Bloemkoolsoep met croque-monsieur
Bloemkoolsoep met croque-monsieur
Bloemkoolsoep met croque-monsieur
Bloemkoolsoep met croque-monsieur
Ingrediënten
4 personen
Bloemkool
1
Preistengelswit van prei stengels
2 stengels
Uien
4
Look
2 teentjes
AardappelenDik, bloemig
2
Tijm
Rozemarijn
Laurier
2 blaadjes
Groentebouillon
2 l
Bieslook
1 bosje
Zuurdesembrood
8 plakken
Gekookte ham
4 plakken
Kaas
4 plakken
Boter
20 g
Bloem
30 g
Melk
0,4 l
Nootmuskaat
1 snuifje
Gemalen gruyère+ wat extra om de croque te gratineren
60 g
Parmezaan
60 g
Scherpe mosterd
1 tl
Citroensap
Benodigdheden
Mixer
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
1
Laat de grill van de oven voorverwarmen.
4 uien
2
Smelt een flinke klont boter in een pot. Pel de uien, snijd ze grof en stoof ze aan in de boter.
1 bloemkool
3
Snijd de bloemkool in grote stukken stoof hem mee aan. Hou enkele roosjes apart om straks als garnituur te gebruiken.
2 stengels Preistengels, 2 teentjes Look, 2 l groentebouillon
4
Spoel de prei, snijd hem in stukken en stoof hem mee aan. Giet de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Pel en plet de look en voeg hem toe.
2 dikke bloemige aardappelen
5
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en voeg ze toe.
tijm, 2 blaadjes laurier, 2 Enkele takken rozemarijn
6
Maak een kruidentuil van de tijm, laurier en rozemarijn en voeg toe. Kruid alles met een snuif zout en een flinke snuif peper. Laat de soep 30 minuten koken.
20 g boter, 0,4 l melk, 30 g bloem
7
Smelt intussen de boter voor de roux in een steelpan en voeg er de bloem aan toe. Meng beide tot een stevige roux en giet de melk er al roerend bij.
60 g parmezaan, 60 g gemalen Gruyère (+ wat extra om de croque te gratineren)
8
Rasp de parmezaan. Breng de saus aan de kook en roer de parmezaan en het meeste van de gruyère erdoor.
1 snuifje nootmuskaat, 1 tl scherpe mosterd, citroensap
9
Breng de saus op smaak met peper, zout, wat mosterd, nootmuskaat en enkele druppels citroensap.
8 plakken Zuurdesembrood
10
Snijd het brood in plakken, sprenkel er wat olijfolie over en rooster de plakken onder de grill.
11
Haal de kruidentuil uit de soep. Mix de soep glad en breng ze op smaak met peper en zout.
4 plakken kaas, 4 plakken gekookte ham
12
Lepel wat kaassaus over een plak geroosterd brood. Leg er een plakje kaas en een plakje ham op. Leg er een tweede plak geroosterd brood op, lepel er wat extra kaassaus over, strooi er wat extra gemalen kaas over en laat het geheel gratineren in de oven.
13
Schep de overige bloemkoolroosjes in de gemixte soep en breng de soep weer aan de kook. Laat de soep nog even doorkoken zodat de roosjes gaar zijn.
1 bosje Bieslook
14
Snipper de bieslook fijn en werk de soep ermee af. Serveer met de gegratineerde croque.
1
Laat de grill van de oven voorverwarmen.
4 uien
2
Smelt een flinke klont boter in een pot. Pel de uien, snijd ze grof en stoof ze aan in de boter.
1 bloemkool
3
Snijd de bloemkool in grote stukken stoof hem mee aan. Hou enkele roosjes apart om straks als garnituur te gebruiken.
2 stengels Preistengels, 2 teentjes Look, 2 l groentebouillon
4
Spoel de prei, snijd hem in stukken en stoof hem mee aan. Giet de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Pel en plet de look en voeg hem toe.
2 dikke bloemige aardappelen
5
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en voeg ze toe.
tijm, 2 blaadjes laurier, 2 Enkele takken rozemarijn
6
Maak een kruidentuil van de tijm, laurier en rozemarijn en voeg toe. Kruid alles met een snuif zout en een flinke snuif peper. Laat de soep 30 minuten koken.
20 g boter, 0,4 l melk, 30 g bloem
7
Smelt intussen de boter voor de roux in een steelpan en voeg er de bloem aan toe. Meng beide tot een stevige roux en giet de melk er al roerend bij.
60 g parmezaan, 60 g gemalen Gruyère (+ wat extra om de croque te gratineren)
8
Rasp de parmezaan. Breng de saus aan de kook en roer de parmezaan en het meeste van de gruyère erdoor.
1 snuifje nootmuskaat, 1 tl scherpe mosterd, citroensap
9
Breng de saus op smaak met peper, zout, wat mosterd, nootmuskaat en enkele druppels citroensap.
8 plakken Zuurdesembrood
10
Snijd het brood in plakken, sprenkel er wat olijfolie over en rooster de plakken onder de grill.
11
Haal de kruidentuil uit de soep. Mix de soep glad en breng ze op smaak met peper en zout.
4 plakken kaas, 4 plakken gekookte ham
12
Lepel wat kaassaus over een plak geroosterd brood. Leg er een plakje kaas en een plakje ham op. Leg er een tweede plak geroosterd brood op, lepel er wat extra kaassaus over, strooi er wat extra gemalen kaas over en laat het geheel gratineren in de oven.
13
Schep de overige bloemkoolroosjes in de gemixte soep en breng de soep weer aan de kook. Laat de soep nog even doorkoken zodat de roosjes gaar zijn.
1 bosje Bieslook
14
Snipper de bieslook fijn en werk de soep ermee af. Serveer met de gegratineerde croque.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Bloemkool
1
Preistengelswit van prei stengels
2 stengels
Uien
4
Look
2 teentjes
AardappelenDik, bloemig
2
Tijm
Rozemarijn
Laurier
2 blaadjes
Groentebouillon
2 l
Bieslook
1 bosje
Zuurdesembrood
8 plakken
Gekookte ham
4 plakken
Kaas
4 plakken
Boter
20 g
Bloem
30 g
Melk
0,4 l
Nootmuskaat
1 snuifje
Gemalen gruyère+ wat extra om de croque te gratineren
60 g
Parmezaan
60 g
Scherpe mosterd
1 tl
Citroensap
Bloemkoolsoep met croque-monsieur
Een fluweelzachte bloemkool-aardappelsoep met een croque zoals je hem nog nooit hebt gemaakt.Instructies
1
Laat de grill van de oven voorverwarmen.
4 uien
2
Smelt een flinke klont boter in een pot. Pel de uien, snijd ze grof en stoof ze aan in de boter.
1 bloemkool
3
Snijd de bloemkool in grote stukken stoof hem mee aan. Hou enkele roosjes apart om straks als garnituur te gebruiken.
2 stengels Preistengels, 2 teentjes Look, 2 l groentebouillon
4
Spoel de prei, snijd hem in stukken en stoof hem mee aan. Giet de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Pel en plet de look en voeg hem toe.
2 dikke bloemige aardappelen
5
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en voeg ze toe.
tijm, 2 blaadjes laurier, 2 Enkele takken rozemarijn
6
Maak een kruidentuil van de tijm, laurier en rozemarijn en voeg toe. Kruid alles met een snuif zout en een flinke snuif peper. Laat de soep 30 minuten koken.
20 g boter, 0,4 l melk, 30 g bloem
7
Smelt intussen de boter voor de roux in een steelpan en voeg er de bloem aan toe. Meng beide tot een stevige roux en giet de melk er al roerend bij.
60 g parmezaan, 60 g gemalen Gruyère (+ wat extra om de croque te gratineren)
8
Rasp de parmezaan. Breng de saus aan de kook en roer de parmezaan en het meeste van de gruyère erdoor.
1 snuifje nootmuskaat, 1 tl scherpe mosterd, citroensap
9
Breng de saus op smaak met peper, zout, wat mosterd, nootmuskaat en enkele druppels citroensap.
8 plakken Zuurdesembrood
10
Snijd het brood in plakken, sprenkel er wat olijfolie over en rooster de plakken onder de grill.
11
Haal de kruidentuil uit de soep. Mix de soep glad en breng ze op smaak met peper en zout.
4 plakken kaas, 4 plakken gekookte ham
12
Lepel wat kaassaus over een plak geroosterd brood. Leg er een plakje kaas en een plakje ham op. Leg er een tweede plak geroosterd brood op, lepel er wat extra kaassaus over, strooi er wat extra gemalen kaas over en laat het geheel gratineren in de oven.
13
Schep de overige bloemkoolroosjes in de gemixte soep en breng de soep weer aan de kook. Laat de soep nog even doorkoken zodat de roosjes gaar zijn.
1 bosje Bieslook
14
Snipper de bieslook fijn en werk de soep ermee af. Serveer met de gegratineerde croque.