Afwerken en serveren
17
Serveer de varkensschenkels met de aardappelpuree en de salade.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Boter
Varkensschenkels
8
Peper
Zout
Ajuinen
3
Look
1 teentje
Bloem
2 el
Rode wijnazijn
0,2 l
Tafelbier
0,5 l
Scherpe mosterd
1 el
Tijm
Laurier
Rozemarijn
1 takje
Bruine suiker
2 el
Luikse stroop
4 el
Aardappelen
800 g
Eierdooiers
2
Melk
1 scheutje
Nootmuskaat
Sjalotten
1
Sherry-azijn
1 scheutje
Mosterdsla
Arachideolie
Varkensschenkel op Luikse wijze
Ossobuco wordt normaal gemaakt met kalfsschenkels. Maar voor deze typisch Belgische bereiding gebruikt Jeroen varkensschenkels, bier en Luikse stroop. Alle smaken zitten erin: het zoete van de stroop en de suiker, het zuur van de azijn en het bittere van het bier. De schenkels garen een hele tijd in de oven zodat het vlees van de botten valt. Heerlijk met een salade en aardappelpuree.Instructies
De varkensschenkels
1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
boter
2
Smelt een klont boter in een grote kookpot (cocotte).
8 varkensschenkels, peper, zout
3
Kruid het vlees aan beide kanten met peper en zout.
4
Schroei het vlees aan beide kanten dicht in de boter.
3 ajuinen, 1 teentje Look
5
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.
6
Haal het vlees uit de kookpot. Stoof de uien en de knoflookpulp in dezelfde vetstof.
2 el bloem
7
Strooi er de bloem over (singeren). Laat even mee bakken.
0,2 l Rode wijnazijn, 0,5 l tafelbier, 1 el scherpe mosterd
8
Deglaceer met de rode wijnazijn. Schraap de aanbaksels los met een houten lepel. Doe er het tafelbier en de mosterd bij. Breng aan de kook.
tijm, laurier, 1 takje rozemarijn
9
Bind de tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de kookpot.
2 el bruine suiker, 4 el Luikse stroop
10
Voeg er de Luikse siroop en de bruine suiker aan toe. Meng goed.
11
Leg het vlees in de saus. Zet de kookpot in de voorverwarmde oven en laat 2 uur garen.
TIPJe kunt de schenkels ook gewoon op het vuur laten garen. In de oven heb je wel minder kans dat het gerecht aanbakt.
De aardappelpuree
800 g aardappelen
12
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
13
Giet de aardappelen af.
2 eierdooiers, 1 scheutje melk, boter, nootmuskaat, zout
14
Plet tot puree met de eierdooiers, een klontje boter en een scheutje melk. Kruid met zout en nootmuskaat
De salade
1 Sjalotten, 1 scheutje sherry-azijn
15
Pel de sjalot en snijd hem in halve ringen. Giet er een scheut sherryazijn over en laat garen.
mosterdsla, arachideolie, zout
16
Meng de sjalotten met de mosterdsla. Breng op smaak met een scheutje olie en een snuif zout.
Afwerken en serveren
17
Serveer de varkensschenkels met de aardappelpuree en de salade.